MENÜ

Liverpool, Manchester City'yi eleyerek finalde

Abone Ol Google News

Geçtiğimiz hafta sonu birbirleriyle Premier Lig’de karşılaşan ve futbolun zirvesi olabilecek bir oyun çıkaran son dönemin en büyük iki takımı Liverpool ve Manchester City FA Cup’ta karşı karşıya geldiler. Oyun yoğunluğu ve kalitesi bakımından ligdeki karşılaşmanın kat kat gerisinde olan bu maçta yoğunluk ve tempo oldukça düşüktü.

Haberin Devamı

City oyun kurmakta zorlandı

Manchester City son on günde oynadığı yüksek yoğunluklu ve oldukça yorucu Liverpool ve Atletico Madrid maçları sonrası bu maçı biraz daha ikinci plana atarak sahaya çıktı. Buna ek olarak Walker ve De Bruyne’nin sakatlıkları da City’i bir adım geriye götüren çok önemli iki sebepti. Bunlara bir de Rodri ve Ederson rotasyonu eklenince takımın iskeletinde çok önemli rol oynayan 4 oyuncunun eksikliği, normalde aralarında çok büyük fark olmayan iki takım arasındaki farkı City aleyhinde açtı. Oyun kurulumunda Ederson’un ve Rodri’nin sahada olmayışı büyük etki etti. Steffen’ın bir türlü doğru tercihi yapamaması ve Ake’nin de oyun kurarken çok güven vermemesi bazen Fernandinho’yu top almak için stoperlerin arasına sokarken bazen de Bernardo’nun olması gerekenden çok daha kendi kalesine yakında top almasına sebep oldu. Bu yüzden topu ikinci bölgeye taşıdıklarında orta sahada daha eksik oyuncuyla daha fazla Liverpool’lu oyuncu karşısına çıkmak durumunda kaldılar. Ligdeki maçta olduğu gibi Cancelo’nun da çizgiden ayrılamaması, Fernandinho’nun Rodri seviyesinde olmayışı, ilk maçta oyunu çözen Bernardo’yu geriye getirme hamlesinin etkisini bu maçta oldukça zayıflattı. Normalde City maçlarında ön alan baskısı yapmayan Liverpool bu durum karşısında City’e ön alan baskısı uyguladı. City’i ikinci bölgeye geçirmeden topları kazanan Liverpool, bu sayede atak yoğunluğu ve sürekliliğini sağladı. Özellikle Ake ve Zinchenko ile aksayan City sol tarafını yoğun bir şekilde Keita ile baskılayan Liverpool buradan hatrı sayılır bir verim aldı. Tüm bu sorunlar ve yenilen ataklar da oldukça kötü bir kaleci performansıyla birleşince goller de kaçınılmaz oldu. City ikinci yarıya nispeten daha iyi başlayıp golü de bulsalar da sahadaki kaliteleri o kadar düşüktü ki bir türlü o kendilerinin standardı olan seviyeye çıkamadılar. Maçı çevirecek pozisyonları elde etseler de City maç boyu finale gidecek takım gibi görünmedi.

Haberin Devamı

Fikstür avantajı fizik kalite farkı sağladı

Liverpool bu maça çok büyük bir avantajla başladı. Son 10 günde bu maç öncesi çok yoğun 3 maça çıkan bu iki takımdan Liverpool Şampiyonlar Ligi’nde City’e göre çok daha kolay geçen hatta ikinci maçında rotasyon bile yapabildiği maçtan gelirken, City her dakikası oldukça gergin ve yüksek tempoda geçen bu üç maçta oldukça yoruldu. Bu maça da hem eksik hem yorgun kadroyla çıkan City’e karşı daha dinlenmiş bir şekilde as kadrosuyla çıkan Liverpool, bu maçlardaki fizik kalitenin önemi düşünüldüğünde en büyük farkı rakibine burada attı. Her ne kadar City geriden oyun kurulumunda sorun yaşasa da onlara doğru şekilde yoğun bir ön alan presi uygulamak fizik kaliteniz yüksek olmadan mümkün değil. Buna ek olarak Mane’nin ilk golünün şekli ve ikinci golünün zamanlaması mental olarak rakibi oyundan düşürücüydü. İkinci yarıda onlarda da gözlenen yorgunluk ve skorun verdiği rehavet sebebiyle oyundan biraz düşseler ve skoru tehlikeye atsalar da ilk yarıdaki dominasyondan sonra ikinci yarıda da rakiplerini daha düşük tempoda tutmayı başardılar.

Haberin Devamı

İkinci plana atılmış bir maç

City-Liverpool eşleşmeleri iki takım için de ne kadar önemli olsa da FA Cup hocaların önceliği olmadığı için bu yoğun fikstürde bu maç ikinci plana atılmış gibiydi. Hem skor hem oyun olarak kaybederken bile oyuna müdahale etmeyen bir Guardiola bunun en büyük göstergesiydi. Saha kenarında ligde ve Şampiyonlar Ligi’nde bu durumlarda sergilediği gergin tavırlarını görmedik. Tam tersi bir durum olsaydı muhtemelen Klopp’tan da aynı sakin tavırları görebilirdik. Bu sebeple geçtiğimiz hafta oynanan maçtaki gibi seyir zevki yüksek bir maç ortaya çıkmasa da Liverpool maç önü avantajını iyi kullanarak finale adını yazdırmayı başardı.

YORUM YAZ