MENÜ

Jorge Jesus'un oyunu şekilleniyor

Abone Ol Google News

Fenerbahçe Kadıköy’de aldığı net skor ile turu büyük oranda alırken oyun anlamında da tatmin edici bir gelişme sağlamaya başladı. Rakip her ne kadar kalite bakımından Fenerbahçe’den çok daha düşük seviyede olsa da Jorge Jesus’un kafasındaki oyunu sahaya daha da yansıttığı bir oyun izledik.

Haberin Devamı

Yüksek enerjili kanat oyunu

Dinamo Kiev maçlarındaki gibi 4-1-3-2 ile sahaya çıkan Fenerbahçe her ne kadar sahaya böyle dizilse de oyun kurulumunda Arao’yu stoperlerin ortasına çekip kanatları ileri yollayarak bir 3-5-2 ortaya çıkarıyor. Bu oyundaki en kritik rollerden biriyse topun merkezden ileri taşınmasındaki tek istasyon olan Zajc. Hem dinamizmi hem top tekniğiyle burada İsmail’e göre çok daha iyi görünen Zajc, topun hücum bölgesine aktarılmasına önemli rol oynadı. Ama Jorge Jesus’un bu kadar çok kanat orjinli oyuncuyla oynaması, sezon boyunca topu kanatlardan ileri taşıyarak hız üzerinden bir hücum şablonu geliştireceğini gösteriyor. Buna ek olarak ilk 20-25 dakikada çoğu maçta izleyeceğimiz sert ön alan baskısıyla başlayacak Fenerbahçe, sezon ilerleyip fiziksel anlamda daha iyi seviyeye geldikten sonra bu süreyi daha da artırabilir. Ancak bu kadar yüksek enerji gerektiren bir oyun Avrupa Ligi fikstürünün de ekleneceği düşünüldüğünde, Fenerbahçe için zorlayıcı olabilir.

Haberin Devamı

Hücumdaki eksikler

Slovacko az önce söylediğim bu 20-25 dakikalık baskıdan kurtulabilecek yeterli teknik kaliteye sahip değildi. 17. dakikada gelen takım golü aslında hem bu baskının hem de takım çalışmasının bir göstergesi. Dinamo Kiev maçlarına nazaran Lincoln ve Zajc’ın sahada oluşu takımı teknik anlamda bir üst seviyeye attı. Her ne kadar üç farklı bir skor alınmış olsa da Lincoln’ün gollerinin bireysel yetenekle atılmış olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu anlamda ceza sahasında bitirici ve hücuma taşınmış topu tutabilecek bir santrforun eksikliği her an hissediliyor. Bu pres oyunu için gereken enerji Valencia’da olsa da maalesef ihtiyaç duyulan hücum oyuncusu değil. Bu düzen için şu anda Fenerbahçe’ye en uygun hücumcu Serdar Dursun olarak görünüyor. Valencia’nın koşucu özellikleri olsa da ligde derin savunmalara karşı oynayacak Fenerbahçe’de Valencia’nın bu özellikle o kadar da çok kullanamayacak olması sebebiyle bu tercih çok da iyi olmaz gibi görünüyor. Bu şablondaki hücum düzeninde az önce tanımladığım santrforun yanında 9,5 numara diyebileceğimiz hem tekniği yüksek hem gol yeteneği olan bir oyuncu olmalı. Bu oyuncular Rossi ve yeni transfer Joao Pedro ve Arda olabilir.

Gelişim şart

Sahada oyun anlamında Dinamo Kiev maçlarına göre daha gelişen, çok daha uyumlu görünen bir Fenerbahçe vardı. Ancak rakibin Dinamo Kiev’e göre çok daha zayıf olduğunu ve ikinci yarının tamamını neredeyse tamamını 10 kişi oynadığını da unutmamak gerek. Sezonun bu dönemi için iyi işaretler veren Fenerbahçe’nin daha alması gereken uzun bir yol var.

YORUM YAZ