MENÜ

City şampiyonluğu son maça bıraktı

Abone Ol Google News

İngiltere Premier Lig’de şampiyonluk yolunda dramalar devam ediyor. Manchester City, West Ham karşısında maçı kazanmış olsa Liverpool’un şampiyonluğu mucizelere kalacaktı ancak City’nin şok puan kaybı işleri son maça bıraktı. Mağlubiyetin de galibiyetin de eşiğinden dönen Manchester City bir puanla ayrılarak en azından son maçında kazanarak Liverpool’un ne yaptığından bağımsız bir şekilde şampiyon olma şansını elde etti.

Haberin Devamı

West Ham’ın mükemmel savunması

Bu maç City için şampiyonluk yolunda ne kadar önemliyse West Ham için de Avrupa kupalarına katılım yolunda bir o kadar önemliydi. Bu sebeple yoğun bir mücadeleyle geçmesi beklenen maç tam da öyle geçti. West Ham klasik 4-2-3-1’iyle başlarken belki de Premier Lig’de savunma önü oyuncuları olan Rice ve Soucek bakımından ele aldığımızda merkez savunmasını en iyi yapan takım olarak ifade etmek çok da yanlış olmaz. Bu maçta da özellikle savunma ve orta saha arası olmak üzere bloklar arası boşlukları oldukça dar tutan ve City hücumcularına neredeyse hiç boşluk vermeyen bir kurguyla sahada olan West Ham bu anlamda City’e büyük sorun çıkardı. Guardiola’nın ileri üçlü seçiminin de bu oyuncuları maç boyu değiştirmemesinin de sebebi, Grealish ve Mahrez’in dar alan yeteneklerinin yanı sıra Jesus gibi ceza alanı içine gönderdiğiniz az sayıda topu bitirebilme yeteneğiydi. Ancak ilk yarıda merkezden delmeyi ne kadar deneseler de birkaç yarım pozisyon dışında bu fırsatları elde edemediler. Özellikle ilk golü bulduktan sonra oyun direnci daha da artan West Ham oyuna daha da ağırlığını koyarak City’e ilk yarıda kaleyi göstermediler.

Haberin Devamı

City’nin savunma zafiyeti

City’nin ilk yarıda pozisyon bulamamasının yanı sıra bir diğer büyük sorunu da savunmasıydı. Sezon boyunca ayağı iyi ama ağır stoperleri olan City’de sakatlıklar sebebiyle Fernandinho ve Zinchenko’nun oynamak zorunda kalması büyük bir sorun oluşturdu. West Ham’ın kilidini açmak için aşırı önde oynayan City, West Ham’ın hücumdaki harika driplingcilerine büyük alanlar verdi. Bu alanları hızlı bir şekilde kapatabilecek oyuncularının olmaması da aslında onların iki golü yenmesine sebep olan faktördü. West Ham hücumda hata yapmadığı için ilk yarıyı 2-0 kapatırken Jarrod Bowen neden Premier Lig’de Yılın Oyuncusu ödülüne aday olduğunu gösterdi.

İkinci yarı bambaşka bir City

Böyle bir sonuç sonrası çoğu teknik direktör ilk yarıdan değişiklik yapardı ancak Pep Guardiola tamamen oyun içinde değişikliğe gitme yolunu seçti. Kanatları Grealish ve Mahrez’i çizgiye basarak oynatıp dar alanda merkezi savunan West Ham savunmasını genişletmeye çalıştı. Yarım alanlara De Bruyne ve Bernardo Silva’yı sokarak ileride beşli bir hat elde eden City, orta sahada doğan boşluğuysa beklerini merkezileştirerek doldurdu. Böylece iyi bir 2-3-5 elde eden City, bu amacında da başarıya ulaşmayı başardı. İlk yarıdaki görüntüsünden tamamen farklı bir şekilde ikinci yarıya başlayan City, West Ham’ın hatalı bir şekilde topu tamamen rakibine bırakması sonrası büyük fırsatlar buldu. İlk yarıda %78’le topa sahip olan Manchester City’de bu oran ikinci yarının ilk 25 dakikasında % 85’ti. Bu da yanında artan bir City dominasyonunu getirdi. West Ham savunmasının genişletmenin meyvesini büyük bir şansla çok kısa sürede alan City, Grealish’le farkı indirirken 69’taki Coufal’in ters vuruşuyla beraberliği sağladı. O dakikadan sonra rüzgârı da arkasına alan City, 86. dakika gibi rakibinin cevap vermesine şans bile tanımayacak bir dakikada penaltıyla maçı kazanma şansını elde etse de penaltıyı kaçırarak şampiyonluğu elinin tersiyle itmiş oldu. Tüm bunlar olurken City savunması ikinci yarıda özellikle Fernandinho ile alarm vermeye devam etti. Ederson’a attığı kısa geri pasla bir anda skoru West Ham adına 3 yapabilme fırsatını rakibine veren Fernandinho maç boyu sürekli alarm verse de Guardiola tarafından oyundan alınmadı. West Ham ikinci yarıda bulduğu birkaç net pozisyonu ilk yarıdaki keskinliğiyle bitirebilse sahadan üç puanla ayrılması hiç de zor değildi.

Haberin Devamı

Şampiyonluk son maça kaldı

Premier Lig’in son maçında şampiyonluk yolundaki rakibi Liverpool’un efsanesi Steven Gerrard’ın yönettiği Aston Villa karşısına çıkacak City, karşısında bugünkü kadar dirençli bir takım bulamayabilir. West Ham’a nazaran ligde amacı olmayan bir takım belli bir direnç gösterse de geriye düştüğü anda oyundan kopabilir. Bu anlamda çok daha kolay bir maça çıkacak olan City, her ne kadar bugün alarm verse de aldığı bir puanla hala Premier Lig şampiyonluğunu kendi elinde tutuyor. City bir hafta sonra şampiyonluğunu ilan edebilir. Tabi Liverpool Southampton karşısında galibiyet alamazsa bu süre daha da kısalabilir.

Haberin Devamı
YORUM YAZ