MENÜ

Chelsea yarıştan kopuyor

Abone Ol Google News

Yeni yıl temposunda sıklaşan fikstürle birlikte İngiltere Premier Lig’de sezonun en zorlu virajı olan bu dönemden minimum hasarla çıkmak, şampiyonluk yolundaki en önemli noktalardan biri. Özellikle Covid vakalarının artmasıyla beraber tatil edilen veya bazı oyunculardan yoksun çıkılan maçların sayısı artmaya başladı. Chelsea - Everton maçı ertelenen maçlar arasına girmese de son anda Lukaku, Werner, Havertz ve Callum Hudson Odoi’nin kadrodan çıkarılması Covid taşıyor olmaları şüphesi uyandırdı. Karşılaşma da bu eksikler üzerinden okunabilecek bir şekil aldı. Forvet oyuncularından bir anda yoksun kalan Chelsea, maça her zamanki gibi 3-4-3 formasyonuyla başlamasına rağmen, ileri üçlüsü Mount – Pulisic – Ziyech şeklinde kuruldu. Yoğun bir topa sahip olma oyunu oynayan Chelsea yüzde 80 topa sahip olma oranı ile maçı bitirdi. Ancak bu pas oyununun etkisini artıracak fiziksel açıdan güçlü ve pas istasyonu olabilecek ileri uç oyuncusunun olmaması Chelsea’nin net pozisyon bulmasını zorlaştırdı. Kaleyi bulan 10 şutu ve 2.95 gol beklentisine rağmen yüzde yüz gol fırsatı denilebilecek üç ya da dört pozisyon bulan ancak bunları değerlendiremeyen Chelsea, pozisyon üreticiliği konusunda da yetersiz kaldı.

Haberin Devamı

Everton’da sakatlık krizi

Haberin Devamı

Everton Covid’den tamamen uzak kalmış ancak çoğu ilk 11 oyuncusu olan 9 oyuncusundan sakatlık sebebiyle mahrum kalmış bir takım. Şu anda oynayamayan oyuncuları düşünüldüğünde belki de ligin en zayıf olan Everton, 60 dakika boyunca tamamen kendi birinci bölgesinde bekledi. Bu süre zarfında hiçbir şekilde hücum aksiyonu planlamayan hatta en uçtaki oyuncusu Simms’i bile defansif eforu ile değerlendirmek gereken bir maçtı. Everton, Chelsea’yi o kadar geride karşıladı ki Chelsea savunma hattı Everton yarı sahasına geçmekle kalmayıp orta yuvarlağı da gerisinde bırakacak şekilde konumlandı. Chelsea topu kaptırsa bile rakipteki 60-70 metrelik mesafeleri hızlı bir şekilde kat edebilecek tek ismin Iwobi olması, sadece ona dikkat etmenin temel alındığı kolay bir savunma anlayışını yanında getirdi. Ancak hücumda akın sürekliliğini sağlasa da hücumda yaratıcılık konusunda eksik kalan Chelsea bulduğu birkaç pozisyonda da gününde olan Pickford’ı geçemedi.

Maçın kırılma anı

Dakika 62’de yapılan Simms - Dobbin değişikliği oyunun çehresini değiştiren an oldu. O dakikaya kadar tamamen geride bekleyen Everton, bu değişiklikte sonra ileri çıkmaya hatta önde basmaya başladı. Ancak aniden kaptırılan bir topla kalesinde golü gördü. Bu golün hemen sonrasında Everton, maç boyu hiç tehdit yaratamadığı Chelsea kalesine bir duran top organizasyonuyla golü bırakınca maç sonunda yine kapanan ve tempoyu düşüren Everton, bu kadar çok eksiğiyle Chelsea’den 1 puanı kapmayı başardı.

Chelsea’nin oyun verimini artırabilecek bir fikir

Chelsea bu maç özelinde hiçbir ileri uç oyuncusu yokken özellikle böyle kapanan bir takıma karşı Pulisic’in yerine fiziğiyle top tutabilecek ve pas istasyonu olabilecek Loftus-Cheek’i en uçta deneyebilirdi. Onun yerine Mount’u merkeze ve kenara da Pulisic’i koyarak aynı 11’i farklı şekilde daha verimli değerlendirilebilirdi. Yani hücum hattı Pulisic - Loftus Cheek – Ziyech şeklinde kurulabilirdi. Israrla verimsiz bir şekilde Pulisic’in yeteneklerinden faydalanmamak yerine böyle bir yola başvurulabilirdi.

Haberin Devamı

Chelsea şampiyonluktan kopabilir

Chelsea’nin sezon başında puanları almasını sağlayan savunma gücü zayıflamış durumda. Hücumdaki üretim problemi de buna eklenince Chelsea’nin puan kayıpları artmaya başladı. Artan Covid vakaları sebebiyle Premier Lig’in tatil olması durumu da gündemde ancak böyle bir şey gerçekleşmezse zirvedeki Manchester City ile arasındaki puan farkı iki maça çıkan Chelsea, oyun ve skor alma problemleri ile bu yoğun fikstür biterken şampiyonluk yarışından kopmuş olabilir.

YORUM YAZ