MENÜ

Chelsea sonunda galip

Abone Ol Google News

Şampiyonluk yolunda Manchester City’nin puan kaybettiği bu haftada şampiyonluk yolunda azalan umutları canlandırmak isteyen Chelsea ile lig dördüncüsü olarak son Şampiyonlar Ligi biletini kapmayı hedefleyen Tottenham’ın karşılaşmasında gülen taraf ev sahibi Chelsea olurken, kazanan tarafın sahaya koyduğu oyun sonuca diret etki etmese de gelecek maçlar için yeni fikirler verdi.

Haberin Devamı

Tottenham topu verdi, Chelsea aldı

Tottenham tamamen topu Chelsea’ye vererek geride beklemek üzerine bir kurguyla sahaya çıkarken, Chelsea son maçların aksine topa sahip olmayı hedefleyen bir oyun kurgulamış. Conte’nin böyle bir oyun oynamak isteyeceği o kadar barizken Tuchel de buna yönelik bir oyun planlamış. Bu oyunu oynayabilmek için de birkaç maçtır kenarda oturttuğu Jorginho’yu ilk 11’de başlattı. Bu oyun sayesinde ilk yarıda topa %75 oranında sahip olmasına rağmen yaratıcılık problemi oldukça göze çarptı. Conte’nin tamamen 0-0 üzerine kurulu ve skoru oyun sonuna kadar tutarak, oyun sonunda yapacağı değişikliklerle skor bulma planı uzun bir süre işe yaradı. Ancak Chelsea’ye hiç net fırsat vermeyen Tottenham Ziyech’in sansasyonel golüyle geriye düşünce maç öncesi kurulan plan sekteye uğradı.

Haberin Devamı

Akışkan bir diziliş ve Mount’un özel kullanımı

Maç boyunca net bir diziliş ile oynamayan Chelsea sahaya 4-1-4-1 gibi çıkmış olsa da zaman zaman üçlü savunma düzeniyle de oynayan akışkan bir takım gördük. Özellikle Hudson-Odoi ve Mount’un konumlanmaları ve saha içi görevleri ev sahibinde gördüğümüz yeniliklerdi. Savunmadan çıkarken üçlü bir savunma hattıyla Hudson-Odoi ve Azpilicueta’nın kanat bekleri gibi oynadığı ve genişlik sağladığı, Jorginho ve Ziyech ile topun kontrol edildiği bir düzende en önemli yenilik Mount’un kullanımıydı. Merkez orta saha ikilisinin sağ tarafı gibi görünen ancak çoğu zaman sağ kanatta Tottenham beki ve stoperinin arasında ortalığı karıştırarak fırsat yaratmaya çalışan Mount, aynı zamanda yardımcı bir forvet gibi Lukaku’ya da alan açmaya ve onun üzerinde olan ilgiyi azaltmaya çalıştı. Özellikle oyunu sağ taraftan şekillendirmeye çalışan Chelsea, Mount’un sayesinde bu bölgede sağladığı sayısal avantajlarla fırsat yaratmayı denese de rakip ceza alanına girmekte oldukça zorlandı. Ancak Chelsea karşısında o kadar vasat ve hücumu zorlamayan bir takım vardı ki hiçbir kontra endişesi olmadan oyunu rakip yarı sahaya rahatça yıkıp pozisyonları zorladılar. Hücuma bu kadar yığılınca akan oyunda net pozisyonlar bulunmasa da kaliteli bir ayak sayesinde bulduğu uzaktan bir şut, sonrasında iyi bir duran top organizasyonu ile iki gol bularak rahatça maçı kazandılar.

Tottenham’ın hücum plansızlığı

Tottenham sahaya zaman zaman 3-5-2 zaman zaman 4-4-2 şeklinde dizilse de topu tutmak isteyen bir Chelsea’ye topu tamamen vermeleri onlar için bir hata oldu. Ayrıca herhangi bir hücum planı yapmamış olmaları oyun anlamında hep geride kalmalarının ana sebebiydi. Özellikle Son’un yokluğunda bu takımın yaratıcılık görevinin yalnızca Kane’in ayağına kalması ve onun da iyi bir gününde olmaması Chelsea’nin işini oldukça rahatlattı. Conte’nin kurguladığı topsuz oyunda takımın Chelsea’yi presle hiç hataya zorlamayı denememesi bariz bir hata olarak göze çarptı. Chelsea’yi hataya zorlamamaları hızlı toplarla ileri çıkma planlarını tamamen etkisiz kıldı. Rakibini hiç tehdit edemeyen Tottenham, maçın ilk düdüğünden itibaren dakikalar ilerledikçe artan bir Chelsea baskısı ile karşı karşıya kaldı. İlk golü yedikten sonra bile reaksiyon veremeyen Tottenham’ın oyunun 1-0 geçen kısacık bölümündeki görüntüsü bile maçı kazanmayı hiç istemiyormuş gibi görünmelerine yetti. Skor 2-0 olduktan sonra Conte değişiklikler yapsa da tamamen oyundan düşüp adeta maçı bıraktılar.

Haberin Devamı

İki takımın ortak problemi: Yaratıcılık

Ligde son dört maçında puan kaybedip zirveden oldukça uzaklaşan Tuchel’in ekibi, bu galibiyetle üç puan hasretine son verse de diğer iki rakibinin de birkaç maçlık puan kaybetmesini beklemek zorunda. Lige verilen aranın ardından iki takımın da oldukça zorlu fikstürlerle başlayacağı düşünülürse lig sonunda oldukları yerlerin daha üstünde olabilmeleri için lige verilen arada yaratıcılık sorununu çözmeleri şart gibi görünüyor.

YORUM YAZ