MENÜ

Ha Olympiakos ha Trabzon!

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Galatasaray savunmasının sıkıntısı, oyuncularının ‘futbol aklı’nın sınırlarıyla bağlantılı. Anlık konsantrasyon kayıplarının neden olduğu ‘ne yapacağını bilememe’ halleri dışında, rakibin hangi gelişlerine nasıl tepki verileceğinin ‘ortak olarak’ anlaşılamaması da belge niteliğindedir. Galatasaray’ın kadro ve oyun yapısından kaynaklanan zaaflarını görebilmek için uzman olmaya gerek yok. Araya veya savunmanın arkasına atılan her topta ‘bir acizlik’ durumu söz konusudur. Çünkü orta sahası ve forveti ‘savunma açısından’ sorunlu öncelikle. Yardım gelmez, çıkışlarda top kaybedilir, ileride basılmazsa başka ne beklenebilir ki...
Böylesi özellikleri taşıyan rakiplerin her atağında, savunma yönetmeninin ‘bir başına’ alacağı kararla ‘doğru takım duruşunu’ belirlemesi gerekir. Çizgi savunma oynarken de, ‘bazı pozisyonlarda’ sarkık liberoya ihtiyaç duyulabilir. Nasıl ki ‘gizli santrfor’ deyimi vardır, artık ‘gizli liberolara’ ihtiyaç duyuyor büyükler. Özellikle de Trabzon, Kayseri, Bursa, Gaziantep, Sivas gibi vasat üstü, ama her maçı da kazanma mecburiyeti olmayanlar karşısında!
Örneğin Barcelona’da Puyol yıllardır böyle bir rolü başarıyla yerine getirdi. “Galatasaray’da bu tipte bir isim var mı” derseniz, akla gelen ilk oyuncu Meira olur. Tabii ki sadece bununla bitmiyor bu zaafın en aza indirilmesi için. Bir de libero özelliklerine sahip kaleciniz olması kaçınılmazdır ve o da vardır; De Sanctis.
Hücum organizasyonlarındaki sorun ise Lincoln, Arda, Baros ve Kewell’ın kas ve de ciğer kapasitesiyle doğrudan ilişkili. Oyun tazeyken ya da temposuz oynanırken bir sorun yok gibi... Ancak ilerleyen dakikalarda kaslar ve ciğerler beyinden gelen emirleri yerine getirememeye başladığında, işte o zaman saha kenarına görev düşüyor. Teknik heyetin ‘henüz erken’ diye düşünmeden değişikliği hemen gerçekleştirmesi, yedek kulübesindekilerin de en az çıkan arkadaşı kadar mücadele etmesi, etkili olması gerekiyor. Ve Sarı-Kırmızılılar’ın kadrosu da buna uygun. İki-üç günde böylesine bir düşünce değişikliği ve zenginliğine ulaşılamayacağına göre, bu akşam Trabzon maçının bir tekrarını izleyebiliriz. Bu, skor benzerliği olabileceği gibi, rakibe galip gelebileceği pozisyonları verme şeklinde de gerçekleşebilir!

YORUM YAZ