MENÜ

Adnan Polat'tan Başkan Polat'a

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Galatasaray Başkanı Adnan Polat’ın Divan’da yaptığı konuşma 10 numaraydı. İki konudaki vurgusu çok önemliydi. İlkinde, hakemlerden kendi kulübü adına ayrıcalıklı değil, rakipleri için de hakkaniyet ölçülerinde bir yönetim göstermesini istemesiydi. İkincisi ise, Federasyon ve kurullarına ‘ya düzeltirsiniz ya da gidersiniz’ mesajıydı. Bu bölüm ilk bakışta sert gibi gözükse de, daha önceleri tüm uzlaşma/diyalog yollarını denediği ve uyarma görevini yaptığı için haksız sayılamaz. Sayın Polat, bu duruşuyla Başkan Polat olma yolunda dev bir adım daha atmıştır.

Hakemlerin sorunu formsuzluk değil aslında... Temel sorun, birilerinin her zaman olduğu gibi kendine yontmak için dillendirdiği ‘Hakem futbol oynamış olmalı’ söyleminden de kaynaklanmıyor. Tam tersi, psikolojiden bihaber olmaları sonucunda bunlar geliyor futbolumuzun başına. Elinde adeta ‘satırla’ yatağa giren, rüyalarını bile önüne geleni doğrama sahnelerinin süslediği, hoşgörüden yoksun, bu çarpık düzenin hep kazandırdığı insanlara ‘her konuda’ bilirkişi rolü verilmesinin sancıları biraz da bunlar. Ve öylesine sardılar ki her yanımızı, kafamızı ne yana döndürsek onlarla karşılaşıyoruz. Pek çok alanda olduğun gibi, burada da müthiş bir yanlış yönlendirme/bilgilendirme ile karşı karşıya toplumumuz.

Öncelikli olarak eğiticilerin/yöneticilerin kendilerini geliştirmesi, olmazsa da bizim onları değiştirmemiz gerekiyor. Tepeden aşağıya doğru süratle sirayet eden ‘bu darbe dönemlerini çağrıştıran’ hoşgörüsüzlük ortamı ve güce boyun eğme/tapınma/onu kötü kullanma anlayışından sıyrılmak için, futbolla ilgili her birim ve birey üzerine düşeni yapmalı.

Daha önceki yazılarımda da sık sık belirtmeye çalıştım. İnsanlar maçlarda ve televizyon başında ‘Bakalım hakem bu kez ne gibi densizlikler yapacak’ merakıyla bulunmazlar. Üstelik nereden bulaştı bu ön plana çıkma hastalığı, onu da anlamak ve kabul etmek olanaklı değil. ‘90 dakikayı 22 futbolcuyla tamamlayabilen hakem iyi hakemdir’den, ‘kim daha çok adam atarsa, o iyidir’ anlayışına gelindi! Hani bizde ‘vur deyince öldürmek’ diye bir tabir vardır ya, bunca uyarıdan sonra saha içindeki futbol katillerine hoşgörü gösterilmez umarım!

YORUM YAZ