MENÜ

PSV macerasını tekrar yaşıyor

Abone Ol Google News

Phillip Cocu’nun yaptığı kötü başlangıç aslında çok da sürpriz değil. 5 sezonda 3 şampiyonluk yaşadığı PSV’de de ilk sezonunda benzer sıkıntılar yaşamıştı. Üstelik PSV, yabancısı olduğu bir kulüp değildi. ‘Kendi camiası’ denilebilecek, bir süre U19 takımı çalıştırdığı bir takımdı.

Haberin Devamı

Cocu, 2013- 14’te göreve başladığında kafasındaki plan topa sahip olan, oyunun kontrolünü elinde tutan bir takım yaratmaktı. Yıllarca Barcelona’da oynamış, Cruyff ekolünden gelmiş biri için düşünce anlaşılabilirdi.

6-2 milat oldu

47 yaşındaki teknik adamın oynatmak istediği futbol teoride güzeldi ama pratikte işe yaramadı. Sezona 3’te 3 yaparak başlasalar da ardından sert bir düşüş geldi.

6 maçta 4 yenilgi, 2 beraberliğin ardından ligin 16. haftasında kendi sahalarında Vitesse karşısında alınan 6-2’lik yenilgi milat oldu.

Cocu, ‘topa sahip olma, oyunu kontrol etme’ düşüncesinden vazgeçti. Elindeki kadroya uygun bir plan geliştirip, daha direkt oynayan bir anlayışa geçiş yaptı. Bunun meyvesini 13 maçta 11 galibiyetle aldı. O sezonu 4. bitirdi ama daha sonra 3 şampiyonluk geldi.

Haberin Devamı

İlk 11 istikrarı önemli

Bunu Fenerbahçe’de başarabilir mi? Yapamaması için neden yok. Arkasında ona güvenen bir başkan var.

47 yaşındaki çalıştırıcının PSV’dekine benzer bir şekilde oynatmak istediği futboldan vazgeçip, realist bir yaklaşımla Fenerbahçe’nin kadrosundaki oyunculara uygun bir taktik seçmesi ve ilk 11 istikrarı yakalaması gerek.

Hollandalı hoca, oyuna müdahale konusunda da bana göre haklı eleştiriler alıyor. Maalesef PSV’de de kendisi hakkında benzer yorumlar yapılıyordu.

Kulübede pasif kalması, en zayıf yönü gibi görünüyor.

Türk yardımcı gerekiyor

Bu takıma Benzia ve Jailson da katılacak. Milli arada Cocu’nun birçok şeyi düzeltebilme şansı var. Bu süreçte yeni gelen oyuncuları da görerek yeni bir oyun planı yaratabilir. Bunlar, Hollandalı teknik adamın halletmesi gereken şeyler.

Yönetimin yapması gereken ise Cocu’yu rakipler hakkında daha iyi bilgilendirecek, destek verecek, kenardan oyuncuları ateşleyecek Türk bir antrenörü teknik ekibe katmak.

Bunun yanı sıra, eğer gerçekten Phillip Cocu’ya güveniliyorsa, onun arkasında olduklarını daha gür bir sesle tekrar etmeleri, taraftarlara, “Daha fazla sabır” mesajı vermeleri gerek.

YORUM YAZ