MENÜ

NBA basketboluna Avrupa damgası

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Ancak Cavs, Blatt'i seçerek NBA'de bir ilke imza attı. Şimdi akılları kurcalayan soru şu: Blatt, NBA'e adapte olabilecek mi? Evet, Koç Blatt Boston'da doğup büyümüş ve Princeton'da basketbol oynamış bir Amerikalı. Ancak 1981-93 yılları arasındaki oyunculuk kariyerinin ve 1993-2014 yılları arasındaki koçluk kariyerinin tamamını, büyük bir kısmı İsrail'de olmak üzere Avrupa'da geçirdi. Demem o ki Blatt, 33 yıldır ABD dışında bir yerlerde çalışıyor. Aslına bakarsanız Cleveland'ın istediği de tam olarak bu; bir koçla anlaşıp peşin başarı beklemeyi bir kenara bırakmak ve uzun vadeli bir sistem yaratmak. Avrupai bir sistem... Tıpkı Gregg Popovich'in San Antonio Spurs'le başardığı, NBA'in son 20 yılına damga vuran sistem gibi... Amerikalıların deyimiyle 'basics ve fundamentals' ağırlıklı, işin özüne inen, büyük yıldızların atletik yetilerine değil, sisteme endeksli 'total' basketbol. 15 Doğu Konferansı takımından yalnızca 6 tanesinin antrenörüyle uzun vadeli birliktelik kurabildiği bir ortamda hayli cesur bir hamle.

Spurs örneği demişken... Aslında Blatt'e bu ekolün ilk örneği dersek haksızlık etmiş oluruz. Zira bugünün Spurs'ünü yaratan Popovich'in en büyük yardımcısı konumundaki Mike Budenholzer, (tıpkı Zeljko Obradovic - Dimitris Itoudis örneğinde olduğu gibi...) Atlanta Hawks'ın başına geçeli 1 yıl oluyor. Diğer tarafta Philadelphia 76ers da aynı ekolün bir diğer dehası Brett Brown'a emanet edildi. Blatt'in farkı, 'dışarıdan' gelmiş olması.

Ancak yine de NBA ile Avrupa basketbolu arasında yapı ve amaç olarak büyük farklılıklar olduğunu hatırlamak gerek. Blatt, çok disiplinli biri. 2011-12 sezonunda takımıyla çıktığı 83 maçın 70'ini kazanmıştı. Ancak Amerika'da olay biraz daha eğlence, onların deyimiyle 'entertainment' ağırlıklı. Özellikle normal sezonda en sıkı takımın, nal toplayan bir takıma yenildiğini görmek NBA'de sürpriz değil. Bu ve bunun gibi birçok şaşırtıcı farklılık bekliyor olacak tecrübeli teknik adamı. NBA temposuna çekeceği yabancılığı aşması pek de zor değil; ancak yine de bana sorarsanız Cavaliers'ın onun etrafını NBA tecrübesine sahip asistanlarla donatması şart.

Nasıl bir Cavaliers izleyeceğiz? Bana sorarsanız temposu yüksek, bol pas ve skor üreten, hücum ağırlıklı bir oyun planı yolda. Blatt'in Maccabi'si, tempoyu ifade eden rakamlarda her ne kadar 24 Euroleague takımı arasında 17. sırada olsa skor üretmede 4. sıradaydı.

'Avrupa basketbolu, NBA basketbolunu' geçti türünde iddialar, eskisi kadar yadırganmak şöyle dursun, iyiden iyiye kabul görür oldu. Eğer Blatt'in Cavaliers'ı başarılı olursa, 'baş imza' kısmında 'Popovich' yazan bu devrimin altında imzası yer alan isimlerden biri de o olacak.

YORUM YAZ