MENÜ

LeBron'un kaybetmeye tahammülü yok

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Aslında bu, Heat Patronu Pat Riley'in de belirttiği gibi beklenen bir şeydi. Ancak buna 'beklenen bir şey' yaklaşımı gösterip bütünüyle görmezden gelerek haber değeri taşımıyormuş gibi bakmak da işin perde arkasındaki ince hesapları ıskalamak anlamına geliyor. Peki perde arkasında ne var?

Gerçek olan şu: bugün San Antonio'da bir yerlerde 'Loyalty (Sadakat) > Royalty (Krallık)' temalı bir posterle tiye alınan James'in tek bir şartı var: Kazanmak. NBA tarihinin bir numaralı oyuncusu unvanını Michael Jordan'dan almayı kafasına koyan bu adam, Majesteleri'nin başardığı her şeyi bir bir başarıp parkelere 'en iyi' unvanıyla veda etmenin hayalini kuruyor. Tüm atletik yeteneklerine rağmen bıkmadan, usanmadan çalışıp bu seviyeye gelmesinin de farklı bir açıklaması yok zaten. Sevin ya da sevmeyin; gerçek olan şu ki LeBron, bugünün 'süperstar' kalibresindeki oyuncular arasında 'gelişim' açısından en iyisi.

Enteresandır ki LeBron, ulaşılmaz görünen bu hayale kararlı adımlarla yürüyor. Michael Jordan; insanların aklında tabu haline gelmiş efsanevi bir kahraman. LeBron ya da bir başkası, onun tahtına göz dikip emin adımlarla yürüdüğünde milyonlarca insan, başarabileceğini düşündüğü anlarda bile LeBron gerçeğini inkar ediyor, Jordan'ın makamını kimselere konduramıyor.

Her neyse; sosyolojik araştırma konusu olabilecek bu konuyu sonraya erteleyelim. James ve kazanmak demiştik. LeBron, bu konuda kararlılığı kadar bencil biri. Miami'yi ve Heat'i seviyor ve ilk önceliği yeteneklerini South Beach'te tutmaktan yana; ancak 'kazanan takım' ışığını göremez, hele ki bu ışığı bir başka yerde görürse bavullarını toplaması birkaç saatini alır. Doğup büyüdüğü şehrin takımını ve o takımın kalburüstü taraftar kitlesini 7 yılın ardından yüzüstü bırakıp bunu bir şova dönüştürebilmiş bir kişinin, Miami gibi 'kofti' bir taraftar kitlesine 'güle güle' demesi kimi şaşırtır ki?

Ancak yine de Bron'un önceliği Heat olacaktır. Bakmayın Savannah yengenin instagram'da memleket (Akron) haritası paylaştığına. Sonradan anlaşıldı ki orada verilen mesaj 'tatil başlıyor' mesajıymış. Yalnızca 'zamanlaması manidar'dı, hepsi bu. Yoksa Savannah'ın da Miami'deki keyfi, en az LeBron'unki kadar gıcır. Geçtiğimiz yıl orada bir Juice Bar açtı ve güneşin tadını çıkarmaya devam ediyor.
Özet olarak; LeBron, belki de beklenen bir şeyi yaptı ve hatta iyi yaptı. Ancak inceden inceye de Pat Riley'e ve takım arkadaşlarına 'kaybetmeye tahammülüm yok, kazanan takımı kuralım, yoksa ben yokum' mesajı vermiş oldu. Bu kararın, Carmelo Anthony'i gözüne kestiren Heat'e sağlayacağı ekonomik esneklik de cabası. Yeni kontratı ne düzeyde olacak bilinmez, ancak LeBron'un fesh ettiği rakam iki yıl için toplamda 42.7 milyon dolar tutarındaydı.

Cleveland'ta yıllarca kaybeden bir LeBron'un, 'en az 6 şampiyonluk yüzüğü' (Jordan'ın 6 tane var) parolasıyla yeniden açtığı bir kariyer sayfasında kaybetmeye tahammülünün olmaması çok doğal. Dört yılda dört kez Doğu Konferansı şampiyonu olup iki kez de NBA şampiyonluğu kazanan bir adamın ilk kayıpta 'zarar yazdık' demesinin altında belirlediği hedefe yönelik kararlılığı yatıyor.
Şimdi Heat'in bu kararlılığa cevap verebilmesi ve 'kaybetmeyecek' bir takım kurması gerek.

İlk hamle geldi gibi; Ray Allen, kariyerinin 19. ve son yılını oynama kararı aldı.

İkinci hamle de bu gece gelir ve oyun kurucu arayışına giren Heat, Draft'ın 25. sırasında NCAA şampiyonu Connecticut'ın yetenekli oyun kurucusu Shabazz Napier'i seçerse LeBron'un dönüşü adına bir güzel adım daha atılmış olur.

Devamını izleyip göreceğiz.

Ahmet Melik SUBAŞI

YORUM YAZ