Ters milletiz vesselam

Haberin Devamı ›
Kritik resmi müsabakalar öncesi hazırlık için seçilmesi gereken takımların hedeftekilerle benzerlik göstermesi birinci önceliktir. Ama ne Özbekistan ne de Gana, Romanya futboluyla herhangi bir paralellik göstermiyor.
Olimpiyat Stadı’nda milli maç oynama gereksizliğini söylemiyorum bile. O artık tartışma konusu bile olamaz.
Abdullah Avcı’nın Gana karşısındaki başlangıç 11’i ve oyun formasyonu mart ayında Macaristan ile oynadığımız ve 1-1 biten maçın kopyasıydı. Defans bloğunun önünde Selçuk ve Nuri, sağda Umut ortada Alper solda Arda ve santrfor Burak Yılmaz. İlk 45 dakika saat gibi işleyen 4-2-3-1 boş tribünlerin birden dolmasını sağladı. Maçı televizyondan izleyenler Milli Takım farka gidiyor koşun diyerek sökün ettiler Olimpayata sanki. Ama nafile. İkinci yarıda başta Arda olmak üzere herkeste bir ‘boşvermişlik’ bir ‘bitse de gitsek’ halleri.
Mat eden üç hamle
Geçtiğimiz sene Gana Ümit Milli Takımı’ndan A Takımı’na terfi eden Teknik Direktör James Kwesi Appiah, üç hamleyle Abdullah Avcı’yı mat etti. Sağ beke Opare, sonra Gyan ve Asamoah’ın girişiyle maç siyahken beyaz oldu Gana adına. Maalesef Romanya ve Estonya maçı öncesi Milli Takımımız’dan yine ışık alamadık. Bu kaçıncı diyeceksiniz ama ne yapalım umut fakirin ekmeği. Avrupa futbolunda genelde milli takımlar ile kulüplerin performansları paralellik gösterir. Alman Milli Takımı 2008 Avrupa şampiyonu, 2010 Dünya 3.sü olurken Bayern ile Dortmund hep Şampiyonlar Ligi’nin zirvelerinde gezdi. İspanya 2008 ve 2012’de Avrupa, 2010’da Dünya şampiyonu olurken Barcelona ve Real Madrid aynı seviyedeydi. Fransız futbolu 2000 ile 2012 arasında yerlerde sürünürken kulüpleri de Avrupa’nın uzağında kör dövüşündeydi. Ama bizim futbol iklimimiz bir garip. Son 10 yılda Milli Takım 5.cilikten 58. sıraya geriledi, iki kulübümüz geçen sezon Avrupa’da baharı gördü. Euro 2008 öncesinde kulüplerimiz dökülürken, Milli Takımımız Avrupa 3.sü oldu.
Ters milletiz vesselam.