MENÜ

Boğa'nın şifresi çözülebilir

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Aragones, Boğaların başına geçtiğinde Xavi, Fabregas, Senna ile oyunu orta saha üzerinden kurguladı. Bu senaryo Almanya 2006 çeyrek finalinde Fransa'ya 3-1 kaybedene kadar işledi.
EURO 2008'de Aragones'in en büyük şansı, total futbolu Xavi-İniesta-Messi ile başka boyuta taşıyan Barcelona ve Riijkard'tı.
2008 sonrası Riijkard yerini Guardiola'ya, Aragones de Del Bosque'ye bıraktı. 2008-09'u santrforlu sistemle (Eto'o) geçen Guardiola, 2009-10'da da İbrahimoviç ile benzer oyunu oynadı. Del Bosque ise 2010 Dünya Kupası'nda Guardiola'nın Zlatan ile Messi arasındaki rol paylaşım krizini Villa-Torres arasında yaşarken kupaya uzandı.
Pep, Barça'da 2010 sonrası santrforsuz oyuna döndü. Del Bosque de bu hamleye kayıtsız kalamadı. EURO 2012'de Torres'i sadece 2 maç 11 başlatıp, Fabregas'ı en uca atarak tiki-taka'nın zirvesine çıktı.

2014'te takımı gençleştirmesi beklenen Del Bosque, Lopetegui'nin şampiyon U21 kadrosundan sadece Koke ile De Gea'yı Brezilya'ya götürüyor. 28 yaş ortalaması en büyük handikapları olacak, ama yine de favoriler. Oyun mottoları total futbolun olmazsa olmazı 'hareket'. Ama hareket için enerji şart. Xavi (34)-İniesta (30)-Alonso (30)'nun enerji açıkları Koke'nin yıldızını parlatır.

İspanya, 2010 Dünya Kupası ilk maçında İsviçre'ye yenildikten sonra 2013 Konfederasyon Kupası finaline kadar resmi maç kaybetmedi. Del Bosque'nin takımını yenmenin yolu orta saha savunmasından geçiyor. İsviçre'de Gökhan İnler'in Xavi baskısı günlerce konuşulmuş, Brezilya'da ise Luis Gustavo-Paulinho-Oscar üçlüsü İspanya'nın şapkasını düşürmüştü. Grupta Hollanda ve Şili'nin orta sahası şifreyi çözecek kapasitede.

Portakal tadını arıyor

Van Marvijk, 2010'da Hollanda'ya oynattığı sert savunma futboluyla, Michels ve Cruyf'un mirasını yerle bir ederken takımını finale kadar yürütmüştü. EURO 2012'deki fiyasko Van Gaal dönemini başlattı. Gaal ilk iş takımın tüm savunmacılarını değiştirdi ve Brezilya'ya özel 5-3-2 tasarladı. Geri 5'linin 3'ünü 34 maçta 40 gol yiyen Feyenoord'tan (Janmaat, Vrij, İndi) seçti. Sistemin kilit oyuncularından biri sol bek-orta saha Daley Blind.

Strootman'ın sakatlığına rağmen orta sahada en az Van Marvijk dönemindeki kadar sert De Jong ile De Guzman İspanya'nın şifresini çözme potansiyeli olan oyuncular.

Şili can yakar

Bielsa ile 2010'da ağızlarda hoş bir tat bırakan Şili, aynı mantaliteyi Sampaoli ile sürdürüyor. Vidal'in etrafına tatlı sert bir takım kuran Sampaoli'nin sigortası 3'lü savunmanın soluna koyduğu ön libero Medel. Vidal'in Juve'den takım arkadaşı Isla ile uyumu İspanya'ya karşı en büyük kozları. Messi'nin sakatlığında Tata'dan Barcelona formasını kapan Alexis Sanchez (54 maç 21 gol) Şili'nin Brezilya'daki en büyük gol umudu. Sampaoli'nin öğrencileri grupta dengeleri değiştirecek. Avustralya'nın olası bir ikinciliği ise gökten başınıza meteor düşmesiyle eşdeğer etki yapar.

YORUM YAZ