MENÜ

Zarar veriyorsunuz!

Abone Ol Google News

Galiba erişilemez deha Mimar Sinan'a rakip olma çabasında düdükler var! Bu şahıslar bilge pozunda gazete, tv gibi naklenci podyumlarda; hırslarına esir beşer, baytekin modunda tarafsız (!) zeka harikaları örnekleme peşinde. Gün ola harman ola, aklınızı başınıza toplayın, haddinizi aşmayın!

Haberin Devamı

Kimi bitik, kimi müstafi düdük modelleri, gaza da geldikleri meydanda aynı pozisyona beş ayrı değerlendirme ürettikleri an, ortalık batıyor. Daldıkları işleri gördükçe ‘eyvah bunlar Mimar Sinan’ı bile yaya bırakamaya niyetli bedhahlar mı?’ Diye düşünmemek mümkün değil! Mimarlık tarihinin şaheseri Selimiye camii minareleri şerefelerine çıkan 3 müezzinin; birbirini görmemesini temin, muazzam bir dehanın ürünüdür de... Aynı pozisyona tırmanan 5 müstafi düdüğün, 5 ayrı tespit üretmesi ne?

Aynı görüntüde, 5 ayrı tarif, sonra aynı noktada buluşma, ne âlâ di mi? İki metre çapındaki minareye 3 ayrı kişinin birbirini görmeden çıkması misali, 1 metre çapındaki olaya da 5 kişi 5 ayrı yorumla çıkıp, aynı çıkarda buluşuyor! Ve tamamı gözünde, aynı kuşlar uçuşuyor.

Haberin Devamı

Süleymaniye camiinde onlarca kandil yakıldığında, çıkan duman is odasına gider. Mimar Sinan bunu nasıl başarmış, hangi hesabı yapmış henüz çözülmüş değil. Eski düdükler; sistemi bulup, derin hesabı çözmüş. Gübrenin tamamı, aynı bahçede biriktiriliyor!

Eşsiz Mimar Sinan doğal matematik hamili dehaydı. Matematik yanıltır ama geometri yanıltmaz. Geometri yanıltmadığı için; geometriyi de uygulayıp doğal statiği temin edip eşsiz şekilde değerlendirdi. Bu buluş sonucu da, mimariyi ulaşılamaz kriterlerle uyguladı. Hem de yüzyıllar önce. Geçmişte izlenen antique düdüklerin faal dönemlerindeki uygulama ve haltlarını unuttuk mu ne! Kime neyi yutturuyorlar?

Siz eski düdüklerin ürettiği yapay statik etki, doğal ortamı bozduğu gibi; gönül renklerinizi berbat edip, restorasyonla dahi onarılamaz hale getiriyor! Yaptığınız hakem dünyasına ve topluma katkı değil, insafsızca karalama!

Mimar Sinan’ın 13 bilinmeyenli bir denklemi, matematiğin bilinen 4 ana işleminden farklı bir beşinci işlem üretip uygulamasıyla çözdüğü ortaya çıktı. Bu hesabı çözebilen bir başka fani daha da, ortaya çıkmadı! Yersiz uyanıklık ve hesaplara girişmeyin yeter artık. Zarar veriyorsunuz toplum kriterleri ve dürüst hakem değerlerine!

YORUM YAZ