MENÜ

Beşiktaşlı İdris Yamantürk

Abone Ol Google News

‘Türk milletine borcumuz var’ sözü yaşam felsefesi, onur parolasıydı son nefesine kadar. Mekanın cennet olsun, ışıklar içinde uyu Beşiktaş sevdalısı sevgili İdris Yamantürk. 10 gün önce hastanede görüntülü sohbetteydik, doktoru kontrole geldi; ‘Oğuz Galatasaraylı’ , ben Beşiktaşlıyım ama çok iyi arkadaşımdır’ dedi dostluk kavramını doğru anlamda renklendirdi ! Gerçek duayen, örnek yaşam gurmesiydi .

Haberin Devamı

Anlatımına göre: Altmışaltı yaşındaki bir babanın beşinci karısının ilk çocuğu olarak 1926 yılının ‘kiraz ayında’ yani Haziran’ın sonunda doğdu Zeliha ve İlyas oğlu İdris Yamantürk. Babası vefat ettiğinde ilkokul ikinci sınıftaydı ve İlyas bey’in ‘mesul olmadığın işle meşgul olma’ nasihati yaşamı boyunca hayat prensibi oldu. Okumaya hergün 12 kilometre yol yürüyerek başladı. Doğduğu ve çocukluğunun geçtiği Hemşin’i çok sevdi. ‘Yeniden dünyaya gelsem yine orada doğmak isterdim’ diyecek kadar çok.

Hemşinde okul 1-2-3 ‘e kadar var. 4 ve 5’inci sınıf için Sürmene- Çamburnu’ya gitmek zorunda kalıyor. Sonra bir yıl köyde bekliyor ve Hopa’da bulunabilen ortaokula başlayıp, ve iki yıl hergün 10 kilometre yolu, ayağındaki yamalı çarıklarla katetmenin azmi, keyfi.

Haberin Devamı

Hopa’da kazanılan parasız yatılı imtihanı sonrası Erzurum’a doğru yola çıkış. Pazar’dan Trabzon’a vapurla. Oradan da 10 kişilik minibüslerle Erzurum’a. İdris Yamantürk; o zamanlar köyden çıkıp, Erzurum’a ulaşabilmenin en az 5 gün sürdüğünü anlatıyor. Sene 1942’dir. Ve 1946’da köyden Rize’ye geliş, vapurla 3 günlük yolculuk sonrası Samsun’a varış. Akşam binilen posta treni ile Ankara. Yani köyden Ankara 8 buçuk gün! Ve Ankara’dan trenle İstanbul. İstanbul 500 veya 600 bin nüfuslu bir şehir o zamanlar. İTÜ Elektrik Fakültesine kayıt ve üniversite yaşamı. Mekan Karaköy’de “Rize - Pazar Oteli” Fakir fukara bir hemşeri geldiğinde otel aramasın diye oluşturulmuş iş hanının hallicesi bir yapı yani. Okul dönemi sonrası staj askerlik dönemi ve 1957’de kendi işini kuruyor ve 1958’de Güriş Kollektif Şirketine imzasını atıyor. Hamdolsun Güriş Holding’e erişiyor.

İdris Yamantürk 12 Şubat Cuma günü Hakk’a yürüdü. Mekanı cennet olsun. Yiğit, ışıl ışıl aydın büyüğüm, eşsiz dostumdu. ‘Bİr Cumhuriyet Çocuğunun Hayat Hikaye’sini anlattığı ve Osman Çakır’ın hazırladığı biyografisinin adı ‘TÜRK MİLLETİNE BORCUMUZ VAR’ Ötüken yayınlarından yayınlandı. Okunmalı!

Güle güle Türk milleti yiğit, aydın ve pırıl pırıl yürekli erdemli insanı. Yaşam felsefen, yurtseverliğin herkese örnek olmalı. Dualarınızı eksik etmeyiniz lütfen...

YORUM YAZ