MENÜ

Teknik direktör nasıl fark yaratır?

Abone Ol Google News

Hiç kuşku yok ki, teknik direktörlerin tek başına başarılı olmaya istekli olması kulüpte büyük kazanımlar elde etmesine yetmez. Yönetimlerin de başarıya gönüllü olması gerekir. Ancak böyle bir anlayışı benimsemiş kulüplerde teknik direktörler fark yaratabilir.

Haberin Devamı

Bu bağlamda Erol Bulut ve Sergen Yalçın’dan ilk yılında şampiyonluk beklemek fazla iyimserlik olmakla birlikte, Bulut’u götüren nedenlerin başında sabırsızlık değil, gelecekte de devam edilebilecek teknik adamlık parıltısını vermemesi gelmekteydi.

Belözoğlu medyadan etkilendi mi?

Erol Bulut’un takım yönetme ve iletişim konusunda sorunları olmakla birlikte maçlarda oyuncu değişikliğini sadece belli futbolcular üzerinden yapması, maçın gidişatını değiştirmeyi sadece oyuncu değiştirmekle sınırlandırması eleştirilerin boyutlarını yukarı çekti.

Sözgelimi, Emre Belözoğlu’nın büyük oranla medyada yazılanlardan etkilenip orta alan oyuncularına ağırlık veren bir değişikliğe gitmesini Erol Bulut’ta göremedik.

Aslında Sergen Yalçın’ın da Erol Bulut’tan çok farkı yok. O da, Aboubakar sakatlanınca ne yapacağını tam olarak bilemedi. Sezon başından bu yana sol taraftan içe kat ederek Aboubakar kadar gol atmayı başaran Larin’i santrfora çekince takımın hücumdaki etkinliği bozuldu.

Haberin Devamı

“Kitap okumam oyunu okurum” diyen Yaçlın bir şey okumuyor!

Ankaragücü maçındaki puan kaybını neredeyse tribündeki bir taraftar gibi maçı izleyen Sergen Yalçın oyunu okuyamadı. Hani kitap okumaz, oyunu okurdu? Takımın kurulmasından oyuncu değişikliklerine değin her şey yanlıştı.

N’Koudou’nun başlangıçtaki 11’de görevlendirilmemesi gerekirdi. Çünkü en basit düşünceyle dar alan oyuncusu değil. Ankaragücü’nün ona alan bırakmayacağı açıktı. Diyelim ki, Larin’e santrforda görev vermek başlangıç için doğru olsun.

Mensah’ın oyundan alınması hataydı

Ancak oyunun gidişatı, kendi doğası gereği ilerleyen dakikalarda nasıl bir değişikliğe gidilmesi konusunda ipucu verir. Teknik direktör bu küçük verilerden büyük sonuçlar çıkartarak da fark yaratabilir.

Sergen Yalçın’ın görmesi gerekeni oyun ona sundu. Beşiktaş’ın oynamak istediği pas oyununa dayalı futbola yatkın olmamakla birlikte, Mensah’ı oyundan alması Yalçın’a puanları da kaybettirdi. Beşiktaş’ın 2-0 önde olduğu dakikalarda Mensah ortadan ileri doğru atak yaparak iki rakip tarafından düşürüldü. Bu, maçın devamının nasıl oynanması gerektiğine ilişkin önemli bir veriydi.

Yalçın’ın değişiklikleri Bulut’u bile arattı

Sergen Yalçın’ın yapması gereken N’koudou’yu oyundan alıp Larin’i sola çekmek, Mensah’ı ise rakibi ortadan delici pozisyonda görevlendirmekti. Çünkü Ankaragücü o dakikalarda oyunu açmış, 5-6 futbolcuyla gol bulmanın peşine düşmüştü. Bu hamleyi yapamayan Sergen Yalçın, Erol Bulut’u bile aratacak yanlış değişikliklere imza attı.

O değişiklilerden sonra takım dokuz oyuncuyla savunma yaparken iki gol yedi, neredeyse beraberlikten de oluyordu. Bu durum gösterdi ki Sergen Yalçın futbolcularını yeterince tanımıyor, takımın genel durumuna da pek hakim değil.

Takım belli futbolcuların insafına bırakılamaz

Haberin Devamı

Tamam, Aboubakar Beşiktaş için büyük bir güç ancak bir teknik direktör koskoca takımı bir ya da iki futbolcunun insafına bırakamaz. İnsaf derken, onlar sahada olsa bile o gün iyi marke edilebilirler, bundan canları sıkılır ya da isteksiz olma haklarını kullanabilmeleri durumunda olabileceklerine vurgu yapmayı kast ediyorum.

Böyle zamanlarda teknik adamın sığınacağı liman takım oyunudur ya da yukarıda sözünü etmeye çalıştığım anlık verilerdir. Sergen Yalçın hiç birini devreye sokamadı ve şampiyonluk virajını dönemedi. Dolayısıyla fark yaratacak teknik direktörlük konumuna henüz yakın olmadığını gösterdi…

YORUM YAZ