MENÜ

Şampiyonlar Ligi mi?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Real Madrid ile Liverpool’un karşı karşıya geldiği Şampiyonlar Ligi Finali bir futbolsever olarak düş kırıklığına uğrattı beni. İspanyol futbol devi Real Madrid’in, Juventus ile başlayıp Bayern Münih ile devam eden futbolu az, ama yıldız oyuncularının sonucu değiştirme yeteneği ile geldiği finalde bu kez Gareth Bale’nin artistik golü dışında aklımızda futbol adına bir şey kalmadı. Belleğimizden uzun süre çıkmayacak iki futbol anı ise Liverpool kalecisi Karius’un yediği iki goldür. Liverpool’un kalecisini tanımayanlara bu maçta yediği golleri gösterseniz, en iyi olasılıkla “amatör bir takımın kalecisi” diyecektirler. Bizim ligimizde bu iki golü yiyen kalecinin kariyeri bitme noktasına gelir.

Fiziksel mücadelenin Roma dönemindeki gladyatörleri andıran maç sırasında neredeyse futbol dilencisi olduk. Fiziksel değerlere estetik de katmaya çalışan Liverpool’un Mısırlı yıldızı Salah, bu boğuşmaya ancak 30 dakika dayanabildi. 30. Dakikada sakatlanıp ağlayarak sahayı terk etti.

Peki, futbol nereye gidiyor, daha doğrusu futbol doğru bir yönde mi ilerliyor? Kulüpler düzeyinde, dünyanın en prestijli kupasının finalinde, atılan bir golün dışında insanı heyecanlandıran bir tek futbol dakikası yoksa ve bu oyunun içinde değeri yüzlerce milyon Euro’luk paralarla ölçülen oyuncular varsa futbolun gidiş yönüne ilişkin kuşkuya düşmek hakkımız var.
Gene de denebilir ki, futbolun gidiş yönünde bir arıza yok. Kusur futbola yön vermeye çalışan kafalardadır. Şu gerçeği her kes bilir; az bulunan şey değerlidir. Doğada çok bulunan kömüre karşılık altının çok daha değerli olması az bulunmasındandır. Az bulunanı edinmek için çok emek ve zaman harcamak gerekiyor. Futbolun sorunu da bura da kanımca.

Sadece Türkiye’de değil, dünyanın genelinde(Almanya hariç) altyapılara çok değer veren ülke yok artık. Dolayısıyla oyuncu yetiştirmek için yatırım yapılmıyor. Rio de Jenerio’nun kumsalları para
karşılığında işletiliyor, İstanbul’da oyun alanı kalmadı. Kala kala elimizde kaynak olarak sadece Afrika kaldı. Onlar da futbola özgü sorunlarını güçle çözüyorlar.

Cristiano Ronaldo’da yolun sonuna yaklaşıyor. Artık onun gibi, fiziğini ve değerlerini korumak için yarım düzineye yakın uzmandan profesyonel yardım alan oyuncu da yok. O zaman gelecek Şampiyonlar Ligi finallerinde Amerikan futboluna benzer bir oyunu izlemeye hazır olun. Güce tapılan bir dünyada futbol, güçsüzlerin uğraşı olmayacaktır elbette…

YORUM YAZ