MENÜ

Oynarken futbolu öğrenebilmek…

Abone Ol Google News

Fenerbahçe’nin bu sezon yediği gollerin büyük çoğunluğu tam bir defansif karmaşa içermektedir. Szalai’nin transferi ve Macar futbolcunun çoğu zaman bütün defansı kurtaran olumlu girişimlerine karşın sarı lacivertli takım amatörce gol yeme sorununa çözüm bulamadı.

Haberin Devamı

Oysa Fenerbahçe’nin sezon başında göreve getirdiği teknik direktör Erol Bulut futbolcuğunda sol bek oynardı. Yani zamanında Fenerbahçe’nin sol bekiydi. Bir savunma oyuncusu teknik direktörlük aşamasına geldiğinde, futbola ilişkin en iyi bildiği konuların başında savunma prensipleri ve savunmada nasıl davranılacağını bilmesi ve takımına öğretmesidir.

Denebilir ki, Brezilya Ulusal Takımı’nda oynamış Gustavo’ya ve devre arasında Fenerbahçe’ye gelen en pahalı oyunculardan biri konumundaki İrfan Kahveci’ye geriye dönüp futbolun alfabesi mi öğretilecek? Evet, öğretilecek…

Futbolu bırakmış ünlü oyunculara spor akademisinde ve federasyonun açtığı kurslarda anlattığım derslerde tanık oldum ki, ünlü oyuncuların büyük çoğunluğunun futbolun en temel prensiplerinden haberleri yok!

Haberin Devamı

2002 Dünya Kupası’nda üçüncü olan takımın futbolcularına federasyon özel bir kurs açıp direkt olarak A diploma vermeyi planlamıştı. O kursta da ders anlattım. Türkiye’nin en ünlü oyuncularının şaşkınlık içinde “aa biz bunları bilmeden oynuyormuşuz” dedikleri belleğimdeki tazeliğini korumaktadır.

Kaleci Rüştü Rençber’e o günlerde “kalecinin ileriye kayma hareketi” ni anlatmıştım. Rüştü de aynı tepkiyi vermişti. Belki uyguluyor ama teorisini bilmiyordu. Teorisi olmadan pratik, karanlıkta el yordamıyla yürümeye benzer…

Fenerbahçe’nin Malatyaspor’dan yediği gol tam bir savunma felaketi! Oysa yapılacak olan hem kolay hem de çok basittir. İrfan Can Fofana’dan çalımı yediği an Gustavo rakibi karşılamak üzere çizgiye kayacak İrfan Can ise kestirmeden defansın ortasına gelecekti. Böylece Fenerbahçe bu golü yemeyecekti. Bu gol belki de Fenerbahçe’yi şampiyonluktan edecek.

Gustavo ve İrfan Can her şeyi doğru yapsaydı da bu gol yenilebilirdi. Çünkü futbolda kesin, matematiksel doğrular yoktur. Ancak ilkelere bağlı oynamak şarttır. İlkelere bağlı olarak oynarsanız da bu tür goller yersiniz ama daha az yersiniz, daha fazla da gol atarsınız.

Ayrıca Caner Erkin gibi ağır bir savunma oyuncunuz varsa bu tür golleri yersiniz. Yine denebilir ki, Caner o anda köşe vuruşunu kullanıyordu. Caner’in yerine görev yapan oyuncu kendi koridorunda kalır, köşe vuruşunu da başka biri kullanırdı. Sonuçta gol geçmişte olduğu gibi yine Caner’in bölgesinden geldi. Serdar Aziz ise başka bir sorundur.

Serdar çapraz bağ ameliyatı oldu. Kaç kez yazdım bilmiyorum, bir kez daha anımsatmakta yarar var; bilim der ki, çapraz bağ ameliyatı olan bir sporcu bir daha asla başlangıçtaki performansına ulaşamaz. Zaman içinde daha da geriler. En azından tepki(reaksiyon) kuvveti ve sürati zayıflar. Bu tür oyuncuları transfer etmeyiniz…

Doğada boşluk da yoktur nedensiz bir şey de… Aynı golleri yiyorsanız Einstein’in dilini çıkartarak güldüğü fotoğrafına bir bakın…

YORUM YAZ