MENÜ

Fatih Terim neyi değiştirdi?

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Galatasaray'da işler iyi gidiyor. Fatih Terim'in göreve gelmesiyle birlikte estirdiğ rüzgar, takımın üzerindeki bulutları dağıtmış durumda. Donk gibi hiç hesapta olmayan bir oyuncunun bile takıma kazandırılması "Terim etkisi" olarak değerlendirilebilir. Ancak başa dönüp bazı gerçekleri anımsatmakta yarar olduğu kanısındayım.

Galatasaray'ın, Hırvat teknik adam İgor Tudur ile başladığı bu sezonun ilk sekiz haftasında yedi galibiyet bir beraberlik aldığını unutmamalıyız. Dokuzuncu hafta Fenerbahçe beraberliği ve bir hafta sonra da Trabzonspor yenilgisi sonrası Tudor ile ilgili soru işaretleri çoğalmaya, Hırvat teknik adam sorgulanmaya başladı.

Ligin ilk sekiz haftasının sonunda Galatasaray'a ilişkin genel düşünce "bu takımı kim durduracak?" şeklindeydi. İgor Tudor'un yaşamadığı Sivasspor yenilgisine karşın Terim'de, Hırvat hocanın "mutlu dönem"inden geçiyor. Bu bağlamda, Fatih Terim'in, Galatasaray'da neleri değiştirdiğini daha somut biçimde görmek için Fenerbahçe ve Trabzonspor karşılaşmalarını beklememiz gerekiyor.

Örneğin savunmanın temel direklerinden biri olan Maicon'un büyük maçlarda ortaya koyacağı performansta "Terim etkisi" ne kadar belirleyici olacak? Çünkü Tudor döneminde oynanan büyük maçlarda Maicon, takımın ağrıyan karnıydı. Hele bir Başakşehir karşılaşması var ki, Adebayor karşısında neye uğradığını şaşırdı. Başakşehir'in attığı beş golün üçünden direk sorumlu oldu.

Burada konuya başka bir yönüyle de bakmak gerekir. Tudor, Başakşehir ve başka birkaç maçı üçlü savunmayla oynattı. Maicon geniş alanda çabuk ve becerili oyuncularla bire bir oynayamaz. Rakip ataklarında ya diğer stoper arkasına kademe yapmalı ya da sol bek ters kademeye gelmelidir. Ligin ilk yarısında bir de sol bek sorunu olduğu savunulurken, Maicon ile üçlü savunma oynamak Tudor'a özgü bir uygulama olsa gerek . Terim'in böyle bir hataya düşmeyeceğini sanıyorum, üstelik artık gerçek bir sol bek de var, Japon oyuncu Nagatomo.

Maicon gibi Gomis'in de büyük maç performansının yetersiz olduğunu düşünüyorum. Gomis çok kuvvetli ve süratte devamlılığı gelişmiş bir oyuncu. Bu yüzden attığı gollerde belirleyici olan koşu temposudur. Rakip savunma arasına ve arkasına atılan toplarda karşı savunmayı koşarak geçip basit vuruşlar ile gollerin atıyor. 17 golün önemli bir kısmı böyle atıldı. Fatih Terim'in, Gomis'i ne kadar etkilediğinin yanıtını da birkaç hafta sonra başlayacak büyük maçlarda göreceğiz.

Galatasaray Tudor döneminde 8 büyük maç oynadı ve hiçbirinde galibiyet alamadı. Hatta, bu maçlarda sadece iki gol atabildi. Birkaç hafta sonra şu sorunun yanıtını da alacağız sanırım: Galatasaray'ın büyük maçlardaki kötü performansı Tudor'dan mı yoksa takımdaki oyuncuların genel özyapısından mı kaynaklanıyor? Hep birlikte göreceğiz...

YORUM YAZ