MENÜ

Brezilya forması…

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Alex Bellos yazdığı “futbol” adlı kitabının giriş kısmında söylediği gibi “Brezilya doğrular konusunda pek iyi değil… Hikayeler, mitler, batıl inançlar ve kulaktan kulağa giden fısıltılar üzerine inşa edilmiş bir ülkedir.”Bu görüşün en somut örneğini kaybedilen 1950 Dünya Kupası’ndan sonra her alanda görmekteyiz.

Brezilya 1950 Dünya Kupası’nda sahaya mavi yakalı beyaz formayla çıktı. Mavi ve beyaz Brezilya’nın renkleri olmadığı için çok eleştirildi ve finalin yitirilmesinin bir nedeni de bu renklere bağlandı. Rio gazetesi Correio de Manba beyaz rengin psikolojik ve ahlaki olarak Brezilya’yı temsil etmekten çok uzak olduğunu yazdı. Bu eleştiriler üzerine Brezilya Spor Konfederasyonu’nun desteğiyle bir forma tasarımı yarışması düzenlendi. Yarışmayı 19 yaşındaki Aldyr Garcia Schlee kazandı. Yarışmaya laf olsun diye katılan Aldyr yerel bir gazetede illustratör olarak çalışıyordu. Yarışma komitesi yarışmaya katılacak olanlardan Brezilya bayrağındaki dört rengi de kullanmaları gereğini şart koşmuştu.

Aldyr yüzden fazla çizim yapar ve sonunda tişörtlerin sadece sarı renkte olmasına karar verir. Yakası ve kol ağızları yeşil tişört ve mavi üzerine beyaz dikey çizgili şorttan oluşan tasarımıyla yarışmayı kazanır. Çoraplar da beyazdı ancak üzerinde yeşil ve sarı renkte detaylar vardı. Yarışma jürisinde yer alan Brezilya Güzel sanatlar Birliği’nden Alberto Lima, Aldyr’in tasarımının en iyisi olduğunu açıklarken, 1950’deki formanın güzel oyunun ruhunu kirlettiğini de sözlerine ekler.

Brezilya 1954’de İsviçre’de yapılacak Dünya Kupası’nda bu formayı giyer. Bu forma artık Brezilya Ulusal takımının klasiği haline gelir. 1958 Dünya Kupası finalindeki rakibi İsveç’tir.. İki takımın forması da sarıdır. O yıllarda ev sahibi takımın forma değiştirmeme geleneği vardı. Brezilyalılar yanlarında yedek forma getirmedikleri için, sambacılar sarı tişörtlerinden çıkardıkları Brezilya amblemini mavi tişörtlere dikerek hazırladıkları formalarla maça çıkarlar. Brezilya formasındaki sarı renk onların oynadığı futbol sitiliyle çok iyi uyum sağlıyor. Futbolda sarı renk denilince formanın içinde altın heykellere benzeyen Brezilyalı futbolcular gelir. Sarı renk Brezilya’ya, Afrika’ya özgü, egzotik bir hava veriyor. Olası bir Brezilya-İsveç eşleşmesinde Brezilya sarı renginden ödün verir mi acaba?

YORUM YAZ