MENÜ

Ya inanılmaz enerji ya Çernobil felaketi

Abone Ol Google News

Bunun bir transfer yazı dizisi olduğu kuşkusuz. Öte yandan organizasyon şemasının yüzde 90’ının resmi olarak açıklanmadığı bir kulüp için transfer konusunda bir şeyler yazmanın zorluğunu da tahmin edersiniz. Misal Galatasaray’dan bahsederken, her ne kadar giden gelen sayısı çok fazla olması gerekse de Terim ve Muslera ekseninde bir yapıdan hareket edebiliyorsunuz. Pandemi sonrasının zirvesine oturmuş Sergen Yalçın merkezli bir öngörü yapmak da mümkün olabiliyor. Trabzonspor’da hoca olmasa da sadece kadroyu muhafaza ederek şampiyon olabilmek mümkün.

Haberin Devamı

Yol uzun ve engebeli

Fenerbahçe’de ise durum farklı. Ali Koç göreve geldiğinde, Aykut Kocaman 2 transferle bu takım rahat şampiyon olur demişti. Bugün bunu söyleyebilecek bir hoca da, bir kadro da yok. O gün için Ali Koç’u eleştirmek doğru olmaz. Son derece anlaşılır bir şekilde, o günün ikliminde vaat ettiklerini gerçekleştirmek için yola koyuldu. Olmadı. Bugün yeniden yola çıkıyor. Ve bu kez yol daha uzun ve engebeli. Kadroda yapılacak değişikliklere gelmeden önemli bir temelden bahsetmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Soğukkanlılığa ihtiyaç var

Yapılacak ilk iş rollerin kesin bir şekilde çizildiği bir organizasyon kurmak. Başkan, sportif direktör, teknik direktör üçgeninde görüş ayrılıkları olacaktır ve olmalıdır da... Ama bu kadar egolu, bu kadar kolay basıncı yükselen bünyelerin birbirlerinin yetki alanlarına saygı duymaması durumunda sonuç yıkım olur. Fenerbahçe’nin bilgeliğe, soğukkanlılığa, kontrole ihtiyacı var. Volkan Demirel, Emre Belözoğlu, Ali Koç ve Erol Bulut dörtlüsü doğru organize olursa inanılmaz bir enerji üretebilir, organize olamazsa Çernobil de yaşanabilir...

Garanti performansa ihtiyaç var

Fenerbahçe’nin uzun süredir devam eden bir kaleci departmanı sorunu var. Çok iyi kaleci antrenörleri geldi geçti. Murat hoca (Öztürk), Alper hoca (Boğuşlu) gibi... Ancak sorun bir türlü çözülemedi. Mert’i Bursa’da kesen Harun performans veremedi. 2 yıl öncenin dikkat çekici kalecisi Altay ise aynı maç içinde dünyanın en iyilerinden biri gibi olduğu bir 10 dakika yaşıyor. Sonraki 10 dakika sanki kırmızı kart sebebiyle kaleye geçmiş sol açık gibi oluyor. Yan toplardaki hamle ve zamanlamada yaşadığı zaaf azalmak bir yana büyüyor bile denebilir. Altay hala dünyanın en iyileri arasına girebilir. Ama Fenerbahçe’de güven tabanı yüksek garanti bir performansa ihtiyaç var. Altay, kulüp içi forma mücadelesi vermeli.

Juan Jesus kaliteli ama...

Gökhan Gönül çok iyi bir sezon geçirdi. Özellikle finali çok iyi yaptı. Pandemi, ekstra antrenman sevmeyen Gökhan için ideal bir dönemdi. Antrenman eksikliği hissetmedi. Başlayacak olan asimetrik ve kaotik sezonda da iyi performans gösterebilir. (Bu sezon kuşkusuz herkesi çok zorlayacak sakatlık sayı ve nitelikleri değişik olacak). Orta saha da bozuldu Fenerbahçe’nin geçen seneki sorunu, savunma/kaleci yapbozunu tamamlamaya çalışırken doğru parçaları bile zedelemekti. Hiç oynamak istemediği stopere koyup hem savunma hem orta saha performansını bozduğunuz Gustavo... Sağ ön oyuncusuyken sürekli sol bek oynamak zorunda kalan Dirar. Bir türlü oturtulamayan ve Ozan-Gustavo ikilisine kadar varan stoper tandemleri. Ve Hasan Ali’nin yaşadığı dram.

Haberin Devamı

Falette-Serdar rotasyonda olur

Fenerbahçe mutlak bir şekilde 3 üst düzey stoper bulmak zorunda. Falette ve Serdar ancak rotasyonda olabilir. Ama eldeki zirve ikili olamaz. Juan Jesus kaliteli bir isim ama transfer bununla kapanmaz. Çünkü yetmez. Caner ve Gökhan transferleri idealde yanlış ancak fiili olarak doğru sonuç doğurabilecek transferler. Emre Belözoğlu’nun bu durumu çok iyi idare edebilmesi ve kamuoyuna ‘sükûnetle’ anlatması lazım.

Cisse rotasyona alınabilir

Rodrigues bir kulübe silahı. Fenerbahçe’nin Ferdi Kadıoğlu’nu bu sezon büyük liglere satılabilir bir kıvama getirmesi gerekiyor. Bu hem kulüp performansı hem de ekonomik anlamda büyük avantaj olur. Önemli soru işareti Vedat’ın durumu. Geçen seneden 20. haftaya kadar mükemmel bir performans gösterdi. Pandemi öncesi ve sonrasında yaşadığı düşüş sadece takımın performansıyla alakalı değil. Kendisi de düşüş yaşadı. O yüzden bahsedilen rakamlarda bir transfer teklifi varsa düşünülmez. Eğer giderse onun fiziki özeliklerini taşıyan güçlü bir transfer şart.

Emre oynarsa şaşırmam!

Fenerbahçe hücum oyuncuları transfer etmekle kalmamalı. Trabzon gibi büyüklerde yaşanan tek tip santrfor kalıbını da kırmalı. Çok ihtimalli bir hücum gücü için bu şart. Sezon boyunca son dakikala dışında Vedat-Mevlüt ikilisini birlikte sahaya süremediler. O yüzden Cisse rotasyona alınabilir. Ancak hücumu çözmek için önce orta sahayı çözemek gerekir. Eldeki en iyi orta saha Emre sahada bir sezon daha kalırsa bu anlamda şaşırmam.

Haberin Devamı

Elneny ve Bakasetas bulmalı

Mehmet Ekici ve Tolgay’ın enerji standardı, arananın çok altında kaldı. Saha içi vurdumduymazlığı kabul edilebilir değil. Her ne kadar Ciğerci bunun dışında olsa da o da aynı şekilde değerlendiriliyor sanırım (Bu durum Hasan Ali’yi de etkiliyor olabilir). Fenerbahçe savunma zaaflarını Gustavo’yu adım adım geri çekerek kapatmaya çalıştı, Sergen Yalçın ise aynı zaafları kapatmak için Atiba’yı adım adım ileri itti. Bunun için Fenerbahçe bir Elneny ve bir Bakasetas bulmalı. Ozan oynar ama... Bu yapıldığında zaten iki yönlü sorunların çoğu çözülür. Miha Zajc’ın neden süreklilik sağlayamadığını ise dışarıdan anlamakta güçlük çekiyorum. Eğer bu kadar kenarda duracaksa satılması daha mantıklı. Ozan bu takımda forma giymeye devam eder ama 40 maçlık, 42 haftalık, antrenmanın değil maç ritminin üzerine inşa edilecek bir sezon için yine transfer şart olacak.

YORUM YAZ