MENÜ

Topal'ın yeniden dönüşmesi gerek!

Abone Ol Google News

Türkiye-İspanya arasındaki transferlerdeki başarı oranı tek yönlüdür. Türkiye’den İber Yarımadası’na gidenler yüzde 90 oranla başarılı olurlar. Oradan Tükiye’ye gelenler yüzde 90 başarısız. Türkiye’de, sert, vücut vücuda oyun içinde teknik beceri sağlamak gerekir. Hakemler, zeminler, kamuoyu hep bu şekilde şekillenmiştir. İspanya’da ise top ve alan odaklı, faulün neredeyse ayıp sayıldığı bir anlayış vardır. Hakemler, zeminler, seyirci hep bu şekilde bakar duruma.

Bu anlayış, oyun süratini yükseltir. Ortalama bir takım bile yüksek pas oranı ve süratine ulaşır, mükemmeleşir ve uluslararası arenada dahi her türlü futbol anlayışın için zorlayıcı olur. Bu tabloda Türkiye’den İspanya’ya giden her standartüstü oyuncu başarılı olur. Çünkü rahat eder. Sahada dayak yemez. Topu ayağına aldığında etrafında minimum 2 pas opsiyonu var olur. Top ezmez. Ancak ters yönde transferlerde ne teknik adamlar, ne de futbolcular için iş kolaydır.

Riskli bir transfer

Mehmet Topal transferi de, her ne kadar oyuncu uluslararası bir isim olmayı başarmış olsa da risklidir. Topal çok iyi bir oyuncudur hiç kuşkusuz ama İspanya’da... Oradaki performans aldatıcıdır. Takımına bağlıdır.

Düşünün eğer Mehmet Galatasaray’da bu fiyatın yarısına satışta olsa, hiç Valencia’ya gitmemiş olsa Fenerbahçe yine bu kontratı önüne koyar mıydı? Sanmam ama pasaportu ve orada o takım içindeki rolü parlak. Ve tekrar ediyorum aldatıcı olabilir.

Bunu kimse Topal’ın iyi bir futbolcu olmadığı şeklinde yorumlamasın. Çok da iyidir. Ancak bu şartlardaki Türkiye’nin şampiyonluk adayının orta sahasında oynamak için yeniden dönüşmesi gerekir. Baskıya, sertliğe ve az pas opsiyonuna alışması da... Nihat’ın, Güzia’nın, Juan Fran’ın, Del Bosque’nin, Aragones’in yaşadığı sıkıntıları yaşamamak için.

Emre’ye göre 10 kat fazla çaba

Haberin Devamı

Örneklemek gerekirse Cüneyt Çakır’ın Türkiye ve Avrupa’daki hakemlik standardının farklılığı, Çakır’dan kaynaklanmıyor. Sebep ülkedeki futbol anlayışının kaotikliğidir. Onun kötü niyeti değil, sahadakilerin iyi niyetli olmayışı onu bozuyor. Topal da bunun sıkıntısını yaşayabilir. Onun burada başarılı olması için gereken çaba, Emre’nin Atletico Madrid’e uyum sağlamak için göstereceği çabanın 10 katı olacak.
Bu zor bir yol. Ve onun rahat edip performans vermesi de takım arkadaşlarına ve teknik heyete bağlı. Ne kadar pas opsiyonu, ne kadar süratli oyun, o kadar iyi bir Mehmet Topal.

Fenerbahçe’ye gelince, Topal iyi bir orta saha oyuncusu ancak kendi Selçuk İnan’ını bulamazsa hayat kolay olmaz.

Haberin Devamı
YORUM YAZ