MENÜ

Seç, beğen, oynat!

Abone Ol Google News

Fenerbahçe, Erol Bulut'a; hemen her bölgede bir çok alternatifi bulunan bir kadro hazırladı. Saha içindekiler kadar, kenarda olanların da hazır tutulması şart. Çünkü 40 maçlık bir lig maratonunda, teknik ekibin tüm oyuncularına ihtiyacı var...

Haberin Devamı

MEVKi: KALE

‘Buboyda bu çeviklik şaşırtıcı'

Kalecine ve santrforuna rağmen, şampiyon olamazsın. Genel kural bu... Fenerbahçe'nin yerli kaleci geleneğinin yanı sıra, özellikle modern dönemde yüksek kaleci performansları yakaladığı ve kadro kalitesinin üzerinde başarılar sağladığı gerçek. Ancak diğer taraftan son dönemlerde bir kaleci departmanı sorunu olduğu da açık. Çok iyi hocalar görev almasına rağmen beklenen seviyeye çıkılamadı.

'Bu yıl da sorunlu başladı'

Bu sene başlarken de Altay'ın yan top/duran top, Harun'un da genel istikrar açısından alarm verdiğini söylemeliyim. Altay'ın 'karşı karşıya'da sadece ülkenin değil, kendi yaş grubunun en parlak yeteneklerinden biri olduğuna kuşku yok. Ama geçen yıl yan toplarda sorun büyüktü. Bu çerçevede onun standardını yükseltecek bir rekabete girmesi, bu yönde bir transferin mantıklı olacağını düşünüyordum. Fenerbahçe sportif kararı bu çerçevede vermedi. Sanırım karar, bu rekabeti 1.98'lik Oytun'un da içinde olacağı 3'lü bir rekabet yaratmak istemelerinden. Genç kaleci, uzun boyunun yanı sıra alt yaş gruplarında son derece çevik olduğunu göstermişti. Kaleci kararı sadece Altay'a değil, Oytun'a da çok güvenildiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

MEVKi: SAVUNMA

‘Takımın kaderini belirleyecek’

Almanya maçında Sangare'nin performansı gösterdi ki, oyuncu formayı isteyecek. 8 hafta içi maçı düşünüldüğünde Gökhan'ın tüm fikstürü tek başına sırtlaması mümkün değil. 35 yaşındaki oyuncunun Süper Lig'deki 13 yılında sezon ortalaması 27.84 maç. 40 maçlık bir sezonda işi kolay değil. Bu yüzden Sangare ile yüzde 40'a yüzde 60 bir devamlılık paylaşımı mantıklı duruyor. İki oyuncunun tarz olarak birbirlerine çok uzak olmadıklarını da söylemek lazım. Novak ve Caner ise farklı sol bekler. Hangisinin oynayacağı, Fenerbahçe'nin oyununu değiştirir. Sangare/Gökhan ve Novak/Caner ikililerini birlikte de sahada görebiliriz. Bu iki kanal hem seçenek hem kalite hem skor katkısı açısından yeterliden fazlasını vadediyor.

'Organizasyonla ilgili sorun'

Peki stoperde aynı seviye var mı? Serdar'ın maçlarda yüzde 50'lerdeki fit olma sayısında bir artış var. Ama Sadık'la birlikte oyunlarında bir gelişme olduğunu söylemek zor. Tisserand (1.90) ve Lemos (1.87) yeterli fiziğe sahipler ve kaliteleri de var. Ama henüz Gustavo'nun üzerindeki savunma yükünü alabilmiş değiller. Bu organizasyonla alakâlı bir sorun. Zamanla giderilirse, Fenerbahçe orta sahası asıl işiyle daha çok ve net bir şekilde ilgilenebilir. Buranın 3'lü ya da 4'lü savunmada oturması, bu derin kadronun tam performansla çalışması açısından çok önemli. Fenerbahçe için sezonun kaderini belirleyecek soru burada.

MEVKi: ORTA SAHA

'Ömer Faruk formayı alabilir'

Gustavo ve Sosa ikilisi elzem. Sezon bittiğinde Gustavo, kaleci hariç herkesten en az yüzde 20 daha fazla dakika almış olacak. Hep hazır. En fazla 2 maç sallanıp hemen raya giriyor. Sosa ise hem Kovid-19 hem de sakatlık nedeniyle tam randımanlı olamadı. Erol Bulut hemen her bölgede üç aşağı beş yukarı oyuncu seçeneğine sahip. Hatta bazı bölgelerde birbirine yakın 3 oyuncusu var. Ama Gustavo ve Sosa ayarında oyuncusu yok. İkisinin olmadığı bir haftada; Tolga ve Ozan'la oynadığınızda durumun ne olacağı önemli. O yüzden savunma merkezinin bu iki özel oyuncudan bağımsız olarak organizasyon açısından oturması lazım. Gustavo ve Sosa'ya tamamen bel bağlamış bir savunma ve hücum hattı; Ozan, Tolga vb. tandemle aynı standardı tutturamaz. Bunu sağlamak için önemli öğelerden biri, santrfor arkasını kimin nasıl oynayacağı. Ya da 2 santrfor tercihi olup olmayacağı.

Haberin Devamı

'Pelkas kanatta oynatılabilir'

Yani soru, tek santrfor oyununda arkadaki 3 oyuncunun kimler olacağı? Bulut, Ozan'ı 10 numara oynatacak. Onun oradaki baskı ve dinamizmini önemsiyor. Oraya 2 aday daha var. Ömer Faruk formayı alabilir. Bulut 'formayı ben vermeyeceğim, o alacak' diyor. Bunun için de oyuncuyu ikna ettiğini söylüyor. Peki Ömer hocasının istediği gibi 2 sene daha kulüpte kalacak mı? Önemli olan bu. Eğer ayrılığı kafasına koyduysa, formayı alması kolay değil. 'İki sene daha burada oynayıp sonra Avrupa'ya gideceğim' diyorsa, o zaman o yeteneklerle formayı almaması saçma. Bu fikstürde ona sıra gelecektir. Pelkas ise 10 numaradan çok, kanat için düşünülüyor. O da gelişmeli. Çünkü orada da büyük rekabet var.

MEVKi: HÜCUM HATTI

‘Kanatlarda tam 11 isim var'

Haberin Devamı

Hücum kanatlarında daha önce bu pozisyonu (Fenerbahçe dahil) kalburüstü takımlarda oynamış tam 11 oyuncu var. Sinan, Dirar, Thiam, Sosa, Ferdi, Caner, Valencia, Rodrigues, Perotti, Pelkas, Tolga (Tudor dönemi Galatasaray)... Buradan sert ve yararlı bir rekabet çıkabilir. Ama negatif enerji de çıkabilir. Bunu yönetmek sadece Erol Bulut'a bırakılamaz. Sportif yönetim açısından buradaki rekabetin dizaynı, Emre Belözoğlu açısından iyi bir sınav olacak. Peki futbol açısından bu kadro ne vaat ediyor? Şu açık ki bu kadro bir ortacı kadro değil. Zaten çok da gerekmiyor. Eğer Fenerbahçe doğru bir santrfor arkası/10 numara bağlantısı oturtabilirse, birbirinden çok da uzak olmayan standartta inanılmaz seçeneklere sahip olabilir. Ancak ilk bakışta Perotti ve Valencia, Samatta ve Ozan'la birlikte ilk seçenek olacaktır.

MEVKi: SANTRFOR

‘Papiss Cisse yüzdesini artırmalı’

Daha önce de ya zdım; artık Fenerbahçe'nin bu oyuncu grubuna cuk oturan bir santrforu var. Samatta bu tip kanat oy uncularının yapabilecekleri servisleri tek vuruşta değerlendi rme konusunda bugünkü ekonomik şartlarda bulabileceğiniz en ideal isimlerd en. Ta m bir avcı ve her türlü vuruşla gol bulabiliyor. Burada iki temel ko nu önemli: Fizik olarak mükemmel durumda. Çünkü İngiltere'den geliyor. Ama bu, onu rahatlatmamalı. Ve bağlantılar sağlam kurulmalı. Arkasında Ozan/Mert Hakan olursa ne olur? Cisse ve Thiam'la çift santrforda ne olur? Perotti/Pelkas'la ne olur? Bunlar Bulut açısından tatlı meseleler de olabilir, can sıkıcı negatif enerji de doğurabilir.

'Ademi için biraz beklenmeli'

Saha içini hazırlamak kadar dı şarıda herkesi zi nde tutmak da önemli iş olacak. Bunun dışında Ademi ve Cisse de var. Cisse bir golcü, evet; ama Al anya'da inanılmaz goller kaçırmasına rağmen attıklarıyla anıldı. Büyük takımda ya pamadıkların daha çok dikkat çeker. Yü zdesi daha yüksek olma lı. Ademi'yi ise biraz bekleme k istiyorum. İstanbul maçında yerden hızlı ve etkiliydi ama uzun boyuna rağmen İstanbul maçında hava toplarında yetersiz kaldı. Acaba o maçlık mıydı?

YORUM YAZ