Bunun adı dağılmak
Haberin Devamı ›
Ersun Yanal maç başında oyuncularına 0-0’da kalın demiş. Kısaca böyle özetlenebilir. Mümkün olduğunca geniş alanda top yapın. Ritmi düşürün. Kaptırınca erken faul. Olmazsa herkes topun arkasına. Bu oyunda Bekir ve Kadlec gibi stoper özellikli iki bek olunca Topal’ın da yardımıyla ceza sahası içinde Giroud ve onu besleyenler için hayat zor oldu. Fenerbahçe geçen senenin ana fikriyle başladı yani oyuna ve ilk yarıda da bu edilgen ama risksiz oyunu sürdürdü. Pozisyon bulamadan, pozisyon vermeden.
***
4 stoper ve 3 santrforla belirgin, bildik bir dizilişle oynamak mümkün değildir zaten. Bu tip bir strateji sizi var edebilir. Ancak Yanal nedendir bilinmez planı ikinci yarıda değiştirdi. Belki rakibin savunmada kağıt üzerinde zaaf yaşamasından. Skoru dengede tutan plan değişince kule çabuk dağıldı. Çünkü Fenerbahçe reel iki yönlü bir 4-3-3’le oynamak istedi. Hazır olması mümkün olmayan Gökhan, bu kez geri dönmeyen Sow ve Webo’yla Arsenal’in alameti farikası hemen kendini gösterdi. Kanatta yerden ayağa ve hızlı... Gol böyle geldi. İlk net pozisyonda.
Sonra oyunun boyu uzadı. Arsenal’in becerikli orta sahası ve direkt oyunu çok iyi bilen kanatları çalıştı. Çok değil ama yetti... Çok az çabayla orta sahada iyice yorulan Fenerbahçe, Konya’da yaşadıklarının daha fenasını yaşamadıysa rakibin asla iştahını artırıp arsızlık yapmamasından. Kocaman, Young Boys maçından sonra söylemişti. Aynısı 3 yıl sonra yaşandı, “Fenerbahçe orta sahada şeffaftı.”
Emenike ve Alper
Halbuki rakip için aynı bezdirici oyuna, en azından Emre yorulana kadar devam etmek mümkündü. Sonra Alper ve Emenike’yi oyuna almak hem sağlam oyunu bozmamayı, hem de rakibin savunma zaaflarından biraz daha fazla yararlanmayı sağlayabilirdi. İki driblingli oyuncu aynı oyunda daha etkili olabilirdi. Ersun Yanal yoldan çabuk döndü. Büyük bir strateji hatasıydı bu.
Kaybolan bir gelenek
Fenerbahçe’nin bir hızlı hücum geleneği vardır. Geçmişten bugüne. Hızla alan boşaltıp giden oyuncular ve pasörleri. Bir kontratak geleneği. Rıdvan’la son olarak Tuncay ve Serhat’la, Anelka’yla... Bugün bu yok. 3 yıldır yok. Kuyt topu ayağına alıyor koşusu yok, detsek yok, geri basıyor. Hep aynı resim. Böyle olmaz. Olmuyor.
Sorun takım mühendisliğinde
Problem Fenerbahçe’nin hazır olup olmaması değil aslında. Bu bir sebep tabii ama direkt bu değil. Mesela birinci sol bek ve ikinci sağ bek yok. Orta saha kanadı hiç yok. Öte yandan birinci sınıf 3 kaleci var. 3’ü sahada olan 4 santrforu da... Defansif orta sahaları var. Hücumcu orta sahası güvenilir değil. Takımın mühendisliği sorunlu. Ve geçen seneki yarı final bunun üzerini örttü. Top yekun bir değişim şart.










