MENÜ

Avrupa-ABD kapışması

Abone Ol Google News

Şu anda olup biten futbolun Amerikanizasyonu. Parayı paylaşmak istemiyorlar. İşin merkezinde Wall Street var. Bu aynı zamanda bir Avrupa Birliği-ABD savaşı. Plan gerçekleşirse, Avrupa için Brexit kadar büyük bir kayıp olacak.

Haberin Devamı

Bu konu yeni değil. 90’ların sonundan itibaren konuşulan 2000’lerin başından itibaren hazırlanan bir organizasyon. Tabii şekil değiştirdi. Şu anda olup biten futbolun Amerikanizasyonu. Oyunu tek bir merkezde toplayıp geliri de merkezileştirmek. Parayı paylaşmak istemiyorlar. Pandemi sırasında yaşanan yüzde 40'lara varan büyük kayıp da bu işi hızlandırdı. Kapitalizmin yaşadığı büyük küresel krizden, daha da vahşi bir kapitalist modelle çıkmak istiyorlar. Yani özetle ‘kendilerince’ safraları atıyorlar. Barça ve Real dışında bütün kulüpler sahipli ve işin merkezinde de Wall Street var. Aman ne sürpriz! Bu dolayısıyla aynı zamanda bir Avrupa Birliği-ABD savaşı. Bu plan gerçekleşirse AB için Brexit kadar büyük bir kayıp olacak. O yüzden direneceklerdir.

Ele geçirme operasyonu

Haberin Devamı

Bu aynı zamanda AB değerlerinin de ayaklar altına alınması demek. Tabii anlaşmayı yapanlar da bu durumu biliyor. Bu özetle Avrupa spor pazarını ele geçirme operasyonu. Buna Almanya’nın evet demesi olanaksız. Küçük Amerika yani İngiltere’de ise güçlü bir tepki ortaya çıkacak. Dolayısıyla hükümet her ne kadar arada olsa da kamuoyu baskısı onları etkileyecektir. Barça ve Real açgözlülükleriyle La Liga’nın seviyesini çok aşağı çektiler. Şimdi de parayı alıp göç ediyorlar. Perez’in, ‘Bu kulüplerin 99 şampiyonluğu var’ yukarıdan bakışı oyunu değiştirecek kuşkusuz. Ancak Perez’in bu kupayı hiç kazanmayan, 50 yıldır liginde şampiyon olamayan Tottenham’ın orada ne işi olduğunu da anlatması lazım. Dortmund ya da Marsilya, Ajax ya da Rubin Kazan yokken... 5 takımlık kontenjan Avrupa futbolunun ağırlığını kaldırmaz.

Peki şimdi ne olacak?

Bu plan bir, ‘Ölümü gösterip sıtmaya razı etme’ hamlesi olabilir. G14 kurulduğunda benzer bir tehditle şampiyon olmayanların da kupaya dahil edilmesi sağlanmıştı. Yani aslında ilk cephe orada kaybedilmişti. Dolayısıyla ‘kirli 12’ kılıç çekip daha fazla pay peşinde olabilir. Bu olursa zaten orta vadede istediklerini de alırlar.

Belki bu yazı yayınlandığında UEFA Şampiyonlar Ligi’ni askıya alıp imzacı olmayanlardan birini şampiyon ilan edecek. FIFA da bu lige katılan takımların oyuncularını da ulusal maçlarda kabul etmeyeceğini açıklayacak.. Ve belki böyle olursa ülke federasyonları da onları ulusal lige almayacak. Böyle olursa misal Arjantinli ya da Brezilyalı oyuncular vatan haini damgasına da hazır olmalı. Bu lig kurulursa dünya futbolunu, oyuncu ve teknik adam tercihlerini, doğacak krizi ise anlatmak zor. Ne olacağını bekleyip göreceğiz. Ama ne olmayacağını biliyoruz: Huzur.

YORUM YAZ