MENÜ

Artık birinciliği düşünebiliriz

Abone Ol Google News

Teknik direktörlerin, kulüp takımı oyunları oynatmak istemesi hemen her ülke için sorun çıkarırdı. Karşılaştığımız Hollanda ve Norveç gibi; Portekiz, İspanya, Fransa ve Belçika gibi takımların yaşadığı sıkıntı bundan. Bunun adı Pep Zehirlenmesi (ya da Klopp) olmalı. Uzun çalışma ve sayısız tekrarla ulaşabileceğiniz bir pas otomatiğini senede 4 defa toplandığınız bir oyuncu grubuyla yapmak kolay değil. Eskiden aynı takımdan gelen beş 11 oyuncusuyla bir standart oturtabiliyordunuz ama bugün kalecinin başka özelliklere sahip olması bile sorun. Bu stoperin oyununu, o orta sahayı ve sonunda her şeyi etkiliyor.

Haberin Devamı

Şüphe duymaya başladım

Bu 2 maç gününde bunun güçlü belirtilerini gördük. Senelerdir Milli Takım teknik direktörlüğü diye ayrı bir işin olmasının saçma olduğunu, hocaları paslandırdığını söylüyorum. Ancak bu 2 maç günü bu inancımdan şüphe duymama yol açtı. Çünkü bu maçlarda başarılı olanlar, pragmatik olanlar savunma önceliğinde olanlardı. Haaland’ı sadece bizim maçta seyretmiş olsanız, ‘Sevgili kardeşim basketbolu düşünmez misin diyebilirsiniz?’ Onun muazzam gücünü kullanmak için bir sistemi geliştirmek kulüpteki kadar kolay olmayabiliyor... Ya da rakibin sadece onu marke etmesi yetebiliyor. Hollanda'da Wijnaldum ve De Jong’un tamamlayacağı hızlı bir pas otomatiği olmadığında vasatlaştıklarını görüyorsunuz.

Haberin Devamı

Güneş anlamış durumda

İşte bu durum içinde Şenol Güneş’in pragmatik çözümleri, rakipleri topa o kadar sahip olmalarına rağmen çözümsüzlüğe itti. Tabii ilk 8 isabetli şutumuzdan 7 gol çıkarmış olmanın yarattığı konforu unutmamalı. Bu tabloda artık grup birinciliğini rahatlıkla düşünebiliriz. Çünkü ortaya çıkan bu Milli Takım teknik direktörlüğü farkını dünyada en en iyi anlamış olanlardan biri Şenol Güneş. O zaman Letonya planı önemli. Oynadığımız iki maçın ilk 20'şer dakikalarındaki oyunu ikiye katlayabilirsek sadece duran toplar bize yetebilir. Ancak Portekiz’in, Sırbistan karşısında düştüğü saldırgan dengesizliğin sonuçlarını unutmamak lazım. Maç gel-gite dönerse Hakan ve Yusuf gibi orta sahalarımız için iş zor olur. Bizim dar alanda oynamak zorunluluğumuz var. Atletizm açısında buna mecburuz. O yüzden denge ve duran toplar asıl çözümdür.

YORUM YAZ