MENÜ

1. bölgede yedek yok, 2. bölgede sıkıntı var!

Abone Ol Google News

MEVKİ: KALE

Haberin Devamı

"Muslera’nın adanmışlığı kimsede yok"

Muslera'dan sonra Galatasaray forması giymek sonra 10 numarayı almaktan daha zor. 10 numaranın yapamadığını diğerleri yapıp açık kapatabilir. Muslera’nın son dönemde verdiği katkıyı ise kimseden bekleyemeyiz. Haksızlık olur. Bu sadece Muslera’nın kalecilik yeteneklerinden kaynaklanan bir durum değil. Misal; Oblak ya da Navas gelse, belki aynı katkıyı alamayabilirsiniz. Bunun sebebi Nandao’nun kolay bulunmayacak bir özelliği. Bu seviye bir sporcu, şartlar çok yetersizse ‘sizinle mi uğraşacağım’ diyerek fişi çekebilir. Ancak onda, işler kötü giderken, etrafındakiler onun seviyesinde değilken de ekstra uğraşan, kalite düşüklüğüne isyan eden bir ‘adanmışlık’ var. Takımı dert ediyor. LeBron gibi. Bu, etrafını çok olumlu etkiliyor.

‘Okan’ın işi kolay değildi’

Tabii rakibi de çok kötü... Yıllar boyunca ligde onunla karşı karşıya kaldığında normalde yapabilecekleri vuruşların çok gerisinde işler yapan iyi hücumcular gördük. Muslera, ligde rakipleri gol atmayacağına ikna ediyor. Yani psikolojik savaşa hep önde başlıyor. Onun yokluğunda yetenekli ama gelişmesi gereken Okan’ın işi kolay değildi. Çünkü Galatasaray sadece bir kaleci değil, hem ‘general’ hem de ‘savunma duvarı’ görevi gören Muslera’ya alışmıştı. Tecrübeli, yetenekli ama duygusal Fatih için ise tribünde seyircilerin olmayışı bir avantaj. Kariyeri boyunca bu baskıdan çok da iyi etkilendiğini söyleyemeyiz. Şartlar onun için iyi.

Haberin Devamı

MEVKi: SAVUNMA

"Saracchi devlere bile gidebilir"

Galatasaray’ın savunmada 4 temel yetenekli ve çabuk adapte olmuş oyuncusu var. Omar hem çabuk uyum sağladı hem de Galatasaray’ın geçiş oyunundaki önemli bir silahı oldu. Saracchi geçtiğimiz sene özellikle arkaya adam kaçırma konusunda sıkıntı yaşıyordu, ancak bu sene etrafında oynayan oyuncular sayesinde burada ilerleme kaydetti. Uruguaylı eğer bu eksisini giderirse, yakında Avrupa’nın büyüklerinde rol alabilir. Zaten ondan beklenti buydu. Luyindama’nın sakatlık dönüşü gün geçtikçe toparladığını da söyleyebiliriz. Riskli ve karta yakın oyununda başarı yüzdesi yüksek.

‘Donk yeterli ama Şener değil’

Marcao’nun ise özellikle top tekniği en üst klasman olması yolunda ufak eksiklikleri var. Özellikle zaman zaman yaptığı gereksiz karta yakın hareketler ve faul almada bazen ortaya çıkan amatörlükler... Türkiye’de büyük takım stoperinin lehine çok kolay faul çalınır. Avrupa’da bu sorun olur. Galatasaray, Avrupa’da yok ama hem kişisel hem takım olarak planlama buna göre yapılamaz. Henüz bu 4 oyuncuya denk yedek performansları yok. Donk her zaman belirli seviyede hazır olur. Şener bu anlamda yetersiz kaldı. Belirleyici olacak ise Emin, Emre Taşdemir ve Linnes’in standartları olacak. 8’i hafta içi 40 maçta ihtiyaç duyulmaması imkânsız. Özellikle Emin’in sınıf atlaması hem kendisi hem de takım açısından çok değerli olacak. Aksi taktirde savunma rotasyonu yetmez.

MEVKi: ORTA SAHA

"Taylan her övgüye layık"

Taylan’ın ortaya koyduğu standart, bu senenin lige en flaş girişiydi. Çok zor bir pozisyonda 360 derecede iki yönlü oyunda en üst düzey... Eğer bu performansı Arjantin’den getirmiş olsanız, o transferi yapan, şu anda en çok övgüyü alan kişi olurdu. Geçen sene büyük oranda kenarda oturduktan sonra bu yıla böyle bir giriş yapmak hakikaten her türlü övgüye layık. Şimdi geri kalan herkesin de bunu yapması şart. Çünkü Galatasaray’ın bu yılki kaderi bir açıdan buna bağlı. Rangers, Fenerbahçe ve Kasımpaşa maçları gösterdi ki; Taylan geçiş oyununda desteklenmezse özellikle stoperbek arasına toplu topsuz kaçışlar baş ağrıtıcı olabiliyor. Bunu sadece orta sahanın savunma yönüne ekstra oyuncu koyarak tamir etmek kolay değil.

Haberin Devamı

‘Onlar iyiyse Galatasaray iyi’

Galatasaray topu iyi kullanarak rakibini durdurabilir. Çünkü ne orta sahada ne hücumda topla çok hızlı oyuncusu var. Yani oyun merkezini geri çekerek direkt oyun mümkün değil. Oyun merkezini mümkün olduğu kadar öne iterek bunu yapmak zorunda. Savunmadan topu çıkarırken hem pas kaynağını artırmak hem de pas istasyonu sayısını çoğaltıp markaj bozarak tek pasla alan kat etmek zorundalar. Arda, Belhanda ve Feghouli böyle bir oyunda parlıyorlar. Ve ancak bu şekilde Galatasaray çok iyi oynuyor. Olmazsa bu sefer Belhanda ve Feghouli’nin oyun karakterleri ortaya çıkıyor.

‘Emreler’e de görev düşüyor’

Bu iki oyuncu Muslera’nın tam tersi. İşler doğru planlandıysa mükemmele yakın bir adanmışlıkla performans veriyorlar. Nandao’yu farklı kılan, işler kötü gittiğinde inisiyatif alıp direnç noktası oluşturmak ise hiç yok. Hatta Belhanda’nın neredeyse oynamayı bıraktığını bile söyleyebiliriz. Oyun şablonlarına inanmıyorsa, sahada gezinmeye başlıyor. Bunu ortadan kaldırmak için özellikle Arda’nın sürekli fit olarak sahada olması, Etebo’nun bu geçişlerde mükemmelleşmesi gerekli. Ve tabii asıl önemlisi kadro derinliği: Emre’lerin sadece hücuma yatkın orta saha oyuncularından fazlası olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Kılınç iyi örnekler verdi ama Akbaba önü açık değilse sıradanlaşıyor.

Haberin Devamı

MEVKi: HÜCUM HATTI

"Bu ikili her organizasyonu yapabilir"

Falcao ve Diagne’yi anlatmaya gerek yok. Onların oyunuyla ilgili bir şüphe de... Bu oyunculara demarke şut hazırlarsanız sonucunu almama ihtimali de yok. Galatasaray gol konusunda bir sorun yaşarsa bu santrfor performansından kaynaklanmaz. Bunun sebebi topun doğru şekilde gelmemesidir. Bu iki oyuncunun avantajı, tek bir kalıpta oynama zorunluluğu yaratmamaları. Ayağına top isteyip duvar olabilirler. Aynı şekilde kaleye dönme konusunda da sıkıntı yaşamazlar. Ve savunma arkasına koşu atmak da yapabildikleri bir şey.

‘Falcao fit ama zinde değil’

Buradaki soru işareti onları topla demarke buluşturmayı Galatasaray’ın nasıl yapacağı... Ve bir de bu oyuncuların antrenman performansları. Özellikle Falcao’nun fizik açıdan olabileceği yerden oldukça uzakta olduğunu düşünüyorum. Kilo fazlasından vs bahsetmiyorum. Evet fit ama gücü ve kararlılığını belirleyecek olan zindeliği eskinin çok gerisinde. Bunu sadece yaşıyla anlatamayız. Eğer burada bir ilerleme sağlarsa rakibin dengesini bozacak tedbirleri almaya zorlayabilir. O zaman da Galatasaray’ı çok rahatlatır. Ondan, baştan beri beklenen de bu.

YORUM YAZ