MENÜ

‘Yerli efsane' Necip Uysal!

Abone Ol Google News

Beşiktaş’ın şu anki kadrosunun en eski oyuncusu Necip Uysal...Siyah-Beyazlılar’ın kapısından içeri girdiğinde yıl 2004, yaşı da 13’tü. A Takım’da 12. sezonunu geçiriyor...İlk maçına 24 Ekim 2010’da 1-0 (d) kazanılan Eskişehir karşılaşmasında Nihat Kahveci’nin yerine girerek çıktı. O zaman kaleci Ersin ile sol bek Rıdvan 9 yaşındaydı. 352 karşılaşmada takımı adına 6 golü ve 13 asisti, 2 Süper Lig şampiyonluğu ile 1 Türkiye kupası var. Nihat’ın yanı sıra Rüştü Reçber, Guti, Simao, Quaresma ve Pepe gibi birçok yıldızla aynı soyunma odasını paylaştı.

Haberin Devamı

Şikayetini duymadık

Sergen Yalçın’dan önce Mustafa Denizli (Ona ilk formayı veren), Şenol Güneş, Slaven Bilic, Carlos Carvalhal, Samet Aybaba, Sergen Yalçın, Bernd Schuster, Tayfur Havutçu, Abdullah Avcı ve Şenol Fidan’la çalıştı. Beşiktaş’ın, ‘Feda’ dönemini de gördü, Avrupa’da ve Süper Lig’de tarih yazdığı zamanları da... Bu süreçte sayısız oyuncu ve hocayla yollar ayrıldı ama Necip, gönderileceği ya da takasta kullanılacağı iddialarına rağmen hep kaldı. Şu anki sözleşmesi de 2023’te bitiyor. Bir kere bile yönetimin ona yaptığı teklifi az bulduğunu, takımda içinde sorun çıkarttığını ya da düzenli oynamamaktan/son dakikalarda oyuna girmekten şikayetçi olduğunu ne duyduk, ne gördük.

Haberin Devamı

Bir kez A Milli oldu

Çünkü Necip gibi futbolcular önce kendini değil, takımı düşünür, hangi görev verilirse onu yapar. Yıllardır Kara Kartal’da ama A Milli Takımımız’ın formasını 1 kez (Beşiktaş’taki ilk sezonunda) giydi. 3 Mart 2010’da geçici olarak göreve gelen Oğuz Çetin, Honduras’la oynanan ve 2-0 kazanılan özel maçın son 10 dakikasında ona şans verdi. Onun dışında Necip, A2 Milli Takımı’nda 12 maçta sahne aldı ve 11 yıldır hiç takımda düşünülmedi. Normalde Necip bir orta saha oyuncusu, ancak takım ihtiyaç duyduğu anda tam anlamıyla bir İsviçre çakısı. Normal mevkiisinin dışında -şikayet etmeden- sağ bek, sol bek ve stoper oynadı, hâlâ da oynuyor.

Değer vermeliyiz...

Belki yetenek olarak imkanları kısıtlı ancak bu 4 pozisyonda da oynayabilmek, birçok futbolcuda olmayan pozisyon ve oyun bilgisinin olduğunu net şekilde gösteriyor. Adeta bir Kartal gibi kollarını kanat gibi açması, topa ve rakibe karşı sert futbolu, mücadeleden vazgeçmemesi ise onun karakteristik özellikleri. Sonuç olarak gelmek istediğim nokta; doğma büyüme o kulübün evladı olmuş sembol isimlerin her zaman değerini bilmek lazım. Evet; Atiba (Beşiktaş), Hagi (Galatasaray), Alex (Fenerbahçe) gibi oyuncular kesinlikle efsaneydi. Ancak onları ‘Efsane’ olarak tanımlayıp ya da ‘Heykelini dikelim’ derken, Türk futbolunda kulüpleri için her şeyi yapmış ‘yerli efsaneleri’ de unutmamak, en az onlar kadar her zaman değer vermek gerekiyor. Tıpkı Necip Uysal gibi...

YORUM YAZ