MENÜ

Verilen sözler tutulmalı!

Abone Ol Google News

Anladığımız şu; üst düzey 'elit' hocalar çok pahalı geldi, Fenerbahçe de Süper Ligi bilen birini istedi. Bilic olmayınca, sadece iyi bir projeye 'Evet' diyecek Vitor Pereira ikna edildi. Bana, Kanarya hem de Türk futbolundaki hataları tek tek anlatmıştı. "Gelecek vizyonu yok. Sadece dünü ve bugünü düşünüyorlar" demişti. Ancak gittiği zamandan bu yana bir şey değişmedi Ali Koç da Yıldırım gibi şampiyonluk istiyor ve bu noktada verilen sözler tutulmalı. Pereira da camianın güvenini kazanması için lige çok iyi başlaması gerektiğinin mutlaka farkındadır.

Haberin Devamı

Fenerbahçe'de Başkan Ali Koç, "Pazartesi (28 Haziran) yeni hocayı açıklayacağız" dedi. O kişi Slaven Bilic'ti ama Beijing Guoan'dan izin çıkmadı. O pazartesi ortada hoca yoktu ama, "Açıklamayı planladığımız teknik direktörümüzle kulübün imkanları başta olmak üzere uzun vadeli futbol aklı, oynatacağı oyun sistemi gibi detayları değerlendirmekteyiz" denildi. İşte bu kişinin Vitor Pereira olduğunu geç de olsa öğrendik.

Kimse tahmin etmiyordu

2015-16'da Kanarya'yı çalıştıran ve bir sonraki sezonun hemen başındaki Monaco maçları sonrası olaylı bir şekilde görevi bırakan Portekizli hocaya hep ulaşmak istemiştim. Çin'de Shanghai SIPG'te iki kupa kazanarak geçirdiği 3 yılın sonunda bu şansı, Ocak 2021'in başında yakaladım. 16 Ocak'ta da, Pereira'nın Türk basınındaki ilk özel röportajı tam sayfa FANATİK Gazetesi'ndeydi. Pereira, Türkiye'yi her zaman çok sevdiğini söylese de ikinci kez buraya gelmesini ve özellikle bunun Fenerbahçe olmasını tahmin etmiyordum.

Haberin Devamı

Verilen sözler tutulmalı

Baskı şimdi daha fazla

Çin'de hem başarı hem de çok para kazanmıştı. Bana bir sonraki durağı için "Avrupa önemli bir seçenek ama beni heyecanlandıracak, iyi bir proje olması lazım" diyordu. Muhtemelen Bilic sonrası onun önüne de sağlam planlar koydular ki, ikna etmeyi başardılar. Pereira röportajımızda, "Fenerbahçe'deki dönemimde herkes kazanmak ancak bunu kısa bir zamanda başarmak istedi. Kafamda bir plan vardı ama yeterli sürem yoktu" dese de şu anki Fenerbahçe'de ayrıldığı dönemdekinden bile daha fazla şampiyonluk baskısı var.

Gençlerin önü açılabilir

Hoca üzerine basa basa, "Türk kulüplerinde gelecek vizyonu yok. Sadece dünü ve bugünü düşünüyorlar" derken, gittiğinde beri bu konuda ne kadar ilerlediğimiz ortada! Pereira, başarı konusunda, "Tecrübeli Türkler ve gençlerin üzerine bir takım kurulmalı. Kariyeri bitecek büyük isimleri getirmek hata" diyerek reçetesini vermişti. Yaşlı yabancıların fazla olduğu kadroda temizlik yapacağı kesin. Ancak bu sözlerinden gençlere daha fazla şans vermeyi düşündüğünü çıkarırsak, başka Ömer Faruk'lar takımdan gitmez, Ferdi Kadıoğlu gibi genç yıldızlar da ilk 11'de sürekli oynayabilir. Ayrıca bu kez Van Persie yok, Mesut Özil gibi bir süperstarı var.

Birbirlerine inanmalılar

Gelelim en önemli kısma... Pereira, Aziz Yıldırım'la ilgili olarak, "Kazanmak ve şampiyon olmak istiyordu. O da ben de hata yaptık. Birbirimizle iletişim sorunu yaşadık" demişti. Şimdiki Başkanı da aynı şeyleri istiyor ve son 3 senesinde teknik adam konusunda istikrar sağlayamadı, en yakınındaki Emre Belözoğlu'nu bile devre dışı bıraktı. Başkanın ve Pereira'nın bu noktada birbirlerine sonuna kadar inanmaları gerek. Özellikle de bu noktada Pereira'ya verilen sözlerin tutulması şart.

Haberin Devamı

Şanslı tercüman kim?

Pereira, benim için dürüst ve düzgün bir adam. Porto'da, Olympiakos'ta ve Çin'de şampiyonluklar yaşadı. Fenerbahçe'de geri dönmesini hoş karşılamayanlar elbette az değil. Ama inanın, Galatasaray'da Fatih Terim, Beşiktaş'ta Sergen Yalçın ve Trabzonspor'da Abdullah Avcı'nın olduğu bir ortamda, 'elit' (Löw, Benitez, Boas, Fonseca vs.) de olsa Süper Lig deneyimi olmayan birini bu futbol ikliminin içine sokmak; köpek balıklarına yem atmaktan farksız olmazdı. Uzun basın toplantılarını kimin çevireceğini (Şu an şanslı kişi Sinan Levi) ya da başarılı olup olamayacağını hep birlikte göreceğiz. Ancak camianın güvenini kazanması için lige çok iyi başlaması şart.

YORUM YAZ