MENÜ

Türkiye'de hoca olmak

Abone Ol Google News

Türk futbolunda hakemler ve VAR dışında en çok konuşulan, yabancı kuralı. Ancak ülkemizde en az bunlar kadar konuşulması gereken, teknik direktörlük mesleğinin özellikle yerli hocalar üzerinden ayaklar altına alınması olmalı. En üstünden en altına kadar kulüplerimiz, çorap değiştirir gibi teknik adam değiştiriyor ama kural sebebiyle bir hoca bir sezon içerisinde iki kulüpten fazlasını çalıştıramıyor. Süper Lig'de 13. hafta itibariyle 10 hoca (Toplamda 9 kulüp) değişikliği oldu, 2'si Kasımpaşa'ya (2019 Mayıs-2021 Ekim arası toplamda 11 hoca) ait. Ersun Yanal'ı gönderen Antalyaspor, Futbol Sorumlusu unvanını verdiği Nuri Şahin'i -dolaylı yollardan- hoca yaptı. Şahin, "Futbolu bırakmadım. Gerekirse oynarım" dedi. Aslında kağıt üzerinde doğru söylüyor. Türkiye'nin en üst seviye liginde maç kadrosuna futbolcu olarak yazılıyor, ama sahada taktik veriyor!

Haberin Devamı

Pro-Lisans'ın bedeli 100 bin TL

Örneğin Süper Lig ve TFF 1. Lig'de teknik direktörlük unvanı almanın yanı sıra kulübedeki 1 kişinin de Pro Lisans'ı olması şart. 2.Lig ve 3.Lig'de ise UEFA A Lisans'ı aranıyor. Ancak bizde her şeyin çözümü var! Kimi hoca yapmak istiyorsanız, yanına gerekli lisansa sahip olanı yardımcı yaparak sorunu çözüyorsunuz. Yani ehliyeti olmayan şoför koltuğunda, olan yolcu koltuğunda... Türkiye'de Pro-Lisans'ın bedeli 100 bin TL ve bu kadar parayı verdikten sonra zaten alıyorsunuz. TFF 1.Lig'de ise bu sezon 12 teknik adam değişikliği yaşandı, en fazla hoca değiştiren 2 ile Bursaspor'du. Aşağı indikçe, beyniniz iyice yanıyor. Alta indikçe veriler azaldığı için rakamlar net olmayabilir ama bu sezon 2.Lig Kırmızı Grup'ta 18, 2.Lig Beyaz Grup'ta 16 hoca gitmiş, yenileri gelmiş.

Haberin Devamı

Bayram Toysal 2 gün kaldı

Burada örnek vermek istediğim kulüp, Adıyaman FK. 2.Lig Kırmızı Grup'taki ekip, 14. hafta itibariyle 6 kez hoca değişikliğine gitti ve şu an Iğdır'ın başındaki Bayram Toysal, 13 Eylül'de göreve başladı ve maça bile çıkmadan 2 gün sonra onunla yollar ayrıldı. 3 yıl içerisinde bölgesel amatörden 2.Lig'e yükselen Adıyaman FK, sezona Tugay Kerimoğlu'nun ağabeyi Tolgay Kerimoğlu ile başladı, son olarak Cüneyt Dumlupınar koltuğa oturdu. O da ilk maçında takıma, ligde 2. galibiyetini (İlki Fatih Akyel döneminde) kazandırdı. Yeşil- Sarılılar, Cüneyt hocanın gelişiyle birlikte daha sezonun ortası gelmeden 7. hocasıyla anlaşmış oldu.

CEO görünümlü Riekerink...

Sezon başında 3.Lig Grup 1'de Arnavutköy'ün başında olan ve daha sonra 20 gün kalacağı, 4 maça çıkacağı Adıyaman'la yollarını ayıran Akyel, '1 sezonda sadece 2 kulüp çalıştırabilme' kuralı sebebiyle bu sezon açıkta kaldı! Hadi biraz daha aşağıya inelim... Türkiye'de Süper Lig dışındaki liglerde yabancı hoca yasak. 3.Lig 2. Grup'ta çok iyi giden İskenderun'da Hollandalı Jan Olde Riekerink takımı yönetiyor ama bunu hoca olarak yapamayacağı için CEO göreviyle yerine getiriyor. İşin özeti; Türk futbolunda kuralların çiğnenmesi, bir şekilde kitaba uygun hale getirilmesi, yanlışların da doğru gibi önümüze konması artık sıradan hale geldi.

Onlar da buna alet oluyor

Haberin Devamı

1-2 istisna dışında -menajerler üzerinden- her ligin belli bir hoca havuzu var; yani her horoz kendi çöplüğünde ötüyor. Genel resme baktığımızda, Türk hocalara büyük haksızlık ve saygısızlık yapılıyor, ancak ne yazık ki onların da buna göz yumduğu anlar oluyor. Birçoğu susuyor ve kovuldukları yere 'tekrar tekrar' gidebiliyorlar. Ne yapsınlar... Kabul etmeseler unutulacak, isyan etseler işsiz kalacaklar. Ayrıca sistem böylesine çürük olmasa, birçok eski efsane futbolcu da neden şu an alt liglerde teknik adam olarak yaşam savaşı versin ki? Nokta!

YORUM YAZ