MENÜ

'Kaptan Tsubasa' üzerinden Japonya

Abone Ol Google News

2002 Dünya Kupası Son 16 Turu'nda Japonya'yı 1-0 yenerek, tarih yazarak üçüncü olduğumuz turnuvada o maçtan sonra çeyrek finale çıkmıştık. Aradan 21 yıl geçti, Japonlar'la oynadığımız son hazırlık karşılaşmasını 4-2 kaybettik. Güzel de futbol oynadılar, 'Vay be' dedirttiler. Yine klasik bir içten, "Keşke onlar gibi olabilseydik" dedik mi? Dedik. Samuray Mavisi, 1998'den beri Dünya Kupası'na katılıyor ve 4 kez de Son 16'ya kaldılar. Bizim Dünya Kupası hasretimiz, an itibarıyla 24 yıl (Umarım 2026'ya gideriz.).

Haberin Devamı

Süperstarlara ilham kaynağı...

Japonya'da ilk lig amatör olarak 1965'te kuruldu ve 1993'te profesyonel hale geldi. O dönem Japon futbolu değil ama çocukluğumuzun efsane çizgi filmi 'Kaptan Tsubasa' bizi ekran başına kilitlerdi. Onların futbolu ile ilgili kimsenin bir fikri yoktu. Ama Tsubasa ve kaleci Wakabayash'yi adımız gibi bilirdik. Muhtemelen Lionel Messi, Del Piero, Fernando Torres gibi süperstarlar dahil bir çoğumuza ve futbolcu olma hayali yolunda tüm Japon gençlerine ilham kaynağı olmuştu bu tarihi futbol eseri.

Haberin Devamı

O zaman FIFA'da 66. sıradalardı

Tsubasa mühtişti ama o dönem FIFA'da 66. sıradalardı, şimdi 20.'ciler. Biz de şu an 41.'ciyiz. Kendilerine başarı için bir vizyon belirlediler ve uyguluyorlar. Bunun için para musluklarını sonuna kadar açan Uzak Doğu'daki komşuları Çin'i ya da şu anki Suudi Arabistan modelini örnek almadılar. Çin'in yatırımları uzun vadede zaten sonuç vermedi. Suudiler'in ne yapacağı ise merak konusu.

Terry Westley ve Moriyasu...

Japonlar, Zico (Milli Takım'ı da çalıştırdı.), Gary Lineker, David Villa, Iniesta ve Lukas Podolski gibi yıldızları ülkelerinde oynatırken, alt yapı odaklı bir yolu seçtiler. Japonya'nın Profesyonel Ligleri'nin başında direktör olarak, West Ham United'ın eski akademi direktörü Terry Westley var. Milli Takım'ın başında 2018'den beri, Japonya'nın diğer alt milli takımlarında da çalışan Hajime Moriyasu bulunuyor. Sözleşmesi 2026'da bitecek Moriyasu, ülke tarihinde bir Dünya Kupası'nda (2022) takımın başında bulunan ilk Japon hoca (Bundan önceki turnuvalarda hep yabancılar vardı). Almanlar'ı 4-1 yenip, Hansi Flick'in kovulmasına sebep oldular. Ne kadar yetenekli, taktik disipline bağlı ve mücadeleci bir takım olduklarını anlamak için tek bir maçlarını izlemek bile yeterli.

Sizin sözünüzü dinlerler

Westley, Avrupa'dan birçok kulübün yetenek avcılarının kendisini transfer konusunda aradığını söylüyor. İngiliz futbol adamı, Japon futbolcuların 1 numaralı özelliğinin, 'Mantalite' olduğunu ifade ediyor ve devam ediyor: "Buradan gelişmek isteyen bir oyuncu alabilirsiniz. Eğer genç bir Japon oyuncuya topla çalışması konusunda bir tavsiyede bulunursanız, bundan asla sıkılmaz ve gerçekten bunu uygular." Aklıma Stefan Kuntz'un, Ay-Yıldızlılar'da fiziksel yeterlilik konusunda oyuncularına 'Uygulayın' dediği ama yarısının uyguladığı tavsiyeler geldi!

Artık daha da fazlalar

Eskiden Nakata, Inamoto, Kagawa ya da Okazaki gibi futbolcuların isimlerini Avrupa futbolunda duyardık. Artık kulüplerin, fiyatı da uygun olan -özellikle genç- Japon oyunculara ilgisi çok daha fazla. Stoper Hiroki Ito Stuttgart'ta, Tomiyasu Arsenal'de, Wataru Endo Liverpool'da, Kamada Lazio'da, Kubo Real Sociedad'da ve Kaoru Mitoma da Brighton'da çok iyi performanslar gösteriyor.

Haberin Devamı

Mitoma şimdi 32 milyon Euro

Mitoma, 2021'de Kawasaki Frontale'den İngiliz ekibi Brighton'a 3 milyon Euro'ya transfer olmuştu. Şu an piyasa değeri 32 milyon Euro. 2019'da Kubo'yu Real Madrid, FC Tokyo'dan 2 milyon Euro'ya aldı ve 2022'de 6.5 milyon Euro'ya Sociedad'da sattı. 18 yaşındaki hücum oyuncusu artık 25 milyon Euro değere ulaştı. Tomiyasu'yu Belçika'dan VV St. Truiden, Avispa Fukuoka'dan 2018'de 800 bin Euro'ya almış ve 2019'de 7 milyon Euro'ya Bologna'ya satmıştı. Arsenal de onu 2021'de 19 milyon Euro'ya kadrosuna kattı. Artık Japonya'da genç oyuncular, ülkelerindeki üst ligde çok daha fazla süre alıyorlar ve Avrupa'nın yolunu tutuyorlar. Japonya zaten dünyanın sayılı ekonomilerinden ve kulüpleri de bu açıdan oldukça sağlam.

İstikrar, disiplin ve adalet

Milli Takım'ın yaş ortalaması 26 civarı ve ülkede futbola ilgi bir hayli fazla. Sonuç olarak Japonya'nın uzun süreli programını sadece bu yazının satırlarına sığdırmak mümkün değil. Ancak buradan benim çıkardığım sonuç; iyi bir milli takım istiyorsanız, 'gerçekten' alt yapıya yatırım yapıp, daha fazla genç oyuncuya süre vermelisiniz. Tabii ki bunu; istikrarlı, disiplinli, adaletli bir program dahilinde uygulamanız lazım. Çünkü benim yaptığım gibi yazmak ya da konuşmak en kolayı, önemli olan icraat...

Haberin Devamı
YORUM YAZ