MENÜ

Futbolun kimyasını bozdular

Abone Ol Google News

Avrupa Şampiyonası 16'dan 24 takıma yükseldi, Dünya Kupası 2026'da 32'den 48'e çıkacak. Gelecek sezon Konferans Ligi'ni futbola sokacak UEFA, şimdi ise 2024'ten sonraki Devler Ligi'nin ayarlarıyla oynayıp, zenginleri daha zengin yapacak.

Haberin Devamı

Futbolun içine para ne kadar çok girdikçe, doğallığı da aynı oranda kayboluyor. Eskiden hafta sonları ligler, hafta içi Avrupa maçları olurdu. Şimdi her gün maç var! Bu kadar çok maçın olması, ister istemez oyunun kalitesini düşürüyor. FIFA ve UEFA para hırsıyla, en iyi turnuvaların üzerinde çılgınca oynuyor. 2 yılda bir oynanması düşünülen Dünya Kupası, 2026'da 32 yerine 48 takımla gerçekleşecek. EURO 2016'da takım sayısı 16'dan 24'e çıktı. UEFA gelecek sezon, Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nin yanına 3. kupası Konferans Ligi'ni ekleyecek. Devler Ligi'nde TV ve benzeri anlaşmalar ise 2024'te sona eriyor.

EURO 2020 de belli oluyor

UEFA, EURO 2020'nin nasıl gerçekleşeceğini de açıklayacağı bugünkü toplantısında, 2024-27'deki Kupa 1'in formatına son şeklini verecek. 'İsviçre' modeli adı verilen yeni lig sisteminin iki temel amacı; Avrupa'nın büyük kulüplerinin UEFA'dan çıkıp, kendi Süper Ligi'ni (Hâlâ gündemde) kurmasını engellemek ve de maç sayısını artırarak daha fazla bilet, TV ve sponsorluk geliri sağlamak. 2024'ten sonra 8 grupta 4'erli 32 takım yerine 36 takım, tek bir ligde yer alacak. 36 takımın 2'si, kontenjanla gruba alınacak. Aranacak kriter; Kupa 1'in geçmişinde önemli başarılar elde etmiş ve UEFA'da üst sıralarda olup, yerel liginde turnuvaya gidemeyenler olacak. Yani bu iki bilet, -doğal olarak- 5 büyük ligdekilerden ikisine gidecek!

Haberin Devamı

Farklı takımlarla 10 maç

Grup aşamasında 6 yerine iç-dış saha olmak üzere takımlar, farklı güçlerdeki ekiplerle 10 maç oynayacak. Örneğin Barcelona ya da Real Madrid'in kendi seviyelerinden 2, bir alt torbadan 3, onun altındaki torbadan 3 ve en düşük torbadaki 2 takımla grupta karşılaşacağı konuşuluyor. Ligde ilk 8 takım, gruptan çıkacak. 9 ile 24. arasındakiler, Son 16 için Play-Off oynayacak. Bundan sonrası klasik formatta devam edecek ve finalistler sezonu 17 maçla (Şu anki 13) tamamlayacak. Herkes daha fazla kazanacak gibi gözükecek ama işin sonunda pastanın kocaman dilimini yine devler alacak.

Fenerliler de tepki koydu

Yakın geçmişte Ajax'ın yarı final oynadığı ya da Porto'nun Devler Ligi'ni kazandığı gibi dönemler imkansız hale gelecek. Hatta aralarında Fenerbahçeliler'in de olduğu Avrupa'daki bazı taraftar gruplarının bu sistemi; devlerle diğerleri arasında uçuruma yol açar, yerel liglerin değeri zarar görür ve taraftarların cebinden daha fazla para çıkar şeklinde eleştirerek, projenin mimarlarından Avrupa Kulüpler Birliği Başkanı Andrea Agnelli'ye bir kınama mektubu bile gönderdiği öğrenildi.

YORUM YAZ