MENÜ

Demek ki bunu hak ediyoruz

Abone Ol Google News

Türkiye, 85 milyonluk bir ülke... Nüfus artıyor ama en popüler spor futbolda oyuncu yetiştirmeyi ve bakmayı beceremiyoruz. Milli Takım kadroları artık ya yurt dışında oynayanlardan ya da başka ülkelerde doğup büyüyen gurbetçi ağırlıklı seçiliyor. UEFA Ülke Sıralaması'nda 13'ten, 20. sıraya kadar geriledik. Milli Takımlar'ın her yaş kategorisinde hızlı bir düşüş var. A Milliler, Uluslar Ligi C Ligi'nde farklı galibiyetlerle moral buluyor, coşuyor. Ancak biraz bekleyelim, uçmayalım. Bu takımın, EURO 2024 elemelerinde ya da küme düştüğü B Ligi veya A Ligi'ndeki takımlara karşı neler yapacağına da bir bakalım.

Haberin Devamı

Sorun bakış açısıymış

Gelelim Ümit Milli Takımımız'a... Tolunay Kafkas yönetiminde, bir önceki Avrupa Şampiyonası elemelerinde 6 takımlı grupta 4. olduk. Yeni dönemde bu kez 5'li grupta üçüncü olduk, yine gruptan çıkamadık. Ümitler, son 40 dakikayı 10 kişi oynayan Kazakistan'a bile gol atamadı. Kafkas, "Bu takımın turnuvayı 3. bitirmesi gerekiyordu ve 3. bitirdi. Bir hata ve sorun varsa, ülkenin genel bakış açısında var" dedi. Kendisini hiç eleştirmedi. Peki hocam, böyle olacağını biliyordun ama neden inanmadığın bu yola bir kez daha çıktın? 10 kişi Kazakistan'a gol atamamak da bakış açısının bir sonucu mu? Bunun izahı yok.

Haberin Devamı

Koltuğu bırakmıyorlar

Neden bu ülkede, yapamayınca ya da başaramayınca, "Olmadı, başaramadım" demek bu kadar zor... A Milli ve U17 seviyesi hariç, yakın dönemde hangi finallere katılabildik. Bakın işte; Ümitler yine gruptan çıkamadı, U19'lar Avrupa Şampiyonası Elit Tur'da grupta sonuncu oldu. U17'ler, kupa hedeflediğimiz İsrail'deki Avrupa Şampiyonası'nda sıfır çekti... Almanya U21'de harikalar yaratan Stefan Kuntz'un, alt tarafa da el atmak istediğinden eminim. Ancak kimse koltuğunu bırakmak istemiyor.

Seslerini çıkaramıyorlar

Milli Takımlar'da 20 yıla yakındır çalışan hocalar var. Devrim mi yaptılar, inanılmaz işlere mi imza attılar? Hayır! A Milli seviyenin altında hocaların kimi yaklaşık 100 bin TL, kimileri 10 bin TL civarında aylık kazanıyor. Bir çoğu, 'Aman işimizden olmayalım' diye işini yapıyor. Kimilerinin tazminatı fazla, kimileri de araya tanıdıkları sokuyor. Çünkü görevi bıraksalar, nerede -bulsalar giderler zaten- iş bulacaklar. Çoğunluk pozisyonunu ve koltuğunu korumanın derdinde...

Jenerasyonlar yok oluyor

Bunun içine Türkiye'deki kulüplerin 'günü kurtarma' modelini de katarsak, olan yine gençlerimize oluyor... Ne yazık ki Türk futboluna, 2002 Dünya Kupası'nda 3.'lük yaşatan benzer bir jenerasyon bir daha çok zor gelir. İşte 1995 ve 2000 arasındaki iki jenerasyonun büyük kısmı yok oldu, gitti. 2005 doğumluların da başına ne gelecek göreceğiz! Kuntz'un dediği gibi, "Uluslar C Ligi'nde bulunuyorsak, bunu hak etmişizdir." Ben de ona bir ekleme yapayım; Demek ki Türk futbolu da, 'sonuna kadar' hak ettiği için bu durumda!

YORUM YAZ