MENÜ

Futbol kazanır

Abone Ol Google News

Ertelenen ligler kaldığı yerden başladığında yoğun bir maç trafiği yaşayacak takımlar. Dolayısıyla aşırı yüklenmeden ötürü sakatlıklar da artacaktır.

Haberin Devamı

Bu ayrıntıyı gözönüne alan FİFA devrim niteliğinde bir değişiklik amaçlıyor. 90 dakika içinde 3 yerine 5 oyuncu değişiklik hakkı tanınacak takımlara.

Adeta bir devrim olacak, bu değişiklik gerçekleşirse. 5 oyuncu değiştirmenin gereksiz duraklamalara yol açmasını önlrmek için de kafa yormuş FİFA. 5 değişikşik 3 seferde gerçekleştirilecek. Hassasiyet için teşekkürler.

Aslında topun oyunda kalma süresi için de duyarlı davranmalı FİFA. Çünkü önemli ligler de dahil bütün ülkelerde bu sorun yıllardır devam ediyor. Misal, Avrupa'da topun en çok oyunda kaldığı lig Seri A. Orada bile ancak 57 dakika oyunda kalıyor top. Süper Lig'de ise ancak 48 dakika cıvarında top oyunda. Yani 90 dakikalık maçın en iyimser deyimle yarısı çöpe gidiyor resmen. Tamam, bu kayıp zamanın bir bölümü oyunun doğasından kaynaklanıyor. Ama geri kalanının altında (zaman çalmak amaçlı) kötü niyetin imzası var.

Haberin Devamı

FİFA bu olumsuzluğu gidermek için öneri ve önlemler geliştirmeli bana kalırsa. Misal, planlayarak zaman geçiren futbolcu (uyarılmadan) ilk denemesinde sarı, ikincisinde ise kırmızı kartla cezalandırılmalı.

Benzer yaptırımlar faüller için de geçerli hale getirilebilir. Sözgelimi topla ilgisi olmaksızın gerçekleşen ilk faülün karşılığı sarı, ikincisi kırmızı kart olabilir prkala. Avantaj elde etmek adına tutmak, çelme takmak, oyun gereği aldığı en küçük darbeyi abartıya kaçarak yerde uzun süre yatmak, kıvranarak tribünleri provoke etmek ve benzer durumlar için de caydırıcı yaptırımlar geliştirebilir, geliştirmeli futbolun patronu.

Bütün bunlar oyunu kaçınılmaz şekilde daha da güzelleştirir. Futbol oynamak isteyen futbolcu ve takım pozitif yönde etkilenmiş olur. Dolayısıyla futbol kazanır, gerçek sporsever kazanır.

YORUM YAZ