MENÜ

Bilime karşı gelinmez!

Abone Ol Google News

Her teknik direktörün başarılı olacağına inandığı bir sistem mutlaka vardır, olmalı da. Ancak, teknik direktörler inandığı o sistemin nasıl bir kadroyla hayata geçebileceğini de bilmek zorundadırlar. Çünkü bu hesap kitap işi, tencere kapak olayı anlamına gelir bir bakıma.

Haberin Devamı

Dolayısıyla "Sınıf" teknik direktörler dayatmaz, dayatmacı olmaz, olamaz. Zira, üst düzey hocalar başında bulunduğu kadronun özelliklerini, neyi yapıp yapamayacağını bilir, bilmek zorunda ve kadrosudan hangi sistemle maksimum verim alabileceğini ince eleyip sık dokumak zorundalar.

3,5,2 veya 3,4, 3 veya 4, 1,4,1 her neyse her hangi bir sistemle başarılı olacağına inanmak hakkı vardır her teknik direktörün. Ama başında bulunduğu kadronun neleri yapıp yapamayacağını, neleri başarıp başaramayacağını hesaba katmadan "İlle de şu sistemi oynayacaksınız" demek lüksü yoktur, olamaz teknik direktörler. Aksini yapan hoca bilimle çelişir, mesleğinin erbabı olmadığı hakkında şüphelere neden olur.

İlle de bir sistemle oynamak isteyen teknik direktör, kendisi göreve gelmeden önce omurgası şekillenmiş, kendisinden önce yapılmış transferlerle vücut bulmuş bir takımı çalıştırmayı asla kabul etmemelidir. Hele de o takımın şampiyonluk dışındaki dereceleri o ülkede başarısızlık olarak görülüyorsa.

Haberin Devamı

Sanırım, Vitor Pereira'nın en büyük açmazı da buydu. Mesut Özil'i, Steven Caulker'i, Dimitris Pelkas ve İrfan Can'ı, özelliklerini tanıyor ve biliyordu her halde Portekizli teknik direktör. Fenerbahçeli taraftarın bu futbolcuları ne kadar sevdiklerini, onlara (yöneticiler dahil) camianın ne kadar inandıklarını da.

Peki, Vitor Pereira bu futbolcu ve bu kadronun özelliklerinden bağımsız olarak sistem belirlerse, o sistemde ısrar ederse bu bilime karşı gelmek değil de nedir?

Aslında futbolumuzun öteden beri gelen en büyük açmazı da budur. Hoca belli değilken kadroyu şekillendirmek, mevcut kadroyla başarılı olacak hocayı bulamamak. Ya da (Başına geldiği kadronun özelliklerinin benimsediği sisteme cevap verip veremeyeceğini hesaba katmadan) sadece hırsı ve para bu için bu işi yapan teknik direktörlere sorumluluk vermesidir maalesef.

YORUM YAZ