MENÜ

Şenol Güneş'e açık mektup

Abone Ol Google News

Sevgili hocam. Kariyeriniz malum... Futbolcu olarak Trabzonspor’da kazandığınız şampiyonluklar, kupalar, teknik adam olarak milli takımda elde ettiğiniz dünya üçüncülüğü, Trabzonspor ve Beşiktaş’taki unutulmaz başarılarınız, Şampiyonlar Ligi’nde yaşadıklarınız, yetiştirdiğiniz ya da zirve yaptırdığınız sporcularınız... Bardağın dolu tarafı şahane anılarla dolu... Hatta en son Dünya Şampiyonu Fransa karşısında elde ettiğimiz unutulmaz zafer. 2002’de dünya üçüncüsü olduğumuzda, “Biz dünyanın en iyi üçüncü futbol ülkesi değiliz. Bu dünya kupasında üçüncü olduk sadece. Çok çalışmalıyız” demiştiniz.

Haberin Devamı

‘Çok’ çalışmadık

2002’den bu yana hepsi birbirinden değerli federasyon başkanlarımız oldu. Çoğu federasyon başkanlığına spor adamlığından değil, iş hayatındaki başarılarıyla gelmişti. Federasyon başkanları, gazeteciler, siyasetçiler, kulüp yöneticileri ve teknik adamlar olarak doğru çalışmadık. Hiç, ‘çok’ çalışmadık. Çalışmadık. Akıntıya kürek çektik, rastlantısal başarılarla mutlu olduk.

Futbolu ayağa kaldırın

Haberin Devamı

Avrupa Şampiyonası’na gidersek mutlu olurum, gidip orada başarılı olursak çok daha fazla mutlu olurum. Ama sizin hedefiniz çok daha fazlası olmalı. Cumhurbaşkanımızdan Gençlik ve Spor Bakanımız’a, belediye başkanlarından muhalefetteki siyasetçilere, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında icranın başında olan insanlara ulaşabilecek az sayıdaki spor adamımızdan birisiniz. Çökmekte olan ve bizim ısıtılan sudaki kurbağa gibi çaresizce izlediğimiz futbolu ayağa kaldırın.

Manifesto hazırlayın

Milli takımın başarısında sürekliliği tek başınıza sağlayamayacağınızı, seçkin gazeteci dostlarımızla yaptığınız toplantıda zaten söylediniz ve herkesin desteğini istediniz. 45 senesi futbolda geçen biri olarak, bu konuda size katkı sunacak futbol adamları, spor bilimciler ve medya mensuplarını zaten tanıyorsunuz. Profesyoneller var, çağdaş ülkelerin futbol politikaları ve UEFA lisans kuralları da biliniyor. Toplayın ekibi, bir yol haritası ve manifesto hazırlayın lütfen.

Federasyona reçete yazın

Eliniz bu kadar güçlüyken, bu kadar sevilip sayılıyorken her kapıyı açarsınız. 14 yabancıya serbestlikten değil, alt yapılardan başlayarak antrenör ve sporcuların yetişmesi için gerekli asgari şartlar, 17 yaşından sonra çocuklarımızın rekabetçi liglerde oynamasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması konusunda ‘kamuoyunu da bilgilendirerek’ lütfen federasyona ve güç sahiplerine reçeteyi yazın. Rezerv lig ya da pilot takım uygulamalarıyla ilgili federasyon ve kulüpler için çözüm üretin. Gerekirse profesyonel takım sayısın azalmasını tartışmaya açın.

Kaybedecek günümüz yok

İşinizin çok olduğunu elbette biliyorum, ancak kaybedecek günümüz yok... “Ben yapamam. Federasyon bunun için var” derseniz, “haklısınız” diyemeyeceğim. Kimseden rol çalmış olmazsınız. Ve çocuklarımız ve futbolun geleceği için yapabileceğiniz çok şey var. Avrupa Şampiyonası Finalleri’ne giderken bu meselelerde önemli yol kat etmiş olmanız dileklerimle.

YORUM YAZ