MENÜ

Yükselen değer Şampiyonlar Ligi....

Abone Ol Google News

FIBA Şampiyonlar Ligi Final-Four'unu takip etmek için Bilbao'ya geldim... Bu yıl 5 takım ile ligde en fazla temsil edilen ülke Türkiye'ydi ama maalesef ekiplerimiz Final-Four adımını atamadı. Ama gerek Türk takımlarından bu lige, gerekse FIBA'dan Türkiye'ye büyük ilgi var. Ülkenin basketbol potansiyelini çok iyi biliyorlar ve yakından takip ediyorlar.

Haberin Devamı

6 yıl önce kurulan Şampiyonlar Ligi, Euroleague'e rakip olarak yola çıktı. Tabii ki o seviye takımlara ulaşmaları kolay değil ama 6 yılda çok önemli yol kat ettiler.

Burada da en çok konuşulan konu FIBA-Euroleague arasındaki çekişme, Milli Takım ile Euroleague maçlarının aynı güne gelmesi ve basketbolun zarar görmesi...

Aslında basketbola kafa yoran herkes, yüzde yüz oranda bu durumdan rahatsız.

Bilbao'da konuşma fırsatı bulduğum Şampiyonlar Ligi CEO'su Patrick Comninos da aynı şeyi söylüyor. 'Ortada bir sorun var. Herkes bu sorunun çözülmesini istiyor. Ama çözülemiyor' diyor Comninos.

Yükselen değer Şampiyonlar Ligi....

Maalesef önümüzdeki bir iki yıl da Milli maçlar ile Euroleague maçları yine aynı güne denk gelecek. Burada kuşkusuz bir tarafın geri adım atması gerekiyor ama yakın gelecekte çözüm zor görünüyor.

Haberin Devamı

İlgi çok büyük

Gelelim, Comninos'un Türkiye Ligi'ne bakış açısına. Kendisine bu yıl 5 Türk takımının Şampiyonlar Ligi'nde mücadele ettiğini, FIBA EuropeCup şampiyonu Bahçeşehir Koleji'nin de gelecek yıl lige katılma hedefi olduğunu sorduğumda, biraz da gülümsedi ve politik cevap verdi. Ama Türk takımlarının, keza İspanyol takımlarının da Şampiyonlar Ligi'ne katılma isteğinden fazlasıyla mutlu ve gururlu. Ama takım seçmek durumundalar.

Çünkü hedefleri basketbolu tüm kıtaya yaymak.

Geçen sezon tam 28 ülkeden bu lige takım katıldı. Hedefe yavaş yavaş ulaşıyorlar.

Tabii ki Euroleague'de yer alan 11 A Lisansı takımı oradan koparmak zor ama Malaga, Tenerife, Manresa, Galatasaray, Karşıyaka, Tofaş, Beşiktaş gibi kulüplerin burada yer almak istemesi onlar adına sevindirici.

Yükselen değer Şampiyonlar Ligi....

Gelelim gelecek sezon FIBA Şampiyonlar Ligi'nde kaç takımımız yer alacak.

Bazı sözleşmeler var ama kesinlikle lokal ligde başarı isteniyor.

Yani Tofaş ve Beşiktaş Play-Off'a kalamadığı için seneye işleri zor görünüyor. Ama Tofaş, yıllardır düzenli yatırım yapan, plan, projesi olan, BŞL ile de sözleşmesi olan bir kulüp. Muhtemelen ön elemeden lige girecekler. Tabii Gaziantep'in durumu da var. Onların kararı da belirleyici olacak.

İspanya'da da benzer sorunlar var. Malaga, Play-Off'a kalamadı ama lige katılmak istiyor. Keza son iki yılın şampiyonu Burgos, bu yıl belki küme düşecek. Onlar da bu şampiyonluk argümanını kullanıp BŞL'de olmak istiyorlar.

Yükselen değer Şampiyonlar Ligi....

32 kontenjan var ama Euroleague dışındaki tüm önemli kulüpler artık FIBA'ya doğru eğilim halinde. Statü daha adil. Gelir daha fazla. Kendi liginde başarı yoksa, istediğin kadar sözleşmen olsun, bu lige giremezsin mantığı var.

Bu da rekabeti artırıyor.

Gelelim Final-Four'a

İlk kez tarafsız bir saha seçildi. Bilbao... Avrupa'nın uzak köşesi gibi dursa da Türkiye'den direkt uçuşlar var. İki İspanyol takımının Final-Four'a kalması da etkendi belki ama salonun tıklım tıklım dolması Şampiyonlar Ligi'nin büyük yol kat ettiğinin de bir göstergesi. İlk kez Final-Four oynayan Hapoel Holon 2 bine yakın taraftarı ile gelmiş binlerce kilometre yolu. Manresa 5-6 saatlik bir karayolu ve bütün kent neredeyse Bilbao'daydı. İspanya'nın en güneyindeki ada takımı olan Tenerife de bine yakın taraftarı ile oradaydı.

Haberin Devamı

Keyifli bir basketbol haftasonu yaşandı Bilbao'da....

Yükselen değer Şampiyonlar Ligi....

Kazanan ise ligin ilk şampiyonu Tenerife oldu...

İlk sene Banvit'i yenen, ardından bütün Final-Four'lara kalan İspanyol ekibi, veteran Huertas ve Shermadini ile kupaya uzandı. 13 sayı ve 14 asist yapan yaşlı kurt Huertas da filanin MVP'si oldu.

Zaten takımı buraya getiren de Huertas'tı... Tofaş neredeyse eliyordu Tenerife'i ama Brezilyalı guard iki maçın da son saniyesinde basket atarak Tofaş'ın umutlarını yıkan isim olmuştu. Sonuç olarak Basketbol Şampiyonlar Ligi, artık yükselen bir değer oldu. Bu değeri de artırmaya çalışan doğru bir yapıları var. Özellikle Avrupa'nın en büyük iki ligi İspanya ve Türkiye'den bu kadar ilgi olması da bunun bir göstergesi...

Türk takımı olmalıydı!

Buradaki takımları izledikçe bir Türk ekibinin Final-Four'da olmamasına çok üzüldüm gerçekten. Çünkü gerek Galatasaray, gerek Tofaş, gerek Karşıyaka, gerekse Darüşşafaka şampiyon olabilecek kapasitedeydiler. Keza Beşiktaş... Hapoel Holon'a son saniyelerde kendi savunma hataları ile elenmişlerdi. Olan oldu... Sene içinde çok iniş-çıkışlar yaşandı.

Yükselen değer Şampiyonlar Ligi....

Bu yıl kadınlardaki iki Final-Four'da 3 Türk takımı vardı. Belki şampiyonluk gelmedi ama kupalar kılpayı kaçtı. Erkeklerde Bahçeşehir Koleji FIBA Europecup şampiyonu oldu. Frutti Exstra Bursaspor tarih yazıyor ve Eurocup finalinde Virtus Bologna'nın karşısına dikildi. Ve Anadolu Efes. Yine Final Four'da ve şampiyonluk hedefinde.

Haberin Devamı

Türk takımları için harika bir sezon geçiyor. Biraz şanssızlık biraz basit hatalar yapılmasa daha da iyi olabilirdi. Buna da razıyız...

YORUM YAZ