MENÜ

Kırmızı besinlerin gücü

Abone Ol Google News

Bugün çilekten pancara kırmızı yiyeceklerin gücünden bahsedeceğim. Kırmızı yiyecekler çeşit çeşit meyve ve sebzeden oluşuyor. Her birinin içinde farklı, onlara kırmızı rengi veren şifalı madde (fitokimyasal) var. Likopen, antosiyanin gibi kırmızı fitokimyasallar aynı zamanda çeşitli hastalıklardan koruyan çok güçlü antioksidanlar.

Haberin Devamı

Her biri doğal ilaç!

ÇİLEK

■ Mutfağımıza genelde ilkbaharla birlikte giriyor olsa da serada da yetiştiğinden tüm yıl çileğe ulaşılabilir. Folik asit bakımından zengin. Kalpdamar sağlığı ve hamilelik sırasında bebeklerin sinir sisteminin sağlıklı gelişmesine olan katkısı çok önemli. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini deposu.

KİRAZ

■ Kabukları yüksek miktarda lif içeren kiraz aynı zamanda C vitamini ve potasyum deposu. Potasyum tansiyon kontrolü için faydalı.

KIZILCIK

■ Neredeyse çıkmak üzere. E ve K vitamini, manganez ve yüksek miktarda C vitamini içeriyor. Kansere karşı koruyucu. Yüksek oranda lif içeriyor. En bilinen özelliği ise idrar yolu duvarına bakterilerin yapışmasını ve çoğalmasını önlemesi. Bu özelliği ile tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına birebir.

Haberin Devamı

AHUDUDU

■ Doğada ağustos ayından ekim ayı ortalarına kadar bulabilirsiniz. Sera üretimi de yapıldığından artık her mevsim satın alınabiliyor. Lif, vitamin ve mineral oranı en yüksek meyvelerden. Antiaging (yaşlanma karşıtı) ve kanser önleyici özelliği yüksek. Bir de kilo vermeye yardımcı oluyor.

KARPUZ

■ Domates gibi karpuz da likopen içeriyor. Sıcak havalarda terle kaybettiğimiz sıvıyı yerine koymak için birebir. İçerdiği yüksek miktarda lif sayesinde sindirim sistemi dostu.

Sebzeleri unutmayın

DOMATES

■ Kansere karşı koruyucu özelliği bulunan ‘likopen’ ile neredeyse özdeşleşmiş durumda. Ayrıca iyi bir potasyum ve C vitamini kaynağı, kalp-damar dostu. Diğer yiyeceklerin aksine, domates piştiğinde besin değerinden kaybetmiyor, tam aksine besin değeri artıyor. Likopen, domates pişince daha ön plana çıkıyor ve vücut tarafından daha kolay kullanılabilir hale geliyor. Domates içeren çorbalar ve soslara her zaman sofralarımızda yer açmakta fayda var.

KIRMIZI BİBER

■ A vitamini deposu. Hücre yenileyici bir özelliği var. Cilt, göz, kemik ve diş sağlığı için sayısız faydalar sunuyor. Salatalarınızda çiğ, çorba ve güveçlerde pişmiş tüketebilirsiniz.

PANCAR

■ Bir kök sebze, yani toprağın altında yetişiyor. Folik asit, likopen ve antosiyanin zengini. Antosiyaninler sadece kırmızı yiyeceklere değil, aynı zamanda vişne, yaban mersini gibi mor yiyeceklere de renk veriyor. Pancarda bulunan nitrat, nitrik okside dönüşerek vücudumuzda önemli fonksiyonların oluşması için gereken sinyali sağlar. Spor performansı açısından da çok önemli bir moleküldür. Aerobik ve anaerobik egzersiz dayanıklılığını, kan dolaşımını ve egzersiz gücünü pozitif etkiler. Egzersiz sonrası kaslardaki geri dönüşümü hızlandırmak ve bir sonraki egzersiz için vücudu daha hazır duruma getirmek kanıtlanmış faydaları var. Sağlıklı ve bol sporlu günler dilerim.

YORUM YAZ