MENÜ

Kan şekerini dengeleyen 7 formül

Abone Ol Google News

Kan şekerinde ani iniş-çıkışları engellemenin yolu yaşam biçiminde önemli değişiklikler yapmaktan geçiyor.

Haberin Devamı

İşte dikkat etmeniz gerekenler:

■EGZERSİZ YAPIN: Düzenli egzersiz besinlerle alınan şekerin vücutta kullanımına yardımcı olur, insülin hormonunun etkinliğini artırır. İnsülin direnciniz varsa aktif yaşamak ve egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmek ilacınız olabilir.

■ KARBONHİDRATI KONTROLLÜ TÜKETİN: Karbonhidrat içeren yiyecekler vücudumuzda sindirildiğinde şeker moleküllerine dönüşür. Çok fazla miktarda tüketilen karbonhidrat kan şekerinin kontrolünü zorlaştırır. Porsiyonuna dikkat ederek kana yavaş karışan karbonhidratları (tam tahıllar, bulgur, sebze) tercih edin.

■ POSAYI ARTTIRIN: Sebze ve yeşillik gibi posası fazla olan yiyecekler, karbonhidrat sindirildikten sonra ortaya çıkan şekerin daha yavaş kana karışmasını sağlar.

■ PORSİYONA DİKKAT: En kolay porsiyon ölçüm yolu için ellerinizi kullanın. Herkesin kendi eli 1 porsiyon ölçüsüdür. Egzersiz yapmadığınız günler sofradan karbonhidratsız kalkın. Aktif olduğunuz günler için egzersizin süre ve şiddetine göre öğünlerde tabağınıza 1 veya 2 avuç karbonhidrat koyabilirsiniz.

Haberin Devamı

■ DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKSLİ YİYECEKLER YİYİN: Et, balık, tavuk, hindi, yumurta, bakliyat, fındık, fıstık, az şekerli meyveler (çilek, yaban mersini, ahududu) ve nişastasız sebzeler düşük glisemik indeksine sahiptir. Hepsinin ortak yanı kan şekerini yükseltmedikleri için insülini zıplatmamalarıdır.

■ STRESİNİZİ İYİ YÖNETİN: Stres kan şekerini doğrudan etkiler. Stresli olduğunuzda salgılanan kortizol hormonu kan şekerini yükseltir. Stres yönetimi olarak sevdiğiniz bir egzersiz, meditasyon, rahatlama ve gevşeme teknikleri kullandığınızda kan şekerinizi de daha iyi yönetebilirsiniz.

■ YETERİ KADAR VE KALİTELİ UYUYUN: Geç uyumak (ideali 23.00'dan önce uyumak), uykuya dalamamak veya uykuya daldıktan sonra sık sık uyanmak vücutta stres olarak algılanır. Uyku sorunları hem kan şekerini etkiler hem de insülin direnci riskini artırır. Büyüme hormonunu azaltır, metabolizmayı ve kan şekeri kontrolünü olumsuz etkiler, kilo almayı kolaylaştırır. Bu nedenle uyku sorununuz varsa uyku bozuklukları konusunda uzman bir doktora başvurun.

Baharatlardan yararlanın

Bazı otlar ve baharatlar fitokimyasallar açısından zengin yiyeceklerdir. Fitokimyasallar bitkilerin kendilerini savunmaları için var olan, bitkilere renklerini, aromalarını ve tatlarını veren

maddelerdir. Bitkilerdeki bu kimyasalların bir kısmı, yemek yedikten sonra kana karışan şeker akışını düşürür ve sindirim enzimlerine müdahale edebilir.

İşte onların bir listesi:

■ Tarçın

■ Karanfil

■ Biberiye

■ Kekik

■ Adaçayı

■ Sarımsak.

YORUM YAZ