MENÜ

Diyetsiz Kurban Bayramı

Abone Ol Google News

Bilinçli yeme felsefesi, doğduğumuzda vardır ve tamamen sezgilerimize dayalıdır. Bebekken acıkır ağlarız, meme emer doyduğumuzda da meme bırakırız. Açlığımız ve tokluğumuz yeme dürtümüzü ve döngümüzü yönetir. Çoğumuz, büyürken bir dönem normal yemek döngümüzü kaybederiz. Yeme döngüsünü normalde aşağıdaki sorular oluşturur:

Haberin Devamı

■ NEDEN YİYORUM?

Gerçekten aç mıyım?

■ NE ZAMAN YİYORUM?

Gerçekten aç mıyım, yoksa belirlenen öğle yemeği veya akşam yemeği saati olduğu için mi yiyorum?

■ NE YİYORUM?

Yediğim şey gerçekten vücudumun ihtiyaç duyduğu bir yiyecek mi?

■ NASIL YİYORUM?

Gerçekten ne yediğimin ve yediklerimin tadını alarak mı yiyorum, yoksa alelacele ayakta ya da televizyon karşısında, ne yediğimi de fazla fark etmeden mi yiyorum?

■ NE KADAR YİYORUM?

Doyduğumu fark ediyor muyum, yoksa doyduğum halde yemeye devam ediyor muyum? Tabakta kalan yemekler arkamdan ağlıyor mu?

■ ENERJİMİ NEREYE HARCIYORUM?

Hareketli bir yaşamsürüyor muyum, yoksa tümgünü genelde masa başında oturarak ya da yatarak mı geçiriyorum? Gün içinde hareketimi arttırmak için elimden geleni yapıyor muyum? Ölçüye dikkat edin Bilinçle ve bilgelikle yeme felsefesi, düşünülmeden otomatik yapılır. Dünyaya bu formatla geliriz.

Haberin Devamı

Ancak büyürken yediklerimize karışılması doyduğumuz halde yemek yemeye zorlamamız, reklamlarla cazipleştirilen, alışkanlık yapan gıdalar bu formatı bozar.

Farkındalıklı yeme alışkanlığını bozan etkenlerden biri de kısıtlamalı diyetler. Onun için gelin bu bayram kendinizi kısıtlamayın ama bir şey yemeden önce kendinize şu soruları sorun:

■ 'Gerçekten aç mıyım yoksa ikram edileni geri çevirmek ayıp olacak diye mi yiyorum?' Belki de sadece tadını sevdiğiniz için geri çevirmiyorsunuz. O halde kendinizi kısıtlamayın ve yalnızca porsiyonlarınızın ölçüsüne dikkat edin. Örneğin çikolatayı ağzınıza attığınız ilk an tadını en çok aldığınız andır. İkinci ve üçüncü parçaların tadı kesinlikle o ilk parçanınki kadar yoğun olmaz. Bunu fark etmeniz porsiyon kontrolü için önemli bir kriter olabilir.

■ Yediğim yemeğin lezzetine ve tadına vararak mı yiyorum? Ailenizle veya eş dostlarla dolu güzel kurulmuş bir masanın keyfine diyecek yoktur. Alelacele, ayakta veya televizyon seyrederken yiyorsanız büyük bir ihtimalle yediklerinizin tam tadına varamıyorsunuzdur.

■ Tabağınızın yarısına gelince çatal, bıçağınızı elinizden bırakıp kendinize 'Doydum mu?' diye sormayı unutmayın. Bu bayram yeme farkındalığınızı artırdığınız, kısıtlamasız, diyetsiz bir bayram olsun.

İyi bayramlar.

Bayram kavurma

Kavurma kurban bayramının vazgeçilmezlerindendir. Kavurma yaparken birkaç şeye dikkat etmek önemli. Etlerinizi önce harlı ateşte mühürleyin. Bunun için etlerinizi kızgın tencereye iç yağları ile beraber ve bol kıyılmış soğanla koymanız yeterli. Mühürlenen etlere iyi pişmesi ve yumuşacık olmaları için bir bardak kadar sıcak su katabilirsiniz. Tuzunu pişmeye yakın eklemeniz iyi olur. Son etapta ise kavurmanıza istediğiniz kadar kuru nane, kuru kekik, karabiber gibi sağlıklı baharatlar katabilirsiniz. Afiyet olsun.

YORUM YAZ