MENÜ

Bilgisayar başında spor

Abone Ol Google News

Beslenme sporun önemli bir parçası. Kişiye ve spora özel beslenme sayesinde atletler;

Haberin Devamı

■ Antrenmandan optimum kazanç sağlar.

■ Antrenman, yarışma ve maç sonrası verimli geri kazanım oluşturabilir.

■ İdeal vücut kompozisyonu oluşturur ve korur.

■ Sakatlanma riskini en aza indirir.

■ Yarışma veya maç gününe hazırlıklı olmanın psikolojik güvenini sağlar.

Tüm bunların fiziksel antrenmanlar yapan, yarış ve maçlarda fiziksel güç kullanan sporcular için gerekli olduğu biliniyor.

Türkiye'de 30 milyon oyuncu

E-atlet, e-spor yapan yani elektronik spor oyunlarını oynayan sporculara verilen genel bir isim. E-atletler kendilerini bilgisayar gibi bir elektronik konsolun başında, iç mekanlarda çok da fazla hareket etmeden, yer değiştirmeden, bazen saatler süren bir mücadelenin içinde buluyorlar. Dünyada ve ülkemizde hızla yayılan bu tutku e-spor ligleri ve hem ulusal hem uluslararası turnuvaları ile çok revaçta. 2018 yılında e-spor marketinin dünya çapında 900 milyon doları bulması bekleniyor. Dünyada video game spor aktivitelerine gönül verenlerin sayısı da 200 milyon kişiye ulaşmış durumda. Ülkemizde ise 30 milyon üzerinde gamer (oyun oynayan) var, bu sayının hızla artması bekleniyor. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş gibi tüm büyük kulüplerin e-spor branşları var. Popüler olmasının birinci sebebi, futboldan sonra en fazla izlenen spor dalı olması. İkinci sebep ise dünya çapında ünlenen e-sporcular, tıpkı meşhur futbolcular ve diğer elit sporcular gibi yüksek miktarlarda paralar kazanabiliyor.

Haberin Devamı

Kuvvet antrenmanı şart

Güçlü kaslar için güç antrenmanları ve sağlıklı yaşam parametreleri e-sporcular için de çok önemli. Video oyunları oynayan sporcular çoğu zaman duruşlarına dikkat etmeden saatlerce bilgisayar ekranı başında kambur ve öne eğilerek duruyorlar. Bu pozisyon zaman içinde oyuncuların ön bölge adalelerinde gerilmelere ve sıkışmalara neden oluyor. Spor salonunda yapılan kuvvet antrenmanları hem problem yaratan duruşu düzeltmek hem de gerilmiş kasılmış adaleleri düzeltmek için çok yararlı. Aynı antrenmanlarla video oyuncuları ellerini güçlendirerek konsol kavrama becerilerini geliştirebilir. Spor salonunda geçirilen saatlerin sonucunda dayanıklılık da artar, yorgunluk azalır. Oyuncular yorulmadan geçirdikleri oyun müddetlerini uzatabilirler.

Hızlı düşünmeyi sağlayacak 5 beslenme önerisi

Doğru beslenme vücuda fiziksel faydanın yanı sıra birçok zihinsel fayda da sağlar. Sağlıklı ve düzgün beslenen esporcular, daha fazla odaklanma sağlayabilir, konsantre olabilirler. Reflekslerini hızlandırarak iyi bir reaksiyon zamanı oluşturabilirler.

Oyuncunun performansını etkileyen ve dikkat edilmesi gereken en önemli beslenme özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1) İşlenmiş, paketlenmiş ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Bu gıdalar sağlıksız yağ içeriyor. Ayrıca şeker ve tuz oranları aşırı yüksek. Hızlı düşünmeyi ve hızlı reaksiyon gerektiren video oyuncuları için hiç uygun değil.

2) Oyundan hemen önce büyük porsiyon yemek hiç önerilmiyor. En ideali protein, karbonhidrat ve yağ açısından dengeli bir yemeğin 2-3 saat öncesinde yenmesi. Oyun oynarken acıkan esporcular, ufak porsiyon meyve veya fındık, fıstık tüketebilir.

Haberin Devamı

3) Sağlıklı beslenenlerin çoğunun uyguladığı yüzde 80 doyana kadar yemek esporcular için de ideal.

4) Kan şekerini yükseltmeyen ve dalgalanma yaratmayan bir beslenme planı e-spor yapanlar için özellikle önemli. Kan şekeri dalgalandığında, arttığında veya azaldığında diğer vücut fonksiyonlarını da etkilediği için odaklanma, konsantrasyon ve refleksler olumsuz etkilenebiliyor. Bu nedenle şekerden, tüm tatlılardan, beyaz un ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak şart.

5) Yeterli miktarda su içmek çok önemli. Su dengesi de idrar renginden kolayca anlaşılabilir. Hedef açık limonata rengi.

YORUM YAZ