MENÜ

Bağışıklık sisteminizi sonbaharda güçlendirin

Abone Ol Google News

Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek şart. Bağırsaklarımız vücudumuzun savunma hücrelerinin yüzde 70'ini barındırıyor. Sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmamız hastalıklardan korunmanın ilk kuralı. Sağlıklı bir sindirim sistemi için olmazsa olmazlar ise probiyotik ve prebiyotikler. Probiyotikler, yoğurt, ayran, kefir, doğal ev yapımı turşu, boza, tarhana, pastırma, peynir ve sucuklar gibi fermente yiyeceklerden oluşuyor. Prebiyotikler ise probiyotiklerin hoşlandığı, yiyip içtiği gıdalar. Kurubaklagiller, tam tahıllar, sebze ve meyveler, yağlı tohumlar (ceviz, badem, fındık vb) ise prebiyotik gıdaları oluşturuyor. Sonbaharın ilk ayına girdiğimiz bu günlerde sizlerle bağışıklık sisteminizi güçlendirecek kolay, pratik ve lezzetli tarifler paylaşmak istedim. Tarifler bağışıklık sistemine güç veren süper besinlerin en başında gelen yoğurt içeriyor.

Haberin Devamı

YOĞURTLU ALFREDO SOS

Meşhur bol kremalı makarna sosunun yoğurt kullanılarak yapılan tarifi. Alfredo sostan daha hafif. Probiyotik değerinden kaybetmemesi için sosu hem son haline getirirken hem de tüketirken sıcak değil de ılık tüketmeniz önemli.

Haberin Devamı

Malzemeler

■ 2 çorba kaşığı tereyağı

■ 1 diş rendelenmiş sarımsak

■ Yarım su bardağı süt veya su

■ Yarım bardak + yarım bardak süzme yoğurt (ikinci yarım bardak yoğurt, sos ılındığında soğuk olarak katılacak)

■ Yarım bardak parmesan veya İzmir Tulum peyniri rendesi

■ 150 g istediğiniz şekil makarna

Hazırlanışı

Bir tencerede tereyağı eritin. Sarımsağı 1 dakika kadar tereyağında çevirin. Karışıma süt veya su ekleyip biraz ısıtın. Tencereyi ateşten alarak peyniri katın, kaşıkla karıştırarak peyniri eritin. Peynir eridiğinde yarım bardak yoğurdu ekleyip ılınmasını bekleyin. Bir başka tencerede haşladığınız makarna hazır olduğunda yoğurtlu Alfredo sosuna yarım bardak daha yoğurt katarak sosunuzu tamamlayın. Sosu makarna ile buluşturmadan önce istediğiniz kadar tuz ve biber koyun. Soslu makarnalarınızı tabaklarınıza aldıktan sonra kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

AROMALI SÜZME YOĞURT PEYNİRİ (Labne)

Malzemeler

■ 3 litre çiğ süt veya günlük süt

■ Mayalamak için 1 kaşık organik yoğurt

Hazırlanışı:

Sütü bir tencerede kaynatıp soğumaya bırakın. Parmağınızı daldırdığınızda elinizi yakmayacak derecede ılıyan süte 1 kaşık organik yoğurt katarak mayalayın. Tencerenin kapağını kapatıp üzerini kalın bir örtüyle sarın. 7-8 saat kadar mayalamaya bırakın. Yoğurt mayalandığında -2 saat kadar da buzdolabında bekletin. Ardından ince bir tülbentle kapladığınız süzgeçte süzmeye bırakınız. Yoğurdunuz iyice süzülüp peynir kıvamına (labne) geldiğinde tüketmeye hazırsınız. İsterseniz içine damak zevkinize göre tuz, zeytinyağı ve kuru kekik de katabilirsiniz. Afiyet olsun.

YORUM YAZ