MENÜ

Yeni hakemler Süper Lig seviyesinin altında

Abone Ol Google News

İkinci yarı yeni isimlerin yer aldığı hakem kadrosuyla başladı. 7 yeni hakem listeye dahil oldu. 5 hakem listeden çıkartıldı. “Bu değişim hakem kadrosunu güçlendirdi mi?” diye sorarsanız, “Hayır!” derim.

Haberin Devamı

Çünkü çıkanlar düşenlere oranla daha iyi değiller. İsimleri yıpranmamış olmaları tek avantajları olacak ama yetenek ve donanım olarak çoğu Süper Lig seviyesinin altındalar. Umarım yanılan ben olurum. Terfi eden hakemlere yeni kariyerlerinde başarılar dilerim.

Haftanın Hakemi               : Burak Şeker

Haftanın Hayal Kırıklığı     : Ali Şansalan

Galatasaray – Konyaspor / Ali Şansalan

Maç genelinde Ali Şansalan’ın bazı faul ve kart hataları oldu. Son haftalarda yönettiği maçlara oranla bu maçta daha tutuk görüntü verdi.

Maçın 37.dakikasında Zaha’nın şutunda top dışarı gidince hakem aut verdi. Pozisyonu dikkatle izleyince topun önüne atlayan Oğulcan’ın sağ eline topun temas ettiğini görüyoruz. Burada Oğulcan’ın kolları doğal konumda değil. Penaltı verilmesi gerekirdi.

61.dakikada Barış Alper, Oliera’ya faul yaptı ama hakem bu faulü atladı. Topu kazanan Barış Alper’in pasında Kerem’in uzun oynadığı topta bu kez Adil, Halil’e faul yaptı. Hakem bu faulü atlamadı ve Adil’e doğru bir sarı kart gösterdi. Bu serbest vuruştan Galatasaray’ın ilk golü geldi.

Haberin Devamı

Hakemin Adil’in aleyhine çaldığı faulde Calvo’nun aşırı itirazlarına tepkisiz kaldı. Burada Calvo’nun sarı kart görmesi gerekirdi. Golden sonra itirazlarına devam edince Calvo nihayet sarı kart gördü.

Galatasaray’ın kornerden gelen üçüncü golünde, top kornere çıkmadan önce Barış Alper’in Ahmet Oğuz’a net bir faulü var. Hakem faulü atlayarak, korner kararı veriyor. Kornerden gelen top da gol oluyor.

İstanbulspor – Fenerbahçe / Volkan Bayarslan

Sürekli 4 büyük takım maçlarında düdük çalan Bayarslan bilgiğiniz gibiydi. Yine vasat altı bir performansa imza attı.

48’de Mert Müldür caza sahasında Ali Yaşar tarafından düşürüldü, karar penaltı olmalıydı. 63’de bu kez Fenerbahçe lehine doğru bir penaltı düdüğü çaldı.

90+1’de Coly Racine’nin Emre Mor’a yaptığı acımasız faulün karşılığı kırmızı kart olmalıydı. Hakem sarı kart verdi Var da oralı olmadı. 90+3’de İsmail Yüksek’in penaltı beklediği pozisyonda bence hakemin devam kararı doğruydu.

Beşiktaş – Kasımpaşa / Arda Kardeşler

Haftanın başarılı performanslarından birine sahipti. Çok koştu, çok çalıştı ve karşılığını aldı. Sorunsuz bir maç tamamladı.

64’de Ghezzal’ın penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğruydu. Pozisyonda penaltı yoktu. 73’de Hajradinovic’in Cenk Tosun’a faulünde, Kasımpaşalı oyuncuya göstermediği sarı kart maçtaki tek kusuruydu.


MKE Ankaragücü – Trabzonspor / Burak Şeker

Maçın daha 20.saniyesinde Onuachu’ya gösterdiği doğru sarı kart maça ne kadar dikkatli başladığının göstergesiydi.

30’da Trabzonspor golü öncesi Atakan’a yapılan bir faul yok. Gol temizdi. Hakemin maçta yaptığı bir-iki sarı kart ve faul hatası dışında, maçın gidişatını etkileyecek bir hatası olmadı. Başarılı bir maç tamamladı.

Gaziantep FK – Pendikspor / Çağdaş Altay

Maç genelinde tutarlı kararlar verdi. 8 sarı kart kullandı tamamına yakını doğruydu. 59’da Sumidica, sarı kartı varken itirazlarını abarttı. Bu dakikada 2.sarı kartla trübüne gönderilmeliydi. 73’de Pendikspor lehine VAR yardımıyla verilen penaltı doğruydu.

Antalyaspor – Alanyaspor / Mert Güzenge

Haberin Devamı

Faul ve kartlar konusunda standardı yakalayamadı. Efecan’a yapılan faulleri ve kartları atlaması dikkat çekti. Her şeye rağmen sonuca direk etki eden hata yapmadı. Cılız penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu.

Çaykur Rizespor – Hatayspor / Cihan Aydın

9’da top Anıl’ın eliyle buluşunca penaltı beklentileri oldu. Hakemin maçı devam ettirmesi doğruydu. Çünkü Anıl’ın kendisinin bilerek oynadığı top eline gelmişti. Bu gibi durumlarda maçın devamı gerekir.

İlk yarının sonlarında topsuz alanda Hataylı oyuncuya ceza sahasında yapılan faulü hakem görüp değerlendirmeli ve Hatayspor lehine penaltı kararı verilmesi gerekirdi.

60’da Hatayspor aut vuruşu kullanırken kaleci oyunu başlattıktan sonra, Hataysporlu diğer oyuncu topu eline alıyor. Burada Rizespor lehine penaltı kararı verilmesi gerekirdi. Benzer penaltı daha öne Gaziantep FK maçında Rizespor aleyhine verilmişti.

Başakşehir - Adana Demirspor: Turgut Doman

Sonuca direk tesir eden hatası olmasa bile, haftanın başarısız hakemlerinden birisiydi. Hareketsiz ve umursamaz bir görüntüsü var. Sahada doğru yer alamıyor ve pozisyonlara uzak kalıyor. Doğru kararlar verse bile inandırıcı olamıyor.

26 ve 33’deki sarı kartlık ihlallerde faul dahi çalmadı. 6, 44 ve 45+1’deki penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu.

Haberin Devamı

70’de Başakşehir FK golünün Var marifetiyle iptali doğruydu. Çünkü aut kullanılırken tüm hücum oyuncularının ceza sahası dışında olması gerekir. Ancak pozisyonda Piatek ceza sahası çizgisine basıyordu.

89’da Yusuf Sarı’nın sakatlandığı pozisyonda oyunu durduran hakem yanlış yerden hakem atışı yaparak maçı başlattı. Bu maçta bir sorun teşkil etmese de bir başka maçta başına dert alabilir. Doman’ın daha dikkatli olması gerekir.

Samsunspor - Fatih Karagümrük / Emre Kargın

Süper Lig’de ilk kez maç yöneten Emre Kargın sahada fazla sırıtmadı. Sanki yıllardır bu ligde maç yöneten bir hakem gibi özgüvene sahipti. Yerinde ve zamanında gösterdiği doğru sarı kartlarla maçı kontrolüne aldı. Kendisine yapılan aşırı itirazlara tepkisiz kalmadı, uyarı gerekiyorsa uyarı yaptı, kart gerekiyorsa kartını esirgemedi.

Bence maçtaki tek hatası, ilk yarının sonlarında Samsunsporlu Marius’a ikinci sarı kartı göstermemesiydi. Marius Ceccherini’ye kontrolsüz bir faul yapıyordu. Yardımcı hakemin önünde gerçekleşen bu pozisyonda, yardımcı hakem Abdullah Bora Özkara’nın da hakemine yardım etmesini beklerdim.

Kayserispor – Sivasspor / Alper Akarsu 

Ligde ilk kez düdük çalan Akarsu vasat altı bir yönetim sergiledi. 86’da Manaj yerde kalınca VAR müdahalesiyle Sivasspor lehine penaltı kararı verildi. Oysa ki, savunma oyuncusu ayağı takılıp dengesini kaybettiği için düşüyor ve rakibini kazara düşürüyor. Bu kararı hakem verse ve “Bu bir dikkatsiz harekettir.” dese itiraz etmezdim ama bu pozisyonda VAR müdahalesini doğru bulmadım.

90+10’da Thiam’a Sivasspor ceza sahsında yapılan hareket ise penaltıydı. Hakem de Var da pozisyona oralı olmadı. Savunmacı iki koluyla birden Thiam’ı kolundan tutarak düşürüyor.

Manaj’ın gördüğü ve tepkilere neden olan sarı kart doğruydu. Manaj yerdeki pet şişeyi tribünlere doğru tekmeleyerek, seyircileri sinirlendiriyor.

YORUM YAZ