MENÜ

Ya Çakır ya Faghani

Abone Ol Google News
Haberin Devamı

Dünya Kupası 35 hakemle başlamıştı. 18 hakem ülkesine gönderildi. Rusya’da kalan 17 hakem; çeyrek final, yarı final, üçüncülük ve final maçları için çalışmalarına devam ediyorlar.

Yaşanan en büyük sürpriz, Almanlar’ın ünlü hakemi Felix Brych’in bir maç yönetip, ülkesine gönderilmesi oldu. Alman milli takımının başarısızlığıyla sarsılan Alman Futbol Federasyonu, final yöneteceğini düşündükleri hakemleri de gönderilince tam bir şok yaşadılar. FIFA’ya bunun sebebini soran Almanlara cevap verilir mi, verilirse ne cevap verilir, bilemiyoruz.

Hakem tepki çekebilirdi

Dün itibariyle finalin Avrupalı iki takım arasında oynanmasının kesinleşmesi, Avrupalı bir hakemin finali yönetme şansını arttırmış oldu. Finali Güney Amerikalı bir takımla, Avrupalı bir takım oynayacak olsaydı; Avrupa’dan atanacak hakem tepki çekebilirdi. Diğer taraftan da son iki Dünya Kupası Finali’ni Avrupalı hakemlerin yönetmiş olması, Avrupalılar’ın final şansını azaltan bir sebep olarak da görülebilir.

Collina’nın takdirini kazanması

Cüneyt Çakır’a çeyrek finalde görev verilmemiş olması onun yarı final ya da final maçı için düşünüldüğünün kanıtı gibi. O halde Çakır’ın en az yüzde 33 final yönetme şansının olduğu rasyonel bir gerçek. Yönettiği iki maçtaki başarılı performansı, VAR’ın hakemlerin hatalarını düzelttiği turnuvada, VAR’ın hatasını düzelterek Collina’nın takdirini kazanması; ayrıca mevcut tecrübe ve kariyeri Çakır’ı final için en şanslı hakem durumuna getiriyor. Final Avrupa’dan bir hakeme giderse Çakır en büyük aday.

Güney Amerikalı hakemler...

Hollandalı Kuipers belki Çakır’a rakip olabilir. Avrupa’dan Lahoz ve Rocchi için finalin erken olduğunu düşünüyorum. İranlı Faghani de finali yönetmeye en yakın hakemlerden. Çakır kadar olmasa da şansı hayli yüksek.

Güney Amerika takımları finale gelemediler. Bu durum Güney Amerikalı hakemlere şans doğurabilir. Nereden bakarsanız bakın, Çakır bir adım önde ama inşallah futbolun siyasetine kurban gitmez.

Final yönetme ihtimalleri

Cüneyt Çakır - Türkiye %51


Alireza Faghani - İran %29

Bjorn Kuipers - Hollanda %10

Diğer %10

YORUM YAZ