MENÜ

VAR Bilgi Sistemi lazım

Abone Ol Google News

Bu hafta oynanan maçlar sonrası, Video Operasyon Odası (VOR) ile Yayıncı Kuruluş ilgilileri arasında etkili bir iletişime ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı. Galatasaray maçında, Akhisar’ın kazandığı goldeki ofsayt kararının hangi pozisyon için verildiği anlaşıldığında, neredeyse ilk yarı bitiyordu. Bu sürede birçok olumsuz yorum yapıldı. Derbide ise yayın sırasındaki ve maç sonu programlarındaki kamera açılardan topun Atiba’nın eline temas ettiğini gördük. Ben dâhil birçok yorumcu, pozisyonun penaltı olduğunu söyledi. “VAR nerede?” nidaları atıldı.

Haberin Devamı

Sosyal medyada yer aldı

2 gün önce sosyal medyaya, kale arkası kamera açısı düştü. Topun Atiba’nın elinin bir karış üzerinden geçtiği, eliyle hiçbir temasının olmadığı açıkça görülüyordu. Videodaki konuşmalara bakılırsa, bu görüntü maç sırasında VOR’da pozisyon incelemesi sırasında kullanılan görüntüydü. Görüntü yayıncı tarafından hiçbir platformda yayınlanmamış, sadece Video Yardımcı Hakemler görebilmişti. Görüntünün hangi sebeple yayın sırasında ya da sonrasında kullanılmadığı tartışmalarına girmeden; çözüm odaklı bir öneri getirmek istiyorum.2018 Dünya Kupası’nda FIFA, “VAR Bilgi Sistemi” uygulamasını hayata geçirmişti.

Haberin Devamı

Aslında bir zorunluluk...

FIFA’nın; yayıncılar, yorumcular, taraftarlar ve TV izleyicileri için geliştirdiği sistem şu şekilde çalışıyordu: Her maç için bir FIFA çalışanı, VAR yardımıyla değişen kararların farklı adımları hakkında; yayıncılara, yorumculara ve izleyicilere bilgi aktarılmasını sağlamak üzere VOR’da yerini alıyordu. Bu görevli, hakem iletişim sisteminden gelen seslere ve VAR’ın baktığı kamera açılarına erişebiliyordu. Eş zamanlı olarak yayıncı ile iletişime geçen bu kişi, karar verme sürecinin basamaklarını yayıncıya aktarıyordu. Dolayısıyla VAR’ın hangi görüntüye/açıya göre karar verdiği aynı anda ekrana yansıyor, spiker de pozisyonu açıklıyordu ve bu yayıncı açısından bir zorunluluktu.

Hayata geçmiş olsa...

Bu uygulama bizim ligimizde de hayata geçmiş olsa, bu hafta yaşadığımız tartışmaların hiç birini yaşamayacaktık. Yaklaşık bir ay önce, bu sütunlarda, “Video odasına, Dünya Kupası’nda olduğu gibi uzman Yardımcı Hakem gerekli” diye yazmıştım. Bu önerim gerçeğe dönüştü ve ilk defa derbide masaya bir uzman Yardımcı Hakem (Bahattin Duran) oturdu. Bakarsınız yakın zamanda “VAR Bilgi Sistemi” de ligimizde hayata geçer.

YORUM YAZ