MENÜ

Tarihi sorumluluk

Abone Ol Google News

Göreve gelen isimler için “yeni” sıfatını kullanmak çok mantıklı değil. Son 20 yılda göreve gelen 16. Merkez Hakem Kurulu ancak içlerinde ilk kez görev yapacak üç kişi var. Diğerleri başarısız bulunup gönderilmelerine müteakip, tekrar göreve çağırılan isimler.

Haberin Devamı

Seçime kadar

Kurul, hakem camiasının neredeyse en tecrübeli isimlerinden oluşuyor. Eleştirecek olsam, birçok yönüyle bu kurulu eleştirebilirim. Ancak bu bir “geçiş” MHK’si. Bugünden itibaren tam 59 gün görev yapabilecekler. 17 Haziran’daki TFF başkanlık seçiminin olduğu gün görev süreleri TFF statüsüne göre son bulacak.

13 hakem dönecek

8 Mart kararları sonrası yaşanılan kaotik bir dönemin ardından göreve gelen bu MHK, tarihi bir sorumluluk üstlenmiş durumda. Ferhat Gündoğdu döneminde karpuz gibi ortadan bölünen hakem camiasını kısa sürede toparlamak zorundalar. Başkan dahil kurulda yer alan en az 7 üyenin, 8 Mart kararları karşı olduklarını ve desteklemediklerini biliyorum. Dolayısıyla bu değişimle birlikte Tahkim Kurulu kararının uygulanacağını ve görev alamayan hakemlerin, görevlerine döneceğini tahmin ediyorum.

Haberin Devamı

Sabri Çelik (63 Yaşında-5. Kez)

Asıl mesleği öğretmenlik olan Sabri Çelik, daha önce Bülent Yavuz ve Hilmi Ok başkanlığındaki kurullarda üye olarak görev yapmıştı. 3. Kez Başkanlık görevine getirilen Çelik, 2018-2019 sezonunun son dört ayı için yine bir geçiş MHK başkanı olarak göreve getirilmişti. Uzun yıllara dayanan yönetici tecrübesine sahip Çelik’in, 8 Mart hakem kararlarını kabul etmediği ve desteklemediği biliniyor. Tecrübesini ve camianın kendisini olan güvenini kullanarak, yaşanılan çalkantılı süreçten hakem camiasını çıkartması en büyük başarısı olacaktır. Görev süresi çok kısa olduğu için Ondan plan/proje geliştirmesini beklemek yersiz olur.

Muhittin Boşat (61 Yaşında-3.Kez)

Üçüncü kez başkanlık koltuğuna oturan Sabri Çelik’in, vazgeçemediği isimlerden. Tüm başkanlık dönemlerinde birlikte çalıştığı bir isim. Memuriyeti devam ediyor. 2003 yılı sonunda hakemliği bıraktı. Geçmişte FIFA hakemliği, gözlemcilik, mentörlük gibi görevlerde bulunan Boşat, bir dönem basında da yer aldı. Olimpiyat stadında yönettiği Galatasaray-Fenerbahçe maçında Luciano’nun eline gelen topta penaltı vermediği için hayli eleştirilen Boşat, o sürecin devamında hakemliği bırakmıştı. Kurulda Sabri Çelik’in en yakınındaki isimlerden birisi olması bekleniyor.

Murat Ilgaz (63.Yaşında-4.Kez)

Emekli Binbaşı olan Murat Ilgaz Süper Lig’de ve FIFA’da gözlemcilik görevini sürdürürken bu göreve getirildi. Gelmiş geçmiş Türk futbolunun en kariyerli gözlemcisi durumunda. Avrupa Ligi ve Şampiyonlar Ligi’nde yarı final maçlarında gözlemcilik yapan Murat Ilgaz, kıtalararası Play-Off Dünya Kupası eleme maçında da (Honduras-Avustralya) görev yaptı. 2020 Avrupa Şampiyonasında da üç grup maçında ve bir çeyrek final maçında hakem gözlemcisi olarak görev yaparak Türk hakemlik tarihine geçti.

Erol Ersoy (60 Yaşında-4.Kez)

Emekli Astsubay olan ve şimdilerde ticaret de yapan Erol Ersoy, Süper Lig ve FIFA gözlemcisi. İstifa eden Serdar Tatlı komitesinde de yer alan Ersoy, 175 gün sonra tekrar kurula dönmüş oldu. Türkiye onu, 10 Mart 2001 tarihinde Galatasaray ile Gençlerbirliği arasında oynanan ve Hagi’ye gösterdiği kırmızı kartla hatırlıyor. Ersoy bu maçın ardından Galatasaraylı Hagi’yi, kendisine hakaret ettiği, tükürdüğü ve vurduğunu iddia ederek mahkemeye vermişti. Mahkeme sonunda Hagi, 17 ay hapis cezası almıştı. Bu cezası ertelenen ünlü futbolcu Hagi ile yaşadığı bu süreç Ersoy’un, hakemliğinin sekteye uğramasına sebep olmuştu.

Haberin Devamı

Orhan Erdemir (58 Yaşında-2.Kez)

Eski FIFA hakemi olan Orhan Erdemir, Süper Lig gözlemcisi ve FIFA gözlemcisi olarak görev yapıyordu. Ticaretle uğraşan Erdemir, 2006 yılının başında henüz önünde üç yılı varken Levent Bıçakçı federasyonuyla ters düşerek hakemliği bıraktı. Avrupa Şampiyonasında düdük çalma hayali kurarken 2002’de FIFA listesinden çıkartılmıştı. 2000 senesinde oynanan Fiorentina-Tirol UEFA Kupası maçında İtalyan ekibini çalıştıran Fatih Terim’i oyundan atarak tribüne gönderen Orhan Erdemir, sonraki yıllarda: “Fatih Terim senin hakemliğini bitireceğim dedi bana ve bitti hakemliğim…” diye açıklama yapmıştı.

Hikmet Öksüzoğlu (64 Yaşında-6.Kez)

Trabzon Bölgesi eski hakemlerinden Öksüzoğlu 6.kez MHK üyesi olarak göreve getirildi. Yakın zamanda istifa eden, Serdar Tatlı ve Ferhat Gündoğdu MHK’lerinde de yer alan Öksüzoğlu, 3 başkanla da üst üste çalışmış olacak. Emekli öğretmen olan Öksüzoğlu’nun yazdığı kitaplar, Millî Eğitim Bakanlığı’nda ders kitabı olarak okutuluyor. Bir dönem Trabzonspor kongre üyesi de olan Öksüzoğlu, kurullarda en çok görev alan üye konumunda.

Haberin Devamı

İsmet Arzuman (57 Yaşında-1.Kez)

Kurulda ilk kez görev yapacak olan İsmet Arzuman, daha önce FIFA hakemliği yapmıştı. 2008 yılında hakemliği bıraktıktan sonra ilk kez camiaya dönüyor. Hasan Doğan federasyonu zamanında düdüğü astırılan hakemlerdendi. Yönettiği Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinde yaşadıklarıyla hatırlanıyor. Maçın son saniyelerinde Bobo-Gökhan Gönül mücadelesinde faul düdüğü çalmış, düdüğü duymayan oyuncular maça devam etmiş ve Beşiktaş gol atmıştı. Arzuman’ın bu golü iptal etmesiyle başlayan tartışmalar, Arzuman’a düdüğü astırılana kadar devam etmişti.

Dursun Cumali Sucu (63 Yaş-1.Kez)

Daha önce Temsilciler Kurulu üyeliği de yapmış olan Dursun Cumali Sucu’nun ilk MHK deneyimi olacak. Süper Lig hakemliği tecrübesi bulunmayan Sucu, TFFHGD yönetimlerinde de bulundu. Bir dönem Malatya’da Yeşilyurt Belediye Spor Klübü başkanlığı da yapan Sucu, Malatya bölgesi gözlemcisiydi.

İbrahim Çınar (…Yaş-1.Kez)

2000’li yıllarda kısa bir süre Süper Lig hakemliği yapan Çınar, o dönem asker hakemlerin ligden çekilmesiyle hakemliği bırakmak zorunda kalmıştı. Bölgesel Hakem Kurulu üyeliği görevinde bulunan ve alt liglerde gözlemcilik yapan Çınar, istifa eden Ferhat Gündoğdu ile hakemlikte devre arkadaşıydı.

YORUM YAZ