MENÜ

MHK'ya göre Vida penaltı yaptı

Abone Ol Google News

21. dakikada Vida’nın koluna çarpan top, UEFA eğitimlerine göre ‘kol doğal konumda’ olduğu için penaltı değil. Ancak MHK, Ankaragücü-Galatasaray maçında Arda Turan’nın pozisyonuna çalınan penaltı için ‘doğru’ demişti.

Haberin Devamı

Maçta tartışılacak bence tek hakem kararı, 21.dakikada Vida ’nın koluyla topun buluştuğu pozisyondu. Ben pozisyonu iki aşamada değerlendirebilirim. 1-UEFA eğitimlerinde ‘ doğal konum’ ifadesi vardır. Elin o anki pozisyonunun, vücudun doğal aksiyonuna uygun olup olmadığına bakılır. Bu pozisyon özelinde konuşursak: Vida yapılan ortaya, sağ ayağını uzatarak hamle yaparken, ‘ doğal’ olarak sağ kolu vücudundan açılıyor. Buna karşın kısa mesafeden eline gelen toptan elini kaçırabilmek için de vakit bulamıyor. Dolayısıyla bu pozisyona UEFA ’nın yazılı ve görsel yayınlarına göre penaltı dememiz mümkün değildir.

Kamuoyuna bile açıklamışlardı

2-Ankaragücü-Galatasaray maçında Arda ’nın koluyla buluşan topa Halil Umut Meler penaltı düdüğü çalmıştı. Hatta o pozisyonda Arda ’nın kolu, Vida ’nın kolu kadar da açık değildi. Arda ’nın pozisyonunu seminerde değerlendiren MHK, pozisyonun net bir penaltı olduğunu ifade ederek, hakem penaltı vermez ise VAR mutlaka karışmalı da demişti. Bu talimatın kapalı devre kalmamasını isteyen MHK, “ Kolun vücuttan net bir şekilde açıldığı, top ile temasın gerçekleştiği ve net kanıt içeren pozisyonlarda hakemlerden hata yapmamaları istendi! ” diyerek TFF sitesinden de kamuoyuna duyurdu. Yani MHK, ‘ doğal konum’ yorumu yerine elin vücuttan açılmış olmasını yeterli buldu. MHK ’nin yorumu bu şekildeyse ve Arda pozisyonuna penaltı diyorsa, o zaman Vida ’nın pozisyonuna penaltı değil demeleri mümkün görünmüyor.

Haberin Devamı
YORUM YAZ