MENÜ

Kusursuz geçmesini beklemek hayalcilik olur

Abone Ol Google News

Hakem kadromuzun zayıf olduğunu ve bu ligin sonlarına doğru görevdeki Merkez hakem Kurulunun hakem atamakta zorlanacağını bir çok kez bu sütunlarda dile getirdim. Ayrıca lige hakemlerin kötü başladıklarını da ilk dört haftaki değerlendirme yazılarımda bir kaç kez ifade etmiştim.

Haberin Devamı

Milli maç arası belli ki hakemlere yaradı. Beşinci hafta maçlarının ardından, altıncı haftada da hakem performaslarının kötü olmadığı kanaatindeyim. Evet... Ufak tefek hatalar oldu ama her hafta 10 maçın oynandığı ligimizde, tüm maçların kusursuz geçmesini beklemek hayalcilik olur.

Haftanın Hakemi             : Ali Şansalan

Haftanın Hayal Kırıklığı  : Yasin Kol

Başakşehir FK Galatasaray / Kadir Sağlam

Maçın 10.dakikasında Toreira’nın yerde kaldığı pozisyonda Galatasaray lehine penaltı kararı verilmeliydi.

18.dakikada Berkay’ın gördüğü sarı kart sınırdaydı. Bence hakem takdirinde olan bir pozisyondu. Kırmızı kartın kriterlerinin neredeyse tamamını içeren bu pozisyonda, tek bir kriter boşta kalıyordu. O da hakemin sarı kart kararını desteklememiz için yeterli bir kriterdi. Toreira’nın ayağı havada olduğu için hareketin yoğunluğu azalmıştı.

Haberin Devamı

İkinci yarının hemen başında Galatasaray lehine verilen penaltının doğru olmadığını düşünüyorum. Kerem’e yapılan hamlede penaltıyı gerektirecek her hangi bir temas göremedim. Maçın hakeminin maçı bitirme zamanlamasını doğru ayarlaması gerekirdi.

Beşiktaş Kayserispor / Ali şansalan

Ligimizin tecrübeli ismi Ali Şansalan da bu hafta çoğunluğa ayak uydurarak sorunsuz ve başarılı bir maç tamamladı.

Maçta Şansalan’ı eleştirebileceğim tek pozisyon 37.dakikada yaşandı. Ackah’ın Ghezzal’a yaptığı faul sınırları zorluyordu. Sarı kart bana göre yeterliydi ama kırmızı karta da itiraz etmezdim. Ama burada Ali Şansalan anlamsız bir avantaj oynattı ve dönüşte de kartına başvurmadı.

59.dakikadaki Gökhan Sazdağ’ın yerde kaldığı pozisyonda hakemin devam demesi ve penaltı vermemesi bence doğruydu.

Alanyaspor Fenerbahçe / Atilla Karaoğlan

Maçın hakemi Atilla Karaoğlan, çok fazla kritik karar vermek zorunda kalmadı. Düdüklerinde doğruluk oranı yüksekti. Bence en büyük hatası 17.dakikada etkili bir Fenerbahçe atağını gereksiz bir faul kararıyla kesmesiydi. Pozisyonun faulle ilgisi yoktu. Eduardo’nun da maçı kartsız tamamlamaması gerekirdi.

13’te Fenerbahçe hücumunda Szymanski, Richard ile girdiği mücadelede yerde kaldı, penaltı bekledi. Devam kararı doğruldu.

32.dakikada Dzeko’nun Aiti’ye faulünde ikinci sarı kart beklentileri yersizdi. Sadece faul yeterliydi.

43’te Fenerbahçe’nin golü öncesi çizilen çizgilerin güvenilirliği test edilip FIFA tarafından onaylanmış durumda. Pozisyon sonrası paylaşılan görseller üzerinden tartışmalar uzadı ve konu başka bir zemine çekildi. Yukarıda da ifade ettiğim gibi ofsayt teknolojisine güvenmek zorundayım. Çizimde bir hata varsa da MHK gerekli incelemeyi yaparak, şeffaf bir şekilde bu konuya açıklama getirmesi gerekir.

Alanyaspor teknik direktörü Ömer Erdoğan’a çıkan kırmızı kart da doğruydu.

Hatayspor Trabzonspor / Burak Şeker

Lige iyi başlayan Burak Şeker aslında dünkü maça da iyi başlamıştı. Maçı uzun süre çok iyi götürdü. Ama VAR ile birlikte öyle bir hataya imza attılar ki kabul edilebilir değildi.

Haberin Devamı

78.dakikada Benkovic, Strandberg’e açık bir faul yaptı, bu net bir penaltıydı. Burak Şeker bu penaltıyı atladı. VAR devreye girdi. Biz Hatayspor lehine penaltı kararı verilecek diye beklerken, hakem Benkovic’in eline çarpan topa elle oynama kararı vererek penaltı kararı vermedi. Bu kabul edilemez bir hataydı.

88.dakikada Hatayspor’un golünde bu kez top Dadashov’un koluna çarptı. Hakemler burada doğru bir karar verdiler ve bu bir çarpma olduğu için gol kararına hükmettiler. Ancak bu atağın başlangıcında Hataysporlu oyuncular faul ile oyunu başlatırken top hareketliydi. Bu durum gözden kaçtı.

Gaziantep FK İstanbulspor/ Murat Erdoğan

Ligimizin genç ve tecrübesiz ismi bu sezon yönettiği üçüncü maçından da ufak tefek hataları dışında yüzünün akıyla çıktı. Her maçında bir önceki maçından daha iyi görüntü veriyor.

Bu maçta da bana göre faul standardı vasatın üstündeydi. Maç boyu kendisini üç sarı kart kararından dolayı eleştirebilirim. Dlibodji’ye 19.ve 50. Dakikada Jackson’a yaptığı faullerden dolayı en az bir sarı kart göstermeliydi. 34’de Arda Kızıldağ’ın Valon Ethemi’ye faulünde de kartını kullanmalıydı. İbrahim Yılmaz’ın sarı kartıma ise gerek yoktu.

Pendikspor Karagümrük / Tugay Kaan Numanoğlu

İlk hafta yönettiği maçtan sonra kızağa çekilen ve uzun süre maç alamayan Numanoğlu bu maçla sahalara döndü. Maç genelinde başarılı sayılabilecek yönetim sergiledi. İlk yarının uzatma dakikalarında Sequeira yerde kaldı. Bu pozisyonda Pendikspor lehine doğru bir penaltı kararı verdi.

Haberin Devamı

86.dakikada bu kez Görkem ceza sahasında yerde kaldı. Pozisyonda yine penaltı verilmesi gerekirdi. Ama bu kez Numanoğlu penaltı düdüğü çalmak yerine, hatalı bir devam kararı verdi.

Rizespor Sivasspor / Burak Pakkan

Burak Pakkan uzunca bir aradan sonra ligde yine hakem olarak görev aldı. Uzun süre maç alamaması, onu hırslandırmış ve hatalarını düzeltme fırsatı vermiş. 10 sarı kart çıkarttığı maçta neredeyse bütün sarı kartları doğruydu. Faul standardı kabul edilebilir seviyedeydi. Haftanın iyileri arasına adını yazdırdı.

Antalyaspor Samsunspor / Arda Kardeşler

Ankaragücü Fenerbahçe maçında vasatın altında kalan Arda Kardeşler için bu maç çok daha farklıydı. FIFA kokardının hakkını veren bir yönetim sergiledi. Faul ve kart kararlarında yanılmadı. Başarılı bir hafta tamamladı.

Ankaragücü Konyaspor / Erkan Özdamar

Özdamar daha önce yönettiği sezonun ilk iki maçına oranla daha diri ve başarılıydı. Faul ve kart standardı kabul edilebilir seviyedeydi. Adil’in elle oynadığı gerekçesiyle Ankaragücü lehine çaldığı penaltı, maçtaki tek hatasıydı. Onu da VAR düzeltti.

Kasımpaşa Adana Demirspor / Yasin Kol

Yasin Kol açısından talihsiz ve hatalarla dolu bir maçtı. Haftanın hayal kırıklığı yaratan hakemlerindendi. 17.dakikada Adana Demirspor kalecisi Ertaç’ı doğru bir kırmızı kartla oyundan attı. İlk yarının sonlarında ise taç kararını beğenmeyen ve topu sert bir şekilde protesto için havaya vuran Stambouli’yi de ikinci sarı kartı göstererek yine doğru bir şekilde oyundan attı.

49.dakikada Kasımpaşa lehine verilen penaltıda hakemin biraz hassas davrandığını düşünüyorum. Hakem devam dese daha doğru olurdu kanaatindeyim. 77. Dakikada Yusuf yerde kalınca hakem hatalı bir penaltı düdüğü çaldı. “VAR iyi ki devreye girdi!” diye düşünürken, Yasin Kol anlamsız şekilde penaltı kararında ısrarcı oldu.

Hakem maçı bitirdiği sırada Rodrigues, Gomis’e çok sert bir faul yaptı. Hakem bu müdahaleyi bence görmedi ve değerlendiremedi. Maçı bitirdikten sonra kurallara uygun olmamasına rağmen gelen uyarıyla Rodrigues’e sarı kart gösterdi. VAR doğru şekilde bu sarı karta müdahale ederek Rodriuges’e kırmız kart çıktı.

YORUM YAZ