MENÜ

Kural kitabı açık

Abone Ol Google News

Babel'in eline gelen top, kaza ile çarpma mı, bilerek elle oynama mı? Kitabın 104. sayfası "El/kol omuz seviyesinin üstündüyse/aşıyorsa, bilerek elle oynama sayılır" diyor. Golün hemen ya da sonra olmasının önemi yok, iptal doğru.

Haberin Devamı

Galatasaray’ın iptal edilen golünde yaşananlar kısaca şöyleydi: “Kalecinin kurtarışı sonrası Babel’in 'omuz hizasının üzerine' kadar kalkmış olan eline temas eden top, Mustafa Pektemek'in önüne düştü ancak Taylan’ın baskısı neticesinde Pektemek sağlıklı bir vuruşla topu uzaklaştıramadı. Top Belhanda’nın önünde kaldı ve onun vuruşunda ağlarla buluştu.” Golün VAR marifetiyle iptal edilmesi tartışma konusu oldu. Şunu hemen belirtelim... Futbol oyun kurallarına göre 'topun ele çarpması' başka bir konudur, 'topu elle oynamak' başka bir konudur.

Önümüzde iki seçenek var

Topun ele teması sonrası bir gol olursa aşağıda yer alan iki seçenek devreye girer:

1- Atılan golden önce topun ele 'kaza' ile çarpması sonrası hemen bir gol atılırsa bu gol iptal edilir. Ancak topun ele 'kaza' ile çarpmasının sonrasında, aradan zaman geçtikten sonra gol olursa iptal edilmez.

Haberin Devamı

2- Atılan golden önce oyuncu topu 'bilerek' eliyle oynarsa; ister hemen sonra isterse belli bir zaman sonra gol olsun (Atak başlangıç fazı içerisinde olması koşuluyla) her şartta golün iptali gerekir. O halde soru şu: “Babel’in eline gelen top, 'kaza' ile topun ele çarpması mı yoksa 'bilerek elle oynama' mı?” Burada da imdadımıza oyun kuralları kitabının 104. sayfasındaki ifade yetişiyor: “Oyuncu topa eli/kolu ile dokunduğunda; el/kol seviyesi omuz seviyesinin üstündeyse / aşıyorsa, topla bilerek elle oynamış sayılır.” Oyun kurallarında da açıkça ifade edildiği gibi Babel’in top eline çarpmamış, Babel topla bilerek eliyle oynamıştır. Dolayısıyla golün 'hemen' ya da 'daha sonra' olmasının bir önemi yoktur. Gol iptalinde oyun kurallarına aykırı bir durum yoktur.

YORUM YAZ