MENÜ

İşte yeni MHK

Abone Ol Google News

Dün itibariyle göreve başlayan kurul için, “Yeni” sıfatını kullanmak mümkün görünmüyor. Nedim Göklü haricindeki diğer üyelerin tamamı daha önce birçok kez o koltuklarda görev yapmıştı zaten... Bugün Türk hakemliğinin elde ettiği bir başarı ve kazanım varsa, bu başarıda dün görevlendirilen kurul üyelerinin katkısı ve emeği çoktur. Eğer Türk hakemliğinde bugün bir başarısızlık söz konusu ise bu başarısızlıkta, dün atanan kurul üyelerinin de bir o kadar kabahati vardır. Yeni Başkan Serdar Tatlı, hakemliğe uzun zaman önce veda etmiş kişileri tercih ederek kurulunu oluşturdu. Kurulunun yaş ortalaması 64! Kurul üyeleri ortalama 20 yıl önce hakemlikten ayrılmış isimler. Tek istisna 5 yıl önce hakemlikten ayrılan ve 51 yaşında olan Kamil Abitoğlu.

Haberin Devamı

Takvim çok sıkışık

Tahmin ediyorum, Tatlı, kurul üyeleri haricinde dışarıdan profesyonel destek almak zorunda kalacak. Özellikle VAR konusunda donanımlı ve yeterli deneyime sahip bir kurul üyesi 8 kişi arasında yok. Zaman çok dar, takvim çok sıkışık... 15 gün sonra ilk düdük çalacak, lig başlayacak. Hakem kadrolarının belirlenmesi, seminerler, atletik testler, talimatlar ve değişen kuralların hayata geçirilmesi... Tatlı ve ekibini zorlu bir süreç bekliyor. Umarım uzun soluklu bir görev süreleri olur ve projelerini hayata geçirebilirler.

Haberin Devamı

Serdar Tatlı - (Yaş 55, 2006’da bıraktı, 3.kez MHK’de)

Bundan 14 yıl önceydi. Benim de bulunduğum Bursa/Uludağ’daki sezon başı kampında sakatlanan Serdar Tatlı, atletik testi yarıda bırakmak zorunda kalmıştı. Sonrasında hakemlerin yer aldığı bir oturumda söz alarak: “Bu ayak artık beni taşımıyor” diyerek, hakemliği noktaladığını bizlere açıklamıştı. Henüz 40 yaşındaydı ve önünde 5 yılı vardı. Görev yaptığı süre içinde kamuoyu tarafından sert mizacı ve “güvenilir” kimliğiyle tanınmıştı. Daha önce iki kez kurullarda üye olarak yer alan Tatlı ilk kez “Başkan” sıfatıyla görev yapacak. 25 yıl aradan sonra, FIFA Kokardı takmadan başkanlık yapma başarısını gösteren, hakem kökenli olan ilk başkan olacak. 2006 senesinde Samsunspor-Fenerbahçe maçında oyundan attığı kaleci Kerem ile ilgili ek raporunda, hatalı bir kararla Kerem’e kırmızı kart gösterdiğini yazmış ve Kerem’in cezası kaldırılmıştı.

Metin Tokat - (Yaş 61, 2006’da bıraktı, 4.kez MHK’de)

Son 10 yılda 4.kez MHK koltuğuna oturacak. Uzun yıllar FIFA kokardıyla Avrupa’da boy göstermiş aynı zamanda uzun süre Hakem Derneği’nin Genel Başkanlığı’nı yaparak, hakemlere liderlik yapmıştı. 1997 yılında Van’da oynanan, Vanspor-Beşiktaş maçında Sergen’in serbest vuruşunda barajda Aykut’un topu koluyla kestiği ve yıllarca konuşulan maçın hakemiydi. En son Yusuf Namoğlu’nun kurulunda da Başkan Vekili iken, görevden alınarak yerine Bedri Dölkeleş getirilmişti.

Erol Ersoy - (Yaş 59, 2006’da bıraktı, 3.kez MHK’de)

Uzun yıllar göğsünde FIFA kokardı taşıdı. Daha önce Namoğlu’nun başkan olduğu iki kurulda da görev yapmıştı. 2001 yılında Galatasaray’ın Gençlerbirliği ile oynadığı maçta, Hagi’yi oyundan attığı maç hafızalardan silinmedi. Kırmızı kart sonrası Hagi’nin üzerine yürüdüğü, ayağına bastığı ve kendisine tükürdüğü gerekçesiyle Hagi’yi mahkemeye veren Ersoy; Hagi’nin 17 ay hapis cezası almasını (Sonrasında para cezasına çevrildi) sağlamış, kendisi de tazminat kazanmıştı.

Haberin Devamı

Kadir Tozlu - (Yaş 64, 2002’de bıraktı, 3.kez)

Mersin’de yaşayan Kadir Tozlu, daha önce Namoğlu dönemlerinin ikisinde MHK üyesi olarak görev yapmıştı. Hakemliğinde yönettiği Siirtspor’un şampiyon olduğu İzmirspor-Siirtspor maçının tartışmaları uzun süre bitmemişti.

Mahmut Çetiner - (75 yaşında, 1990’da bıraktı, 3.kez MHK’de)

Hakemliği 30 yıl önce bırakan Çetiner, en son 2004 yılında Sabri Çelik komitesinde görev yapmıştı. Kurullarda eğitim yönüyle öne çıkan Çetiner’in oğlu Özgür Çetiner de uzun süre Süper Lig’de yardımcı hakem olarak görev yapmıştı. Serdar Tatlı’nın hakemlikte yükselmesinde Çetiner’in önemli rolü olmuştur. Kurulun en yaşlı üyesi olarak görev yapacak Çetiner başkan Tatlı gibi Urfalıdır.

Kamil Abitoğlu - (51 Yaşında, 2015’de bıraktı, 2.kez MHK’de)

Kurulun en genç üyesi. Daha önce Sabri Çelik kurulunda kısa bir süre görev yaptı. Yakın zamanda hakemliği bırakmış tek üye. Faal hakem jenerasyonuna hâkim, mevcut kadrodaki birçok isimle sahada ter dökmüşlüğü var. Kurul üyeleri içerisinde sayı olarak hakemlik tecrübesi en yüksek, Süper Lig’de en fazla düdük çalmış olan isim.

Hikmet Öksüzoğlu - (66 Yaşında, 1998’de bıraktı, 4.kez MHK’de)

Eski bir profesyonel futbolcu. Trabzon Sebatspor’da takım kaptanlığı yaptı. Futbolculuktan sonra başladığı hakemliği de 1998’de bıraktı. İki kitap yazmış, iyi bir Fizik Öğretmeni... Geçtiğimiz günlerde öğretmenlik mesleğinden emekli oldu. En son Müftüoğlu kurulunda görev yapmıştı. Bugüne kadar eğer istifa etmemişse; Öksüzoğlu’nun Trabzonspor’un kongre üyesi olması, MHK’nin yumuşak karnı olabilir.

Haberin Devamı

Ahmet Erdoğan - (71 yaşında, 1994’de bıraktı, 2.Kez MHK’de)

Daha çok liglerde yardımcı hakemlik yapmış bir isim. Yusuf Namoğlu’nun hakemliği döneminde, kendisine çok sayıda yardımcı hakemlik yapmıştır. Bu yakınlığı sayesinde Namoğlu MHK’sinde görev alma şansı yakalamıştır. Bir dönem İstanbul Hakem Derneği şube başkanlığı yapmıştır.

Nedim Göklü - (Yaş 66 yaşında, 1997’de bıraktı, ilk kez MHK’de)

Urfa/Halfetili olan eski Süper Lig hakemlerinden Göklü, uzun yıllar Süper Lig’de gözlemcilik yaptı. İlk kez kurulda yer bulan Göklü, emekli bir Beden Eğitimi Öğretmeni ve eski bir profesyonel futbolcudur.

YORUM YAZ