MENÜ

İşte MHK'nın yeni sistemi

Abone Ol Google News

Dün TFF sitesinde şöyle bir haber vardı: Yönetim Kurulu’nun 17.04.2019 tarih ve 114 sayılı toplantısında alınan kararla, MHK Talimatı’nda değişiklik yapıldı. TFF sitesinde bu haberin aynısı; 04.07.2018 tarihinde de vardı. Ondan 5 ay önce 14.02.2018 tarihinde de... Hatta 26.05.2017 tarihinde de... Hatta ve hatta 31.05.2016 tarihinde de... Daha fazla geri gitmeye gerek yok sanırım...

Haberin Devamı

Anayasa gibi!

Bilmeyenler için “MHK Talimatı” nedir, açıklamakta fayda var. En net ifadesiyle “Hakemliğin Anayasası”dır! “Hangi hakem, hangi ligde maç yönetir, kadrolar kaç kişiden oluşur ve bu oluşumların kriterleri nelerdir?” açık açık yazar. Geçmişteki değişiklikleri yapanlar, hakem kadrolarını nitelikli hale getirmek için bu değişiklikleri yaptıklarını savundular. Ancak yapılan her değişikliğin, bazı özel(!) hakemlerin yükselişini kolaylaştırmak için yapıldığı da zamanla anlaşıldı! Umarız son değişiklikteki amaç farklıdır. Yeni talimat ile yapılan köklü değişikliklerden bazılarını ifade edeyim.

■ 24 olan en üst ligdeki hakem sayısı 43 olacak

Haberin Devamı

■ Bu 43 kişilik kadrodan MHK istediklerini profesyonel yapıp maaş ödeyecek, profesyonel yapmadıklarına maaş ödemeyecek.

■ 2. Lig hakemlerinden, MHK uygun gördüğü hakemleri, en üst lig kadrosuna terfi ettirecek.

■ Her ligin hakemi ayrı kategori iken; artık Süper Lig ve 1. Lig hakemleri bir havuzda; 2. ve 3. Lig hakemleri bir havuzda yer alacak. Klasman sayısı 4’den 2 kategoriye inecek ve en üst noktaya çıkmak kolaylaşacak.

■ Profesyonel liglere terfi yaşı 32’den 36’ya çıkacak Değişikliğe kadro yetersizliği nedeniyle ihtiyaç duyulduğu söyleniyor. Kısmen katılıyorum. VAR sistemi ile birlikte daha fazla hakeme ihtiyaç doğdu ama benim cevabını aradığım sorular da var:

■ Daha önce denenmiş ve başarısız bulunmuş bir klasman yapısına tekrar dönüş ne kadar mantıklı?

■ Daha dün Pendikspor’un maçını yöneten hakemi; Çakır’la, Aydınus’la, Kalkavan’la aynı klasman kadrosuna bir anda yükseltmenin hakem camiası adına doğuracağı sorunları değerlendirdiniz mi?

■ ”Genç hakemlerin önü açılsın” diye herkes fikir birliğindeyken, profesyonel liglere terfi yaşının 32’den 36’ya çıkartılması ne kadar mantıklı?

■ Terfi ettireceğiniz 19 hakemle birlikte en üst ligin niceliğini arttırırken, nitelik sorununu nasıl çözeceksiniz?

■ TFF statüsü gereği MHK’nin görev süresi 1 Haziran’daki seçimle birlikte doluyor. Böylesi köklü bir değişikliğin yeni atanacak kurul tarafından yapılması daha etik olmaz mıydı?

YORUM YAZ